Πρόσωπα

ΠΑΣ Γιάννενα: Οι (ελληνο)Γερμανοί ξανάρχονται…(video)

ΠΑΣ Γιάννενα: Οι (ελληνο)Γερμανοί ξανάρχονται…(video)

Δύο προπονητές μεγαλωμένοι στα γερμανικά δεδομένα και με ψυχή ελληνική. Συνδυασμός που μπορεί να κάνει την διαφορά και για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ένα εκρηκτικό μιξ... θετικού αποτελέσματος. 

Ήταν καλοκαίρι του 2019. Ο ΠΑΣ Γιάννινα μόλις έχει υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας και όλα ξεκινούν από την αρχή. Μπορεί λίγους μήνες πριν να ήταν ένα από τα φαβορί για έξοδο στην Ευρώπη, ωστόσο η μοίρα είχε διαφορετική άποψη.

Αυτός ο υποβιβασμός, έφερε μία ιδιαίτερη πρόσληψη και ένα διαφορετικό πλάνο. Στο «τιμόνι» της ομάδας μπαίνει ο Αργύρης Γιαννίκης. Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά όχι και για το γερμανικό. Ο 40χρονος Έλληνας κόουτς, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γερμανία, αποτελούσε έναν από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του, με την ομάδα των Ιωαννίνων να του δίνει την ευκαιρία να φτιάξει το όνομά του.

Άνοδος, ωραίο ποδόσφαιρο αλλά οι δρόμοι χώρισαν στο τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αλλάζει η συνταγή. Ο Ηρακλής Μεταξάς έχει το προφίλ που κουβαλούσε ο Γιαννίκης πριν έρθει στην Ελλάδα και η συμφωνία μαζί του, δείχνει πως ο ΠΑΣ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Έδωσε «ταυτότητα»

Η δουλειά του Αργύρη Γιαννίκη δεν άργησε να φανεί. Η ομάδα των Ιωαννίνων ήταν σαφώς η καλύτερη της Superleague 2 και, παρότι ο κορωνοϊός διέκοψε το πρωτάθλημα, η πρώτη θέση ήταν κλεισμένη. Μετά την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια, ο Γιαννίκης ξεκίνησε να δείχνει την ποιότητά του στην προπονητική. Δημιούργησε ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο και εκμεταλλεύτηκε κάθε μονάδα του ρόστερ.

Παρόλο που το μπάτζετ ήταν μικρό, αυτό δεν εμπόδιζε τον ελληνογερμανό κόουτς να κάνει την διαφορά από την άκρη του πάγκου. Λάτρης του 4-4-2, με δύο «6άρια» στον άξονα και τον έναν, να μπορεί να δημιουργήσει παράλληλα και παιχνίδι. Ταυτόχρονα, ενεργοποίησε τα ακραία μπακ ώστε να συμμετέχουν στην επίθεση της ομάδας.

Ειδικά ο Μανώλης Σάλιακας πήρε την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό. Τα ανεβάσματά του, τον έκαναν έναν από τους καλύτερους μπακ του πρωταθλήματος και μπήκε στο στόχαστρο των «μεγάλων» της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξανδρο Καρτάλη, ο οποίος έπαιζε ως «κρυφός» κυνηγός και κέρδισε εξίσου τη μεταγραφή του στον Ατρόμητο.

Η διαφορά στην εμπειρία των δύο!

Φυσικά, ο Ηρακλής Μεταξάς έχει διαφορετική πορεία από τον Αργύρη Γιαννίκη πριν την Ελλάδα. Ο 53χρονος κόουτς δεν έχει αναλάβει ξανά ομάδα ως πρώτος προπονητής, σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του. Ο άλλοτε κόουτς των Ιωαννίνων, είχε κάτσει στους πάγκους των Άαλεν και Έσεν για μία σεζόν έκαστος πριν πάρει τον δρόμο για τη χώρα μας.

Αντίθετα, ο Μεταξάς ήταν πάντα βοηθός προπονητή, αλλά δίπλα σε ικανότατους τεχνικούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Γραμμόζης στην Ντάρμσταντ, αλλά και ο Μίκαελ Σκίμπε στην Εθνική Ελλάδος. Τελευταία εμπειρία του, ήταν με την Αούγκσμπουργκ και τον Χάικο Χέρλιχ, από τον οποίο έχει κρατήσει το ιδιαίτερο σύστημα του. Η σύμπτωση είναι πως ταιριάζει απόλυτα με τον Γιαννίκη. Το 4-4-2 με δύο εξάρια.

Έμφαση στο «νέο» αίμα και αναμονή για τις μεταγραφές

Μπορεί ο τρόπος που θα ενισχυθεί το ρόστερ να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, όμως ο Αργύρης Γιαννίκης έδειξε από την αρχή πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία και στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Γενικά, η ομάδα των Ιωαννίνων κάνει την διαφορά με τις ακαδημίες και έχει αναδείξει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Φέτος, ο Αλέξανδρος Λώλης ήταν η μεγάλη αποκάλυψη από τις θυγατρικές.

Με τέσσερις ασίστ και ένα τέρμα με την Κ19 και 16 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ο 19χρονος εξτρέμ απέδειξε πως το μέλλον του ανήκει δικαιωματικά. Βέβαια, από εκεί και πέρα, θα παίξει τεράστιο ρόλο, το τι θα συμβεί στις μεταγραφές. Σίγουρα, οι Γιαννιώτες θα ενισχυθούν και με το παραπάνω ώστε να διεκδικήσουν ότι πιθανότητες υπάρχουν για να μπουν στις ευρωπαϊκές θέσεις.

Το έργο που έχει αφήσει πίσω του, ο συμπατριώτης του, είναι μεγάλο. Δύο χρόνια γεμάτα με σκληρή δουλειά, μεγάλη προσφορά και τρομερές εμφανίσεις. Ο Ηρακλής Μεταξάς, καλείται από την πλευρά του, όχι απλώς να ακολουθήσει τα βήματα του Γιαννίκη αλλά να το πάει και ένα βήμα παραπέρα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης