Μια Φώτο μια Ιστορία

Η πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της Εθνικής ομάδας…

Η πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της Εθνικής ομάδας…
20 Ιουνίου 2004: Ο Ζήσης Βρύζας μας κρατάει στο παιχνίδι της πρόκρισης μετατρέποντας την ήττα κόντρα στην Ρωσία, στην πιο γλυκιά της ιστοριας μας καθώς με το τέρμα του, δίνει την ευκαιρία στην Εθνικη μας να πάει στην επόμενη φάση του EURO 2004.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

«Δεν ήταν από τα ωραιότερα γκολ αλλά ήταν χρυσάφι», ήταν τα λόγια του Ζήση Βρύζα στην ερώτηση που του έκανα πριν λίγες μέρες για το τέρμα που είχε πετύχει κόντρα στην Ρωσία, μία μέρα σαν σήμερα, το 2004.

εικόνα_Viber_2021-06-19_10-25-47_1.jpg

Απάντηση που μου δόθηκε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, από τον άνθρωπο που πρόσφερε απλόχερα στην Ελλάδα την πρώτη της πρόκριση στην οκτάδα σε μεγάλη διοργάνωση. «Ήταν σημαντική η προσπάθεια που έκανε ο Παπαδόπουλος για να φτάσει σε εμένα η μπάλα» θυμάται.

Η νίκη με τους Πορτογάλους στην πρεμιέρα και το μάγκικο «Χ» με την Ισπανία ήταν οι βάσεις για να διεκδικήσει η Εθνική μας, μία πρόκριση στα προημιτελικά του EURO. Τελευταίο εμπόδιο η Ρωσία. Με μηδέν βαθμούς και δίχως βαθμολογικό κίνητρο, η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι.

Το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο ήταν τραγικό. Ο Ντμίτρι Κιριτσένκο πέτυχε το γρηγορότερο τέρμα σε EURO και ο Μπουλίκιν έκανε δυο τα γκολ της χώρας μέχρι το 17ολεπτό. Το 2-0 θα μας έστελνε εκτός διοργάνωσης, εάν δεν βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο ο Ζήσης Βρύζας.

Ο Ζήσης εκτέλεσε τον Μαλαφέεβ και μείωσε σε 2-1 για την «γαλανόλευκη». Ένα γκολ από… «χρυσό» καθώς ήταν αυτό που μας έδωσε το πάνω χέρι στην ισοβαθμία με την Ισπανία.

Στο σφύριγμα της λήξης, τα χαμόγελα ήταν ελληνικά παρά την ήττα. Ήταν η πρώτη μας πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση ως Εθνική ομάδα. Μετά από 17 χρόνια, συναντηθήκαμε ξανά και συζητήσαμε για εκείνο βράδυ. Χαρακτηριστικά που είπε:

«Υπάρχουν παιχνίδια που έχω πετύχει και πιο ωραία γκολ, αλλά δεν τα έχει δει ο κόσμος ή δεν υπάρχει εικόνα από τότε. Ειδικά με την Ξάνθη ήταν από τα ωραιότερα τέρματα . Εξίσου πολύ σημαντικό γκολ ήταν και εκείνο με την Άρσεναλ όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ. Αυτό με την Ρωσία δεν ήταν και από τα ωραία που έχω βάλει, αλλά ήταν πραγματικά χρυσάφι επειδή δεν παίζαμε καλά εκείνη την στιγμή».

Έπειτα, στην ερώτηση αν θα ήθελε να μπει ξανά σε αγωνιστικό χώρο και να παίξει ποδόσφαιρο, η απάντησή του, ήταν η εξής:

«Ειλικρινά, δεν θα ήθελα καθόλου αυτή τη στιγμή. Όσο έπαιζα ποδόσφαιρο το χαιρόμουν αλλά τώρα προτιμάω απλώς να το βλέπω από την τηλεόραση. Το πνεύμα είναι πρόθυμο να παίξει αλλά…» τόνισε γελώντας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης