Πρόσωπα

Άνχελ Ντι Μαρία: Η «ήρεμη δύναμη» που έβαλε τέλος στην «ξηρασία» της Αργεντινής μαζί με τον Μέσι!

Άνχελ Ντι Μαρία: Η «ήρεμη δύναμη» που έβαλε τέλος στην «ξηρασία» της Αργεντινής μαζί με τον Μέσι!
Πολλοί βιάστηκαν να τον ξεγράψουν στην καριέρα του. Εκείνος, όμως, καθημερινά τους αποδεικνύει -ακόμα και στα 33 του- πόσο λάθος έκαναν. Το «BN Sports» αναλύει γιατί αν ο Μέσι είναι το μυαλό τότε ο Άνχελ Ντι Μαρία είναι η «καρδιά» της Αργεντινής.
Σχετικά Άρθρα

«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά τους νικάς», είχε τονίσει -σε ένα από τα σπουδαιότερα αποφθέγματα- ο Μαχάτμα Γκάντι.

Αυτά τα λόγια ενδεχομένως να περιγράφουν στο μεγαλύτερο βαθμό την καριέρα του Άνχελ Ντι Μαρία. Ένας ποδοσφαιριστής, που παρά τις σπουδαίες ομάδες που έχει αγωνιστεί και τα όσα έχει προσφέρει στον αγωνιστικό χώρο, πάντοτε κάποιοι έβρισκαν τον τρόπο να τον υποτιμήσουν.

Ο μεσοεπιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν ο «χρυσός» σκόρερ στον μεγάλο τελικό του φετινού CopaAmerica ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία (1-0), επαναφέροντας την «La Albiceleste» στην κορυφή και το «BN Sports» με αφορμή την τεράστια αυτή συνεισφορά του, αναλύει γιατί έχει έρθει η ώρα -ακόμα και στα 33 χρόνια του- ο Ντι Μαρία να δεχθεί την αναγνώριση που του αξίζει.

di-maria-3.jpg

Στο ρόλο του εξιλαστήριου θύματος...

Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του Ντι Μαρία, κάλλιστα μπορεί να αντιληφθεί πως η καριέρα του είναι αξιοζήλευτη για πολλούς ποδοσφαιριστές. Έχει παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν. Έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια και σημειώσει άλλα τόσα γκολ και ασίστ. Ωστόσο, με βάση την αντιμετώπιση που συστηματικά δεχόταν από τους φιλάθλους, τον Τύπο, ακόμα και... τις διοικήσεις, σου έδινε εύκολα τη δυνατότητα να τον χαρακτηρίσεις και ως «αποδιοπομπαίο τράγο». 

Κι ενώ ήταν η πρώτη μεταγραφή του Ζοσέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης με 33 εκατομμύρια ευρώ από την Μπενφίκα, προσφέροντας πολλά στη «βασίλισσα» για μια τετραετία, εντούτοις στη Μαδρίτη του φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο, με τον άλλοτε προπονητή της ομάδας, Κάρλος Κεϊρόζ να παραδέχεται πως: «Ο Ντι Μαρία πουλήθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επειδή δεν ήταν αρκετά… όμορφος».

di-maria-5.jpg

«Δεν πρόκειται να παίξεις στον τελικό»

Κι όλα όσα αναφέρουμε δεν είναι τυχαία. Όλα έχουν μια σύνδεση και καταλήγουν κάπου. Διότι όσα αναγκάστηκε να υποστεί ο Ντι Μαρία, είχαν άμεση επίδραση και στην καριέρα του με την Εθνική του ομάδα.

Ο Αργεντινός κάνει ένα τρομερό Mundial στη Βραζιλία το 2014 και αποτελεί βασικό «γρανάζι» στα πλάνα του Αλεχάντρο Σαμπέγια. Σκοράρει ένα καθοριστικό γκολ στην παράταση του αγώνα με την Ελβετία (σ.σ. στο 118' το 1-0) και περνάει την ομάδα του στην προημιτελική φάση, ενώ σε όλο το τουρνουά καταγράφει 6 συμμετοχές (στις 5 βασικός ως το τέλος) σε 7 παιχνίδια. Ποιο ήταν το έβδομο που έχασε; Ο τελικός! Ο Ντι Μαρία δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο χαμένο με 1-0 ματς κόντρα στη Γερμανία. Ο λόγος; Είχε ενοχλήσεις από το ματς με την Ολλανδία όταν και έγινε αναγκαστική αλλαγή, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να παίξει. 

«Στις 11 το πρωί εκείνης της ημέρας, ετοιμαζόμουν να κάνω ένεση στο πόδι. Είχα πρόβλημα στον μηρό, αλλά είχα ξεκαθαρίσει στους προπονητές μου ότι δεν με νοιάζει και θα παίξω. Όταν ήρθε, όμως, ο γιατρός Ντάνιελ Μαρτίνες στο δωμάτιο, μου είπε πως ήρθε χαρτί από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα από το οποίο μου ξεκαθάριζαν πως δεν με αφήνουν να παίξω». Ο Άνχελ εξαιρετικά πικραμένος όχι μόνο δεν έπαιξε στον σπουδαίο τελικό στο «Μαρακανά», αλλά είδε και την ομάδα του να χάνει.

Από τότε, προέκυψαν διάφορα εμπόδια στο δρόμο του. Οι μέρες του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν και οι καλύτερες, έχασε αρκετά σημαντικά παιχνίδια με τη χώρα του, μεταξύ αυτών και ο χαμένος τελικός με τη Χιλή στα πέναλτι (σ.σ. 5-4) στον τελικό του CopaAmerica το 2016, ωστόσο δεν τα έβαλε ποτέ κάτω και πάντα στο μυαλό του δεν υπήρχε τίποτα λιγότερο από… την εξιλέωση!

messi-di-maria.jpg

Οδήγησε την Αργεντινή ξανά στον «αφρό»

Ο Ντι Μαρία βρήκε στην Παρί Σεν Ζερμέν την ποδοσφαιρική του «ιθάκη», καθώς από το 2015 παραμένει κάτοικος Παρισιού, ενώ και τη φετινή σεζόν κατέγραψε σε όλες τις διοργανώσεις 43 συμμετοχές, 6 γκολ και 18 ασίστ σε συνολικά 2.919 λεπτά.

Πάντοτε, όμως, στο μυαλό του 33χρονου επιθετικού ήταν η διάκριση με την Εθνική Αργεντινής, ο απόλυτος στόχος να τη βγάλει από την «ξηρασία» των τελευταίων 28 ετών. Και τα κατάφερε!

Δεν πέτυχε πολλά γκολ, ούτε ξεκίνησε όλα τα ματς (5/6) βασικός, ωστόσο ο Ντι Μαρία ήξερε να είναι ο εαυτός του, η «ήρεμη δύναμη». Στο 22ο λεπτό του τελικού με τη Βραζιλία γίνεται ξανά ο «χρυσός» σκόρερ και βοηθάει την «La Albiceleste» να επικρατήσει με 1-0 επί των Βραζιλιάνων στο «Μαρακανά» και να πανηγυρίσει για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια (σ.σ το 1998) και 15η στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διοργάνωσης της Νότιας Αμερικής.

«Είναι μια στιγμή που κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει και ο Μέσι πριν λίγο ήρθε και με ευχαρίστησε», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Ντι Μαρία για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Ο Μέσι μου είπε ότι ήταν ο τελικός μου. Πως με αυτή την εμφάνιση μου, εξιλεώθηκα για όλους αυτούς τους τελικούς που στερήθηκα τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε επιπλέον ο 33χρονος, εμφανώς συγκινημένος και ο οποίος είχε αποκαλύψει παλιότερα πως είχε επισκεφτεί ψυχολόγο, για να μπορέσει να ξεπεράσει το τραύμα που του είχε μείνει από την περίοδο των τραυματισμών του.

Ο Άνχελ Ντι Μαρία δεν είναι ο Λιονέλ Μέσι. Και πότε δεν επεδίωξε να γίνει. Δεν θα πουλήσει τις περισσότερες φανέλες, ούτε θα μείνει στην ιστορία ως η ακριβότερη μεταγραφή.

Είναι, όμως, ένας ποδοσφαιριστής κλάσης. Ένας χαρακτήρας που έβαλε «stop» στην υποτίμηση, στην αμφισβήτηση και έδειξε με έργο πως θεωρείται δεδομένα ένας από τους πιο ταλαντούχους αθλητές που ακούμπησαν ποτέ την «στρογγυλή θεά». 

111 συμμετοχές, 21 γκολ, 23 ασίστ σε 7.722 λεπτά με την Εθνική Αργεντινής. Και αυτό πράγματι τα λέει όλα...

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης