Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο, καίγονται σπίτια - Νέες εκκενώσεις μέσω 112 - Δραματική η κατάσταση στη Δαδιά

Πύρινος εφιάλτης σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο, καίγονται σπίτια - Νέες εκκενώσεις μέσω 112 -  Δραματική η κατάσταση στη Δαδιά
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη  κυβερνητικό κλιμάκιο - Εκκένωση του χωριου Βρίσα στη Λέσβο μέσω 112 και του οικισμού Σταυρός
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς την Κυριακή  (24/7/2022) μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά ξέσπασε στα Κρέστενα Ηλείας με εκκενέωσεις περιοχών και ζημιές σε σπίτια.
Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, όπου μαίνεται η φωτιά για τέταρτη ημέρα, στη  Μυτιλήνη αλλά και στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ολονύχτια ήταν η μάχη για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε όλα τα πύρινα μέτωπα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα.
Την Κυριακή 24/7 στα πύρινα μέτωπα προστέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, στο τέρμα της οδού Θέτιδος του δήμου Φυλής, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο ως τις 5 το απόγευμα, αλλά και στο Κατακάλι Κορινθίας, η οποία πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Στη Μυτιλήνη, αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών, αλλά και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα.
Μήνυμα του 112 για εκκένωση έλαβαν οι κάτοικοι στη Βρίσα το μεσημέρι της Κυριακής 24/7, ενώ ακολούθησε και η εκκένωση του οικισμού Σταυρός .
Υπενθυμίζεται ότι στα Βατερά, που εκκενώθηκαν προληπτικά το προηγούμενο 24ωρο, κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις.
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί ΄Εβρου ενώ εστάλη νέο μήνυμα του 112 για την εκκένωση της περιοχής.
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη  κυβερνητικό κλιμάκιο Κυριακή 24 Ιουλίου, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση. Στο κλιμάκιο ήταν ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, ο  γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα,  στη Δαδιά και στο  Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου μετέβη  κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου, Ν. Γκαρά, αλλά και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, η παρουσία του οποίου είναι καθημερινή στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο πύρινος εφιάλτης στη Δαδιά συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα και αργά το Σάββατο 23/7,  εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό,  ενώ πέντε ήταν τα πύρινα μέτωπα.
Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.
«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.
Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς.

«Άνοιξε» το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία

Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (24/7/2022) από την περιοχή Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει «ανοίξει» αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».
Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.
Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.


Μέτωπο 20 χιλιομέτρων

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις»
, ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.
Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».
Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως,
καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
11_25.JPG

22_6.JPG

Πυροσβεστική: Δύσκολη κατάσταση σε τρία μέτωπα

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (24/7/2022). Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας.
Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

'Εβρος

Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.
Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες.
Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Λέσβος

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί.
Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιχείρησαν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ηλεία

Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Εκκένωση της Δαδιάς

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 της Κυριακής (24/7/2022) στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:
«Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα στη Δαδιά

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».
Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου.
Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του.
Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και τη Δευτέρα (25/7).
Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.
Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Στυλιανίδης: Πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας, για να σωθεί το Εθνικό μας Πάρκο

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, από τη Δαδιά.
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και μάλιστα, στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολύμπος».
Την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος μετά το πέρας σύσκεψης δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».
«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.
Όπως είπε, «την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, λήφθηκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».
«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

stulianidis_2.JPG
Αμυράς: Ήδη σχεδιάζουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος


Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι «το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, έχουν οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον, από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο», πρόσθεσε.
Και ο ίδιος ευχαρίστησε για τη συνεργασία «την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, με μεμονωμένους πολίτες, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως τού αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».
dadia.JPG
Στη Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση, επιχειρούν σε σταδιακή ανάπτυξη, συνολικά 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει 7 μηχανήματα έργου και μια ομάδα «Δευκαλίων» με 36 στελέχη. Επιχειρούν, επίσης, 200 υλοτόμοι των Δασικών συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη πυρκαγιά λόγω της σύνθεσης και της πυκνότητας της δασικής βλάστησης στην περιοχή, του ανάγλυφου και των κλίσεων, της γεωμορφολογίας του εδάφους και του μικροκλίματος που δημιουργείται.

Από πλευράς δασικής βλάστησης κυριαρχεί η τραχεία και μαύρη πεύκη από κωνοφόρα, και από πλατύφυλλα, η δρυς.
Η συνολική έκταση του Πάρκου ανέρχεται σε 428.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας στης φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα του.
Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης.
Συγκεκριμένα, στο δάσος της Δαδιάς Έβρου επιχείρησαν νωρίτερα 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Έως τώρα, έχουν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα», αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Η εικόνα στη Λέσβο - Εκκένωση του χωριού Βρίσα και του Σταυρού

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, αλλά και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.
Επίσης, στο νησία φτάνουν από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.
Υπάρχουν πολλά πύρινα μέτωπα, το ένα προς το χωριό Βρίσα και το άλλο προς τον οικισμό των Βατερών και τον οικισμό Σταυρό.
Μήνυμα εκκένωσης του χωριού Βρίσα και του Σταυρού έστειλε το 112 το μεσημέρι της Κυριακής 24/7.
stav112.JPG

βρισα.JPG
Στα Βατερά κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις και μάλιστα, η φωτιά έφτασε μέχρι την παραλία και χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για τη διάσωση 9 ατόμων, ενώ 
ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.
βατ.JPG
Απεγκλωβισμοί με σκάφη του Λιμενικού

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.
Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

β1.JPG
Μάχη με τις φλόγες


Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ και οι εναέριες δυνάμεις πραγματοποιούν ρίψεις νερού.
Στο σημείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, επιχείρησαν τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης. Για την πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου, από εναέρια μέσα, επιχείρησαν 2 Καναντέρ και 2 PZL, ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης», καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.
Στην περιοχή έχει  καταπλεύσει και η κανονιοφόρος «Κάσος» για πιθανή συνδρομή.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί του Σαββάτου 23/7  σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
lesvos1_1.JPG
τ1.JPG
λ2.JPG
Οι αστυνομικοί παρέχουν ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.
Ειδικότερα, από την εκδήλωση του περιστατικού, 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο παρέχουν ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ. ΑΣ., 192 αστυνομικοί, εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 8 Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

βατερα_1.JPG
Υπηρεσία Copernicus: Ενεργοποίηση για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά της Λέσβου που επλήγη από πυρκαγιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

cop_2.JPG
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου πραγματοποιούνται, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά-, στο οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.


Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (23/7/2022) σε αγροτοδασική στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα.
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Φωτιά στο Κατακάλι Κορινθίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Κατακάλι Κορινθίας.
Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Βλασαίικα στη Δ/Ε Σαρωνικού Κορινθίας.
Την κατάσβεση επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενω ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης