Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πείσμα των κυβερνητικών διαψεύσεων επιμένουν τα εκλογικά σενάρια

Σε πείσμα των κυβερνητικών διαψεύσεων επιμένουν τα εκλογικά σενάρια
Σε πείσμα των κυβερνητικών διαψεύσεων επιμένουν τα εκλογικά σενάρια
Με ορίζοντα τον Αύγουστο 2018 οπότε και φιλοδοξεί να είναι ο ίδιος, αυτός που θα ανακοινώσει, επισήμως, το τέλος των μνημονίων, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία.
Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε τη Δευτέρα (7/5) το βράδυ, μιλώντας στο συνέδριο του digital economic forum, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να αλλάξουμε την ατζέντα.
Επικεντρώνουμε λοιπόν τις προσπάθειες μας για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, να ανακτήσουμε το χαμένο εισόδημα, να ανακτήσουμε μια νέα προοπτική για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της μακράς ύφεσης, της δύσκολης και σκληρής επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, τα σενάρια περί εκλογών πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας τον Οκτώβριο του 2019 παραμένουν ανοικτά καθώς δεν είναι λίγοι, ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει την μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και λίγους μήνες αργότερα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Επομένως, το ζήτημα που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις, δηλαδή αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να αποφύγει το ψαλίδι στις συντάξεις με την αυγή του επόμενου έτους, είναι αυτό που θα κρίνει και το χρόνο των εκλογών.  
Η κυβέρνηση είχε ζητήσει, βέβαια, από τους εταίρους να της δώσουν εξάμηνη παράταση της περικοπής των συντάξεων καθώς και για ένα χρόνο, διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.
Μάλιστα, η αρμόδια υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, είχε εκφράσει βεβαιότητα ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Αθήνας κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Αυτό, ίσως να είναι το στοιχείο επανακαθορισμού της εκλογικής κυβερνητικής τακτικής που στόχευε σε παράλληλη διεξαγωγή εκλογών και ευρωεκλογών το Μάιο του 2019, αφήνοντας και ένα ανοικτό παράθυρο για εκλογές στο τέλος της τετραετίας όπως επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε γι αυτό το λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης μετέφερε το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από το Μάιο του 2019, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου προκειμένου να είναι ανοικτά και τα δύο εναλλακτικά σενάρια.
Εν τω μεταξύ, ενισχύεται πλέον το σενάριο για εκλογές εντός του 2018, κάτι που άφησε ανοικτό τη Δευτέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος είπε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος το φθινόπωρο, εφόσον γίνουν εκλογές, δεν θα είναι πρόωρες.
Παρά ταύτα και για προφανείς λόγους, Μαξίμου και Κουμουνδούρου, επιμένουν να διαψεύδουν όλες αυτές τις εκτιμήσεις και τα σενάρια.
Το Μαξίμου πιστεύει ότι είτε οι ευρωεκλογές, είτε οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τη χαλαρή τους ψήφο, θα μπορέσουν να απορροφήσουν την οργή των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ενώ αντιθέτως στις εθνικές κάλπες θα επικρατήσουν άλλα διλήμματα που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ενώπιον του εκλογικού σώματος.
Σε πρώτη φάση έχει πέσει το δίλημμα με το σύνθημα της δίκαιης ανάπτυξης αλλά οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο δρόμο προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πολώσει το κλίμα.
Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να κρατήσει ψηφοφόρους των εκλογών του 2015 καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι η συσπείρωση του κόμματος του κ. Τσίπρα είναι αρκετά χαμηλή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης