Πρόσωπα

Ο ξεχωριστός Κριστόφ Γκαλτιέ: Από βοηθός στον Άρη, ένα βήμα πριν τον Ολυμπιακό και τώρα πρωταθλητής με τη Λιλ

Ο ξεχωριστός Κριστόφ Γκαλτιέ: Από βοηθός στον Άρη, ένα βήμα πριν τον Ολυμπιακό και τώρα πρωταθλητής με τη Λιλ

Ο «αρχιτέκτονας» που σταμάτησε την αυτοκρατορία της Παρί Σεν Ζερμέν, δεν είναι άγνωστός στο ελληνικό κοινό…

3 Απριλίου του 2017. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να ολοκληρώσει τη χειρότερη σεζόν του μέσα στον 21ο αιώνα και άπαντες έχουν πέσει με τα «μούτρα» για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Πρώτο μέλημα είναι η πρόσληψη ενός ικανού προπονητή για το project που επιθυμεί ο ελληνικός σύλλογος. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πέδρο Μαρτίνς ανακοινώνεται. Όμως, δεν ήταν μόνος του στη κούρσα για τον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Ο Κριστόφ Γκαλτιέ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τη Λιλ και να ρίξει την παντοδυναμία της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Γάλλος προπονητής, πριν αναλάβει τις τύχες του γαλλικού συλλόγου, είχε βρεθεί πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, όμως είχε προλάβει να συστηθεί πολύ νωρίτερα στο ελληνικό κοινό μέσω του… Άρη. Η διαδρομή ενός ικανότατου κόουτς.

Στο πλευρά των Ταρντί και Κράους στον… Άρη!

Έπειτα από μία γεμάτη καριέρα, ο Κριστόφ Γκαλτιέ πήρε τον δρόμο της προπονητικής. Στα πρώτα του βήματα, βρέθηκε στο πλάι καταξιωμένων κόουτς στη Μαρσέιγ. Από εκεί, ο Ρισάρντ Ταρντί, τον παίρνει μαζί του για τη νέα του εμπειρία, στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα στον Άρη.

Παρότι ο Γάλλος προπονητής, αποχώρησε μετά από λίγες εβδομάδες, ο Γκαλτιέ παρέμεινε στους «κίτρινους», δίπλα στον Αυστριακό Μπερντ Κράους. Τελικά, τον Ιούνιο του 2002, αποχώρησε μαζί με τον έμπειρο προπονητή, καθώς έγινε ξεκαθάρισμα στο τιμ του ελληνικού συλλόγου. Αυτό, τον έφερε και πάλι στην πατρίδα του και τη Μπαστία.
341900.jpg

Η γνωριμία με τον Περέν και η μεγάλη ευκαιρία με τη Σεντ Ετιέν…

Όταν μετακόμισε στη Πόρτσμουθ, συνάντησε τον Αλέν Περέν. Ο Γάλλος προπονητής ήταν εκείνος που τον πήρε από το χεράκι και του έμαθε όλα τα μυστικά σε εκείνο τον κλάδο. Δούλεψαν μαζί σε Σοσό και Λιόν, έχοντας τεράστιες επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

Μάλιστα, με τους «Λιονέ» κατέκτησε τα πάντα το 2007/08, όταν και απογείωσε το όνομά του στη πιάτσα. Φυσικά, το έργο του συμπατριώτη του, δεν πέρναγε απαρατήρητο. Ο Γκαλτιέ είχε μάθει σχεδόν τα πάντα, όσον αφορά τη μεγάλη κατηγορία της Γαλλίας. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε με τη Σεντ Ετιέν.

Τον Νοέμβριο του 2008, μαζί με τον Περέν, αναλαμβάνουν τους «στεφανούα». Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη του ευκαιρία, έχει ξεκινήσει. Ένα χρόνο αργότερα, η αποχώρηση του 64χρονου κόουτς, αφήνει κενή τη θέση του πρώτου προπονητή. Με τα αξιοζήλευτα λόγια του Περέν, ο Κριστόφ Γκαλτιέ παίρνει προαγωγή και ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι με τον γαλλικό σύλλογο.
571f237da66678d675132e9f91fd184e.jpg

Μία σχέση… εμπιστοσύνης και η στιγμή για το επόμενο βήμα!

Αρχικά, η συνεργασία τους ήταν περισσότερο δοκιμαστική, όμως σύντομα, έγινε μία μόνιμη… αγάπη. Ο νεαρός κόουτς αγαπούσε τον σύλλογο και οι άνθρωποι της ομάδας το έβλεπαν με τον τρόπο που δούλευε. Κατάφερε να παραμείνει στην άκρη του πάγκου για 7,5 χρόνια, οδηγώντας τους «στεφανούα» στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ αλλά και της καθιέρωσής τους στις ευρωπαϊκές συμμετοχές.

Ουκ ολίγες φορές, ακούστηκε για τα μεγάλα κλαμπ της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Τελικά, το καλοκαίρι του 2017, οι δρόμοι των δύο χωρίστηκαν, έπειτα από τη λήξη της συνεργασίας τους. Ο 57χρονος προπονητής έψαχνε μία νέα εμπειρία και αμέσως, μπήκε στο μπλοκάκι πολλών ομάδων. Ένας από αυτούς, ήταν και ο Ολυμπιακός.

Ο βασικός ανταγωνιστής του Μαρτίνς στην «ερυθρόλευκη» λίστα!

Και φτάνουμε στη περίοδο, όπου ο Ολυμπιακός έψαχνε για την επανεκκίνηση. Την έναρξη ενός πολύ δυνατού project. Οι Φρανσουά Μοδέστο και Κριστιάν Καρεμπέ ήταν εκείνοι που έριξαν στο τραπέζι τον συμπατριώτη τους. Η περίπτωσή του, ήταν εξαιρετική. Με το σύστημα του 4-3-3 να δείχνει τη φιλοσοφία του, ο Γκαλτιέ ήταν ο βασικός στόχος μαζί με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός έχει αδυναμία στους Πορτογάλους προπονητές και για αυτό, κατέληξε στον Ίβηρα. Βέβαια, αν ο Γκαλτιέ είχε απαντήσει νωρίτερα, τώρα ίσως να είχαμε μία διαφορετική ιστορία. Ο Μαρτίνς, δε, έχει δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο και σεζόν με τη σεζόν, ανεβάζει όλο και περισσότερο τους «ερυθρολεύκους». Η ιστορία, βέβαια, θα ήταν διαφορετική και για τη Λιλ.

Ο γαλλικός σύλλογος ήταν εκείνος που τα βρήκε σε όλα με τον έμπειρο τεχνικό. Ουσιαστικά, οι «λιλούα» ήθελαν να χτίσουν ένα νέο project γύρω από τον Γάλλο προπονητή. Η αξιοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών, ήταν η αρχική του επιτυχία, η οποία έφτασε στο πικ της, φέτος.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος και το «στοπ» στο μονοπώλιο της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν το αποτέλεσμα από τα τέσσερα χρόνια συνεχούς δουλειάς. Μόνο τυχαία δεν ήταν η φετινή εξέλιξη. Ο σχεδιασμός, η τακτική και ο τρόπος που έφτιαξε το ρόστερ, ήταν τα μυστικά της επιτυχίας του Γάλλου προπονητή. Για τον ίδιο λόγο που τον ξεχώρισε ο Ολυμπιακός και τον εμπιστεύτηκε η Σεντ Ετιέν.
3138673-64329188-2560-1440.jpg

Τα δημοσιεύματα τον φέρνουν, πλέον, ένα βήμα πριν τη Νις. Φυσικά και έχει ακουστεί το όνομά του για αρκετές ομάδες, όμως, ο Κριστόφ Γκαλτιέ δείχνει πως δεν είναι έτοιμος να αφήσει τη Γαλλία.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης