Πρόσωπα

Μπράιαν Μπρόμπι: «Πυροτέχνημα» του Ραϊόλα ή ένας ιδιαίτερα «καυτός» φορ για το μέλλον

Μπράιαν Μπρόμπι: «Πυροτέχνημα» του Ραϊόλα ή ένας ιδιαίτερα «καυτός» φορ για το μέλλον
Από τη μία ο Άγιαξ να τον… παρακαλάει να μείνει, από την άλλη η Λειψία να πανηγυρίζει που τον απέκτησε και στη μέση, ένας διαφορετικός επιθετικός για το μέλλον. Ο Μπράιαν Μπρόμπι είναι ο Ντρογκμπά του μέλλοντος
«Είναι κρίμα. Έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον κρατήσουμε, αλλά προτιμά να παίξει για μια άλλη ομάδα. Αυτή η ιστορία με κουράζει, αλλά είναι δικαίωμά του», είχε αναφέρει ο Μαρκ Όφερμαρς όταν ένα από τα κορυφαία ταλέντα της ακαδημίας του Άγιαξ, αποφάσισε να αποχωρήσει. Από τις λίγες φορές που ο «Αίαντας» ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής του για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή.

Ο λόγος για τον Μπράιαν Μπρόμπι, ο οποίος από το ερχόμενο καλοκαίρι, θα φοράει τη φανέλα της Λειψία. Μία εξέλιξη που προκάλεσε εν μέρη την «έκπληξη» στο ποδοσφαιρικό χάρτη και αφετέρου, τη συνέχεια των «ταύρων» στις έξυπνες αγορές. Μέσα σε λίγες συμμετοχές, κατάφερε να κάνει τη μισή Ευρώπη να τον θέλει και τον ολλανδικό σύλλογο, να κάνει παραπάνω από όσα… ξέρει για να τον διατηρήσει στο ρόστερ.

EwRgiaxXIAEaPfj.jpg
 
Οικογένεια… ποδοσφαίρου και το «κλικ» στον Άγιαξ

Με γονείς από τη Γκάνα, ο Μπράιαν Μπρόμπι ήρθε στη ζωή την 1η Φεβρουαρίου του 2002, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα συνολικά αδέλφια και το τελευταίο μέλος που προστέθηκε στην οικογένεια. Βέβαια, ήταν (και είναι) πιο ανεπτυγμένος από όλους, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ωστόσο, υπήρχε και κάτι άλλο που τον σύνδεσε με τα αδέρφια του.
 
Το ποδόσφαιρο. Αμφότεροι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τη δική τους καριέρα και ο Μπρόμπι γεννήθηκε, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία 8 ετών. Έτσι, ήταν αναπόφευκτό, ο ταλαντούχος άσος να μείνει ανεπηρέαστος. Όταν έκλεισε τα επτά χρόνια ζωής, ξεκίνησε τις προπονήσεις στις ακαδημίες μίας τοπικής ερασιτεχνικής ομάδας. Εκεί, όπου έκαναν τα πρώτα τους βήματα όλα τα αδέρφια του.

Μέσα από δουλειά και προετοιμασία, στα 11 του, είδε τον Άγιαξ να του κάνει πρόταση για δοκιμαστικά. Τουλάχιστον τρεις σκάουτερ (!) του «Αίαντα» έριξαν το όνομά του στο τραπέζι και εισηγήθηκαν την απόκτηση του νεαρού φορ. Τα χαρακτηριστικά αλλά και το ταλέντο του, επιβεβαιώθηκαν στις πρώτες του μέρες στην ομάδα του Άμστερνταμ. Η παραμονή του στις υποδομές, ήταν αυτή που «έσπασε» το σερί των αδερφών του. Και οι τρεις, εξελίχθηκαν μέσα από τις θυγατρικές της Άλκμααρ. Αντίθετα, ο Μπρόμπι πήρε τον δικό του δρόμο.

 
Μάτωνε τα δίχτυα σαν… επαγγελματίας και δημιούργησε «σειρήνες»!

Σε κάθε τμήμα των ακαδημιών ήταν πραγματικός «killer». Εκτός από το γεγονός πως έπαιζε με μεγαλύτερους σε ηλικία, ο Ολλανδός επιθετικός είχε τρομερή εκτελεστική ικανότητα. Αυτό, καθρεφτίζεται στα τέρματα που είχε πετύχει. Συγκεκριμένα, μέτρησε 26 γκολ στη Κ17, 42 στη Κ19 και 15 στη δεύτερη ομάδα. Όλα αυτά, ήταν αρκετά για να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι απλό ταλέντο, αλλά το μέλλον του Άγιαξ. Για αυτό και οι προτάσεις άρχισαν από νωρίς.

 
Όταν ήταν 15, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσετσερ Σίτι, έκαναν την πρώτη επαφή με τον Ολλανδό επιθετικό. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, παρότι τα δείγματα γραφής του νεαρού ήταν εντυπωσιακά. Φυσικά, ο Άγιαξ, δεν θα άφηνε τόσο εύκολα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δύο χρόνια μετά, ήρθε και η Ρεάλ Μαδρίτης στο προσκήνιο. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα πράγματα ήταν κάπως περίπλοκα

Συγκεκριμένα, ο «θρύλος» και προπονητής της δεύτερης ομάδας του ισπανικού συλλόγου, Ραούλ, ήθελε να ενισχύσει το ρόστερ με τα κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης. Φυσικά, ο τότε 17χρονος, φορ δεν γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα. Μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στον δανεισμό του Μπρόμπι, όμως τελευταία στιγμή, η πλευρά του ποδοσφαιριστή άλλαξε γνώμη.

 
Ο Ντρογκμπά, το ντεμπούτο και η… «επανάσταση»

«Προπονήθηκα πολύ σκληρά για αυτή τη στιγμή και είμαι τόσο χαρούμενος. Το παράδειγμά μου; Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε το σώμα του για να απομακρυνθεί από τον αντίπαλό του, ήταν τρομερός. Μπορώ να μάθω από αυτό». Ήταν 31 Οκτωβρίου του 2020. Ο Μπράιαν Μπρόμπι, με αυτά τα λόγια, βάζει επίλογο στην παρθενική του εμφάνιση ως επαγγελματίας. Ο 18χρονος φορ κατάφερε να συνδυάσει ντεμπούτο και γκολ κόντρα στη Φορτούνα Σιτάρντ και αποκάλυψε, ποιος είναι το είδωλό του.
 
Μπορεί το στυλ του να μοιάζει στον Ρομελού Λουκάκου, όμως εκείνος έχει ως παράδειγμα τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο «θρύλος» της Τσέλσι και οι κινήσεις του, ήταν αυτές που διαβάζει ο νεαρός άσος για να μάθει περισσότερα για τη θέση. Όσο για τον Άγιαξ, φάνηκε πως βρήκε τον φορ που ήθελε για το μέλλον του. Όμως, δεν είναι πάντα ρόδινα όλα. Ο ολλανδικό σύλλογος εμφάνισε αδυναμία στον τομέα που θεωρείται πιο… δυνατός.

Με το συμβόλαιο του Ολλανδού να εκπνέει το καλοκαίρι του 2021, οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύωρες και αρκετές. Φυσικά, δεν τυχαία η στάση του Μπρόμπι, αν αναλογιστεί κάποιος πως μάνατζερ του ήταν ο Μίνο Ραϊόλα. Έπειτα από πολλές συζητήσεις, ο υπερταλαντούχος επιθετικός αποφάσισε να μην ανανέωση με τον «Αίαντα». Από την άλλη, ο Άγιαξ, είχε ξεπεράσει τα όρια που του έθετε η πολιτική του με τα «δικά» του παιδιά. Οι προτάσεις ήταν τρομακτικές στον οικονομικό τομέα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με άλλα ταλέντα. Ουσιαστικά, η ολλανδική ομάδα, είχε ερωτευθεί τον νεαρό και εκείνος την… άφησε.

 
Ο πανικός των «θηρίων» και ο νέος… Βέρνερ της Λειψία!

Μόλις έγινε γνωστό πως η ανανέωση «κολλάει», αρκετές ομάδες ήρθαν σε επαφή μαζί του. Μερικές από αυτές ήταν οι παλιές «γνωστές» και προστέθηκαν οι Ίντερ, Μίλαν, Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ. Ωστόσο, ο νεαρός σκέφτηκε λίγο πιο… εναλλακτικά. Παρά τον ενθουσιασμό που ένιωσε με αυτές τις προτάσεις, εκείνος γύρισε το βλέμμα του στη Λειψία.


Με τον Τίμο Βέρνερ να έχει αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι με προορισμό τη Τσέλσι, η θέση του φορ, είχε μείνει ορφανή. Για αυτόν τον λόγο, ο 19χρονος επιθετικός απάντησε θετικά στους «ταύρους». Μία κίνηση που τάραξε τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης και για τον Άγιαξ, αποτέλεσε μία από τις σπάνιες φορές που χάνει κορυφαίο ταλέντο από τις ακαδημίες του.

«Η Λειψία είναι μια υπέροχη λέσχη και παίζει και πάλι μια υπέροχη σεζόν. Ανυπομονώ πραγματικά για τη νέα σεζόν και φυσικά, θα ήθελα να έχω βασικό ρόλο για να διασφαλίσω ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει να είναι τόσο επιτυχημένος». Με αυτά τα λόγια, ο νεαρός άσος έδειξε τη χαρά και την ικανοποίηση για την επιλογή που έκανε. Το που θα οδηγήσει, θα φανεί στην πορεία. Φυσικά, είναι αξιοσημείωτο πως ο Μπρόμπι ήταν προσωπική επιλογή του Τζούλιαν Νάνγκελσμαν, ο οποίος τα βρήκε σε όλα με τη Μπάγερν Μονάχου ενόψει της επόμενης χρονιάς. Έτσι, είναι ένα στοίχημα για τον ποδοσφαιριστή, να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

 
Η Λειψία φημίζεται για τις αγορές των νέων ποδοσφαιριστών. Μία ομάδα που έχει αποδείξει πως ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο μοντέλο, με το οποίο μετατρέπει τα ταλέντα, στο «αύριο» του ποδοσφαίρου. Ο Μπράιαν Μπρόμπι έρχεται την κατάλληλη στιγμή και καλείται να αποδείξει πως η περίπτωσή του δεν είναι… «πυροτέχνημα».

Νότης Χάλαρης
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης