Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κλιμάκωση του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου Δύσης και Ρωσίας φέρνει στο προσκήνιο σενάρια χάους – Διαγράψτε το 2022

Η κλιμάκωση του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου Δύσης και Ρωσίας φέρνει στο προσκήνιο σενάρια χάους – Διαγράψτε το 2022
Η φούσκα των υπερβολών, της χρηματιστηριακής τοξίνης, της χειραγώγησης δεν μπορεί να φουσκώσει άλλο… και το ζητούμενο είναι εάν το ξεφούσκωμα της μεγάλης φούσκας θα είναι σταδιακό ή βίαιο…
Σχετικά Άρθρα

Η συντήρηση του πολέμου στην Ουκρανία που από ότι φαίνεται θα κρατήσει έως αρχές Μαίου – αισιόδοξο σενάριο – ή θα διατηρηθεί περισσότερο – δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με εγκληματικές και αποτρόπαιες πράξεις όπως στην Bucha πόλη δυτικά του Κιέβου όπου δολοφονήθηκαν βάναυσα 410 άμαχοι έχουν εντείνει τον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο.
Από ότι φαίνεται η κλιμάκωση αυτή θα φέρει στο προσκήνιο σενάρια χάους, δηλαδή τα χειρότερα σενάρια με αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό, στο κόστος διαβίωσης.
Το 2022 πρέπει να διαγραφεί καθώς ως χρονιά θα χαθεί και όλοι οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση δημιουργεί ένα ακραία τοξικό περιβάλλον όπου θα συμβούν τα εξής

1)Τα ΑΕΠ των κρατών της Δύσης θα συρρικνωθούν, οι οικονομίες θα επιβραδυνθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα εμφανιστεί και ύφεση που για την ώρα θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Το σκηνικό της οικονομικής επιβράδυνσης θα παγώσει όλα τα επενδυτικά σχέδια…

2)Τα ελλείμματα εκ των πραγμάτων θα υπερδιογκωθούν, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ελλάδα να έχουν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά στην πανδημία και να μην υπάρχουν αποτελεσματικά εργαλεία αντιμετώπισης της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

3)Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κόντρα κυρώσεων, γοήτρου, ενέργειας δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα θα κρατήσει για καιρό εξέλιξη που θα παγώσει τα σχέδια για αναβάθμιση της Ελλάδος…
Δεν πληρείται κανένα κριτήριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας που παραπαίει.

4)Νομοτελειακά τα ελληνικά ομόλογα θα φθάσουν στα επίπεδα του 3% με 3,5% επίπεδα στα οποία αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο της Ελλάδος.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται μεταξύ 2,58% με 2,68% προσεγγίζει το 3% που αποτελεί ψυχολογικό και τεχνικό σημείο.

5)Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συντηρήσει ένα υποτυπώδες επενδυτικό κλίμα, δεν θα στεφθεί με επιτυχία.
Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν να παγώσουν οι επενδύσεις όπου εμπλέκεται το δημόσιο γιατί οι τιμές έχουν μεταβληθεί.
Οι συμφωνίες που κλείνονται αυτή την περίοδο είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Με πρόσχημα και αιτία την ουκρανική – ενεργειακή κρίση και τον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης… όλοι αποτιμούν τα προς πώληση assets φθηνά…
Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο σε περιόδους παρατεταμένης και παγκόσμιας κρίσης.
Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο αλλά αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα έχει πολύ αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

6)Για το διεθνές σύστημα όσο συντηρείται αυτό το καθεστώς όπου τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν αντί να βελτιωθούν θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό σκηνικό όπου όλοι θα περιχαρακωθούν προστατεύοντας τους ισολογισμούς τους και παγώνοντας τα επενδυτικά σχέδια τους.
Μόνοι λίγοι – οι ελίτ – θα μπορέσουν να καρπωθούν οφέλη από αυτό το διεθνές χάος που επικρατεί… η πλειοψηφία των κοινωνιών θα ζημιωθεί άπαξ και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται από 20% έως 50%.

7)Ο πληθωρισμός και ο στασιμοπληθωρισμός είναι το καρκίνωμα σε μια υγιή οικονομία όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός τόσο μειώνεται η υγεία της οικονομίας που παγιδεύεται σε καθοδικό σπιράλ.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακόμη τα χειρότερα είναι εμπρός για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν ανακρούσει πρύμναν φοβούμενες ότι συντηρώντας τις πολιτικές νομισματικής σύσφιξης θα ζημιώσουν τα χρηματιστήρια αλλά το αναπόφευκτο… είναι εμπρός.
Η φούσκα των υπερβολών, της χρηματιστηριακής τοξίνης, της χειραγώγησης δεν μπορεί να φουσκώσει άλλο… και το ζητούμενο είναι εάν το ξεφούσκωμα της μεγάλης φούσκας θα είναι σταδιακό ή βίαιο…
Η καρφίτσα για να σκάσει η φούσκα έχει βρεθεί αλλά ακόμη… την φούσκα την προστατεύουν….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης