Οικονομία

Associated Press: Την Κυριακή 22 Μαΐου οι έλληνες βουλευτές αποφασίζουν για περισσότερη λιτότητα

Associated Press: Την Κυριακή 22 Μαΐου οι έλληνες βουλευτές αποφασίζουν για περισσότερη λιτότητα
Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται για την Ελλάδα, σημειώνει το Associated Press
Οι έλληνες βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για νέα μέτρα λιτότητας την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες προτού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αξιολογήσουν το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενη δόσης για την Ελλάδα, αναφέρει το Associated Press.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις, μεταξύ των οποίων αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, αύξηση των φόρων στα καύσιμα, τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, το αλκοόλ και τα καπνικά, καθώς και απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναμένεται, επίσης, να περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα, όταν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους.
Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται αύριο, Τετάρτη 18 Μαΐου, στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου την επόμενη Τρίτη, 24 Μαΐου, για να συζητήσουν αν η Ελλάδα έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, βάσει της συμφωνίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται για την Ελλάδα, σημειώνει το Associated Press, καθώς τον Ιούλιο θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα, αποπληρωμή που δύσκολα θα πραγματοποιηθεί χωρίς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «σύρεται» εδώ και μήνες, κυρίως λόγω των διαφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα προληπτικά μέτρα.
Η αριστερή συγκυβέρνηση της Ελλάδας έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, μόλις 153 έδρες σε σύνολο 300, κάτι που ίσως δυσκολέψει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εφόσον η αντιπολίτευση καταψηφίσει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης