Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το φάντασμα του ολικού lockdown πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου - Δυσαρέσκεια και κάμψη της οικονομίας

Το φάντασμα του ολικού lockdown πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου - Δυσαρέσκεια και κάμψη της οικονομίας
Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απαισιοδοξούν
Σχετικά Άρθρα

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος μέχρι τον Μάρτιο του 2022 για την κυβέρνηση καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες άσκησης του κυβερνητικού έργου και με ανοικτά τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Καθηγητές εισηγούνται lockdown για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απαισιοδοξούν διότι βλέπουν ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να διαχειριστεί την πανδημία.
Άλλωστε, οι ίδιοι οι καθηγητές που συμβουλεύουν την κυβέρνηση έχουν εισηγηθεί γενικό lockdown προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πίεση στα νοσοκομεία, να πέσει ο δείκτης θετικότητας αλλά και να μειωθεί το ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στις «κόκκινες» περιφέρειες.

Η Ευρώπη κινείται πλέον σε νέα περιοριστικά μέτρα

Παράλληλα, η κυβέρνηση βλέπει πως κινούνται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα.
Η Αυστρία επέβαλε ολικό lockdown (δηλαδή και εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) και υποχρεωτικό εμβολιασμό από Φεβρουάριο του 2022.
Η Γερμανία και η Ολλανδία επέβαλαν μερικό lockdown σε ανεμβολίαστους που έχει όμως, επίδραση και στους εμβολιασμένους. Όπως για παράδειγμα μείωση του ωραρίου στις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.
Η Ελλάδα, μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει ένα μερικό lockdown στους ανεμβολίαστους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, θέλοντας να δώσει και άλλο «χρόνο» σε όσους είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν και κυρίως, να κατοχυρώσει ότι ο ήδη εμβολιασμένος πληθυσμός θα προβεί στην 3η δόση.
Γνώμη μας, οι ανεμβολίαστοι ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα πειστούν τώρα για να εμβολιαστούν, ενώ και στην στρατηγική της 3ης δόσης θα υπάρχει «τρύπα».

To παράδειγμα της Αυστρίας

Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το «αυστριακό παράδειγμα» αναγκαζόμενες από την μεγάλη έξαρση του COVID 19 που παρατηρείται στην Ευρώπη.
Ήδη η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερους δείκτες πανδημίας από άλλες χώρες ξεπερνώντας σε θανάτους το τελευταίο διάστημα ακόμα και πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία κ.α.
Βρίσκεται σε χειρότερη θέση στους θανάτους το τελευταίο διάστημα και από την Αυστρία που ουσιαστικά πήρε τα πιο σκληρά μέτρα.

Βάσει ευρωπαϊκής πρακτικής, είναι αναπόφευκτο το ελληνικό lockdown

Βάσει, όλων, αυτών κάποιοι θεωρούν αναπόφευκτο ένα μερικό lockdown που θα αφορά όλους, και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, παρόλο που η κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, η αύξηση της δυσαρέσκειας θα είναι μεγάλη και καίρια και σίγουρα μη αναστρέψιμη για την κυβέρνηση.
Η εστίαση που κήρυξε πανελλαδική απεργία διότι τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα είχαν μειώσει τους τζίρους κατά 30%-50% στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, δεν θα αντέξει ένα lockdown.
Oύτε καν μείωση του ωραρίου εξυπηρέτησης. Θα είναι το απόλυτο σημείο βρασμού μιας τεράστιας επαγγελματικής ομάδας που έχει περάσει πολλά. Και δεν είναι η μόνη, απλά στην Ελλάδα είναι ισχυρή και έχει πολύ μεγάλη βάση.

Κινδυνεύουν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2022

Όλα κινούνται οριακά, πλέον. Και για την κοινωνία. Δύο χρόνια για τους πολίτες μακριά από την κανονικότητα είναι πολλά, πλέον, για υπάρξει καίρια επιρροή στην επόμενή τους ψήφο.
Η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown θα αλλάξει, πλέον, την ατζέντα και βεβαίως, θα αλλάξει και τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία.
Η χώρα μας δείχνει να έχει ανακάμψει από την απόλυτη κάμψη του 2020 λόγω lockdown και πανδημίας και πλέον η ανάπτυξη προσεγγίζει για το 2021 το 7%. Κυρίως λόγω της κατανάλωσης.
Στον προϋπολογισμό που έδωσε σήμερα στην Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ανάπτυξη για το 2011 – 2022 σωρευτικά στο 11,7%.
Αριθμοί που έχουν γίνει με παραδοχές μη κλεισίματος της αγοράς και ομαλής λειτουργίας της αγοράς συνολικά.
Καταλαβαίνει κανείς ότι οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα, βάζουν σε κίνδυνο αυτές τις προβλέψεις ενώ δημιουργούν αρνητικό feedback και για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους ακόμα τούς έχουμε ανάγκη.

Νέο τοπίο στην αντιπολίτευση από το 2022

Πέρα από τα νούμερα όμως, υπάρχει και η κοινωνία.
Έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στην ορφανή δυσαρέσκεια, σε μία απογοήτευση του κόσμου που δεν εκδηλώνεται μέσω κάποιου κόμματος.
Και από τα δεξιά και από τα αριστερά.
Όμως, το νέο έτος θα υπάρξουν και άλλοι πόλοι αντιπολίτευσης.
Θα έχει αλλάξει η ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ.
Από δεξιά θα έχουν επίσης βγει νέοι πόλοι.
Όπως π.χ η πολιτική κίνηση Στέφανου Χίου.
Μεγαλώνει η πίτα των δυσαρεστημένων στην δεξιά πολυκατοικία.
Όλα είναι,πλέον, υπο διαμόρφωση, ρευστά.
Μέχρι το Μάρτιο θα γνωρίζουμε ένα η κυβέρνηση θα μπορεί να διατηρήσει δυνάμεις ή όχι.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης