Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης - Επιβεβαίωση BN

Σκυλακάκης: Και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης - Επιβεβαίωση BN
"Και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης", τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης
Σχετικά Άρθρα

Και για το 2022 τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bankingews.gr
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκτασή της απαλλαγής και για τους υπολοίπους (εκτός ιδιωτικού τομέα)».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ίδιος, αναφερόμενος στο καθεστώς του Συμφώνου Σταθερότητας, είχε επισημάνει πως «...ξέρουμε ότι και το 2022 θα έχουμε πιθανότατα την γενική ρήτρα διαφυγής. Γενικής ρήτρα διαφυγής σημαίνει δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν έχεις την πίεση να πετύχεις τους στόχους, το δεύτερο είναι ότι δεν μπορείς να πάρεις μόνιμα μέτρα».

Επιβεβαίωση bankingnews

Το bankingnews.gr έγραφε στις 4/3: Φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα επιχειρεί να βάλλει η κυβέρνηση από το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για αναστολή των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για έτος 2022.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί συνέχισης της ρήτρας διαφυγής για την μείωση του λογαριασμού της ζημιάς από την πανδημία εξασφαλίζει τα περιθώρια ελιγμών για την εφαρμογή ενός προγράμματος μόνιμων μειώσεων στα φορολογικά βάρη που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή μέτρα όπως το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, όπου φέτος έχει ανασταλεί για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τα εισοδήματα που πρόκειται να αποκτηθούν από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, ενοίκια και τόκους ή η νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, θα μπορούσαν να μπουν σε μία τροχιά μονιμοποίησης. Ωστόσο πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού στις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν ξεκαθαρίζεται ότι τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν τη δημιουργία μόνιμης επιβάρυνσης στα δημόσια οικονομικά.

Επίσης, τονίζεται ότι όποιο κράτος υιοθετήσει μόνιμα μέτρα, θα πρέπει αυτά να και είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Εφόσον η υγειονομική κρίση αρχίζει να υποχωρεί, τότε και τα μέτρα στήριξης πρέπει να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα ανάκαμψης. Η απόσυρση τους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Με βάση τα παραπάνω ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αντικατάσταση των οριζόντιων και γενικευμένων μέτρων στήριξης και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενισχύσεων και κινήτρων σε επιχειρήσεις με κριτήρια την πτώση του τζίρου, το είδος της δραστηριότητα και την συμμετοχή τους στη παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία.

Ραντάρ ξένων funds

Πάνω σε αυτό το «μοντέλο» θα γίνει προσπάθεια να «κουμπώσουν» οι μόνιμες φοροελφαρύνσεις χωρίς όμως να δοθεί λάθος σήμα στις αγορές για ταμειακή χαλάρωση διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Οι αγορές αποτελούν κεντρικό συνομιλητή πλέον για την Ελλάδα και ένα λάθος «στραβοπάτημα» θα γίνει αμέσως αντιληπτό από τα ραντάρ των ξένων funds που παρακολουθούν αδιάκοπα:

  1. Όλες τις ενέσεις ρευστότητας που δίνονται για την αναπλήρωση των απωλειών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και την δημιουργία «τείχους ανοσίας» στην οικονομία.
  2. Τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων που λειτουργούν ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους επενδυτές. Ως όριο ασφαλείας τοποθετείται το ύψος των 30 δισ. ευρώ.
  3. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, με τον Ιανουάριο να ξεκινά με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι κραδασμοί στο μέτωπο της οικονομίας από την επέλαση της πανδημικής κρίσης και την παράταση των lockdowns, συνεχίζονται εντείνοντας την αβεβαιότητα στην κυβέρνηση που έχει βάλει στόχο για μικρότερη ζημιά φέτος σε σχέση με πέρυσι στα ταμεία.
  4. Την εξέλιξη του δημόσιου χρέους που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης