Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι εκλογές μας τελείωσαν! – Το Μαξίμου μιλάει (τώρα) για σταθερότητα, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου

Οι εκλογές μας τελείωσαν! – Το Μαξίμου μιλάει (τώρα) για σταθερότητα, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου
Μικρή και συμβολική η επίδραση του ανασχηματισμού σε σχέση με αυτό που έρχεται

Μετά από ένα μήνα που τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είχαν φουντώσει, υπ’ ευθύνη και του Μεγάρου Μαξίμου, τώρα ο Πρωθυπουργός με δύο συνεντεύξεις του κλείνει το θέμα πιάνοντας το αφήγημα της σταθερότητας και της υπεύθυνης διακυβέρνησης εν μέσω κρίσεων, δύσκολου χειμώνα και κινδύνου ακυβερνησίας σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή του χειμώνα του 2022-2023.

Επιβεβλημένος ο ανασχηματισμός

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βουλευτές τονίζουν ότι εφόσον θέλει να συνεχίσει άλλο ένα χρόνο έργου μέχρι το τέλος της θητείας, κρίνεται επιβεβλημένος ένας ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.
Οι περισσότεροι λένε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί μία καθίζηση, μία κούραση και έχει χάσει τον προσανατολισμό της.
Σε σημαντικούς τομείς, όπως η Παιδεία, Δικαιοσύνη χρειάζεται αλλαγή προσώπων καθώς κάποιοι έχουν κουράσει με την παρουσία τους.
Βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να υπερασπίζονται στις κοινωνίες που ζουν λάθη και αλαζονείες υπουργών.
Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και ενεργειακή κρίση και εκεί θα χρειαστούν, επίσης, αλλαγές έστω και για επικοινωνιακούς λόγους.

Λίγες η εφεδρείες στη ΝΔ


Το ενδεχόμενο του δομικού ανασχηματισμού είναι μία δύσκολη εξίσωση.
Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει δείγματα ότι δεν εμπιστεύεται την κοινοβουλευτική του ομάδα και προτιμάει στελέχη εξωκοινοβουλευτικά με κεντροαριστερό παρελθόν.
Η ΝΔ έχει λίγες εφεδρείες ενώ και τα «ορφανά» στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ – όσα έχουν απομείνει- έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία.

Μικρή και συμβολική η επίδραση του ανασχηματισμού σε σχέση με αυτό που έρχεται

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων μία προσπάθεια φρεσκαρίσματος με μικρή επίδραση.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να κάνει μία νέα συμβολική στροφή προς την Κεντροαριστερά που αλιεύει ψηφοφόρους και θέλει να κρατήσει ισορροπίες στους βουλευτές του, γι’ αυτό ενδεχομένως να αξιοποιήσει κάποιους σε θέσεις υφυπουργών αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα, 2-3 πρωτοκλασάτους που ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει.
Οι αλλαγές, εφόσον έχουμε ένα κανονικό καλοκαίρι, θα δρομολογηθούν για αρχές Σεπτεμβρίου 2022.

Στο συρτάρι η νέα εκδοχή του εκλογικού νόμου


Πέρα όμως, από το ανασχηματισμό που κρίνεται επιβεβλημένη πολιτική κίνηση, ο Πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κίνηση, την οποία την έχει αποκλείσει κατηγορηματικά αλλά σύμφωνα με τον περίγυρό του, φαίνεται ότι την ξανασκέφτεται και ο λόγος είναι διότι ταιριάζει στην επιχειρηματολογία του περί πολιτικής σταθερότητας και αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ο νόμος Γεραπετρίτη – ο οποίος θα ισχύει στις δεύτερες εκλογές εάν γίνουν- έχει ένα υψηλό ποσοστό αυτοδυναμίας γύρω στο 38% και κλιμακωτό μπόνους εδρών.
Σε μία ρεαλιστική κατάσταση ένα κόμμα που πιάνει το 37%-38% έχει μία ισχνή πλειοψηφία 151-152 βουλευτών.
Δηλαδή, μία αυτοδυναμία ετοιμόρροπη.

Θέμα Πρωθυπουργού η ενεργοποίηση


Η σκέψη, λοιπόν, είναι - και μάλιστα εδώ και καιρό υπάρχει στο συρτάρι του Μαξίμου εναλλακτική για καλυτέρευση του νόμου- να αλλάξει ο νόμος με αύξηση του μπόνους των εδρών και ίσως και μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας στα όρια που όριζε ο παλαιός νόμος Παυλόπουλου.
Το θέμα είναι υπαρκτό αλλά όπως καταλαβαίνει κάποιος δεν μπορεί να το φέρει για ψήφιση καθώς θα ήταν μία καταλυτική παραδοχή ηττοπάθειας μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ωστόσο, το σχέδιο εκλογίκευσης του εκλογικού νόμου, υπάρχει και ίσως ενεργοποιηθεί.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης