Πρόσωπα

Ραζβάν Λουτσέσκου: Περίπτωση… Βαλβέρδε ή το εφιαλτικό σενάριο του Χιμένεθ;

Ραζβάν Λουτσέσκου: Περίπτωση… Βαλβέρδε ή το εφιαλτικό σενάριο του Χιμένεθ;

Η επιστροφή του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο του ΠΑΟΚ έχει δύο δρόμους, την οποία έχουν χαράξει οι μεγάλοι αντίπαλοι του Δικεφάλου…

Μέσα σε λίγες, ήρθαν τα πάνω-κάτω στον ΠΑΟΚ. Μπορεί ο Δικέφαλος να κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας έναντι του Ολυμπιακού, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει τον Πάμπλο Γκαρσία στην τεχνική ηγεσία. Ο Ουρουγουανός προπονητής αγαπάει όσο λίγοι τον Δικέφαλο, όμως ο Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε με τη λογική και όχι συναίσθημα.

Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία τόνιζαν πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιστροφή στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια. Ο προπονητής που έφερε στον ΠΑΟΚ δύο κύπελλα και ένα πρωτάθλημα στη διετή παρουσία του στον ασπρόμαυρο πάγκο. Τελικά, με το πιο μεγάλο συμβόλαιο για προπονητή επί εποχή Σαββίδη, ο Ρουμάνος τεχνικός επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Μία παρόμοια κίνηση με αυτή των Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο πρώτος με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και η δεύτερη με τον Μανόλο Χιμένεθ. Ωστόσο, η βασική διαφορά των δύο, εκτός από τη χώρα καταγωγής, είναι πως ο ένας (Βαλβέρδε) πέτυχε και ο άλλος (Χιμένεθ)… απέτυχε. Δύο διαδρομές που ο Λουτσέσκου πρέπει να προσέξει πολύ καλά ποια θα ακολουθήσει.

Κεφάλαιο Βαλβέρδε: Ήρθε, αγαπήθηκε, έφυγε, επέστρεψε και έμεινε για πάντα στις «ερυθρόλευκες» καρδιές!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας από τους προπονητές που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός τεχνικός μπορεί να μην είναι για πολλά χρόνια στο λιμάνι, όμως πρόλαβε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους στον 21ο αιώνα.

Ανέλαβε για πρώτη φορά τους «ερυθρολεύκους», τον Ιούλιο του 2008, διαδεχόμενος τον Πεπ Σεγούρα. Έμεινε για μόλις μία σεζόν, κατακτώντας το νταμπλ ενώ έφτασε μέχρι και τους «32» του UEFA Cup. Μάλιστα, σε εκείνη τη σεζόν πέτυχε δύο τεράστιες ευρωπαϊκές νίκες κόντρα σε Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα (4-0). Όμως, κάποια προσωπικά προβλήματα, τον ανάγκασαν στο τέλος του χρόνου να επιστρέψει στη χώρα του και να αναλάβει τη Βιγιαρεάλ.

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2009/10 και το χαμένο πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την προεδρία του Ολυμπιακού και μαζί, κάνει το μεγάλο «μπαμ». Φέρνει πίσω στον Πειραιά τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Μία κίνηση που προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων των οπαδών των «ερυθρολεύκων» και εκείνος, τους το επαλήθευσε.

Έμεινε για δύο ολόκληρα χρόνια και δέθηκε ακόμα περισσότερο με την ομάδα. Κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα με μεγάλες διαφορές από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (στο +13 την πρώτη σεζόν και στο +7 τη δεύτερη). Ταυτόχρονα, πανηγύρισε ένα κύπελλο Ελλάδος ενώ έφτασε και μέχρι τους «16» του Europa League, όπου αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά από τη Μέταλιστ.

Το φινάλε των δύο πλευρών, ήρθε για τον ακριβώς ίδιο λόγο, με την πρώτη φορά. Στο αντίο του, ο Βαλβέρδε αποθεώθηκε όσο λίγοι και όταν επέστρεψε ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, όλη η Ευρώπη δάκρυσε μπροστά σε αυτό που του είχαν ετοιμάσει οι φίλοι του Ολυμπιακού.

Κεφάλαιο Χιμένεθ: Πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και έπειτα το… χάος!

Ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν μία προσωπική επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη, τον Γενάρη του 2017. Ο Ισπανός, έπειτα από ένα πέρασμά το 2010/11, επέστρεψε στον Δικέφαλο, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό αέρα. Η ΑΕΚ είχε επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια της Ελλάδας και ο Ισπανός προπονητής στόχευε σε ένα μόνο πράγμα. Το πρωτάθλημα.

Μέσα σε έξι μήνες ανέβασε τον Δικέφαλο σε τρόπο παιχνιδιού και έβαλε τις βάσεις ενόψει της νέας σεζόν. Η ενίσχυση στο ρόστερ σε συνδυασμό με την παραμονή του Ισπανού, ήταν αυτό που χρειαζόταν η ΑΕΚ για να επιστρέψει στην κορυφή της χώρας έπειτα από 24 χρόνια.

Η νίκη μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η στιγμή που Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο στο μεταξύ τους παιχνίδι, ήταν τα «κλειδιά» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μετά από 24 χρόνια, η ΑΕΚ βρίσκεται και πάλι στον «θρόνο» του ελληνικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, κατάφερε να τερματίσει ως αήττητη στον όμιλό της στο Europa League και να σταματήσει στο εμπόδιο της Ντιναμό Κιέβου στους «32» της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το απόλυτο χάος. Έπειτα από αυτή τη σεζόν, ο Ισπανός αποχώρησε για τη Λας Πάλμας, όμως οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά έπειτα από λίγους μήνες. Τίποτα, όμως, δεν ήταν το ίδιο. Ο Χιμένεθ δεν κατάφερε να σώσει την κατάσταση της σεζόν του 2018/19 με αποτέλεσμα να απολυθεί τρεις μήνες μετά την άφιξή του.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν εκ νέου προπονητής της Ένωσης, όμως στην ολοκλήρωση της σεζόν, η ομάδα έκρινε πιο σωστό να τον απομακρύνει. Έτσι, για τέταρτη φορά στην καριέρα του, ο Ισπανός κόουτς φεύγει από την Αθήνα.
5259295.jpg

Στο μυαλό του Σαββίδη…

Πάμε λίγο και στη κίνηση του Ιβάν Σαββίδη να απομακρύνει τον Πάμπλο Γκαρσία από την τεχνική ηγεσία για να φέρει τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Μία εξέλιξη που ξάφνιασε πολλούς, δεδομένου πως συνέβη λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό. Όμως, στο μυαλό του προέδρου του Δικεφάλου, τα πράγματα μιλούν στη γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, όμως οι 26 βαθμοί διαφορά από την κορυφή και οι κακές εμφανίσεις, παραλίγο να τον στείλουν μέχρι και εκτός Ευρώπης. Τελικά τα κατάφερε και το πάθος που μετέφερε στους ποδοσφαιριστές του, έφεραν ακόμα ένα τρόπαιο στη «χρυσή» εποχή του Δικεφάλου. Όμως, μόνο αυτό δεν αρκεί.

Ο Ουρουγουανός έδειξε πως, τουλάχιστον για τώρα, δεν γίνεται να δημιουργήσει μία ομάδα που θα φτάσει τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς. Έτσι, το κύπελλο δεν «θόλωσε» τον Σαββίδη με το θέμα του Γκαρσία. Η απόφαση ήταν σωστή ποδοσφαιρικά. Μπορεί να μην ήταν συναισθηματικά αλλά σε αυτό το άθλημα, το συναίσθημα έρχεται δεύτερο.

Πλέον, ο Ρουμάνος τεχνικός έρχεται σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη. Ο Ολυμπιακός έχει ανέβει τουλάχιστον τρία επίπεδα πάνω από τότε που πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός έφερε τον πιο ακριβό προπονητή στην εποχή του Αλαφούζου, ενώ η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Βλάνταν Μιλόβεγιτς. Σίγουρα, τα δεδομένα δεν είναι ίδια. Οπότε τώρα θα φανεί τι μπορεί να κάνει ο Λουτσέσκου και ποιον δρόμο θα διαβεί.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης