Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαχάρα για 7η ημέρα η Ελλάδα - Στους 46 βαθμούς ο υδράργυρος – Φόβοι για blackout, πυρκαγιές

Σαχάρα για 7η ημέρα η Ελλάδα - Στους 46 βαθμούς ο υδράργυρος – Φόβοι για blackout, πυρκαγιές
Ανάσα δροσιάς από το Σαββατοκύριακο - Που σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Η δεύτερη χειρότερη ημέρα του επταήμερου καύσωνα είναι η σημερινή, καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και στην Αττική.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν σήμερα ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα υπάρχουν προειδοποιήσεις για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον για σήμερα Τρίτη 3/8 και αύριο Τετάρτη 4/8.
Οι ανησυχίες των αρμοδίων επιβεβαιώθηκαν καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη στην Αττική αλλά και στη Μεσσηνία και στην ανατολική Μάνη ενώ λόγω της πυρκαγιάς στην Αττική, καταγράφηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με βυθίσεις τάσεις (λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη εκτός λειτουργίας τέθηκε πρόσκαιρα το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών - Αγίου Στεφάνου) σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως σε Περιστέρι, Ίλιον αλλά και σε περιοχές της Αθήνας, όπως σε Κυψέλη, Αμπελόκηπους.

Στους 46 ο υδράργυρος

Συγκεκριμένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στις πόλεις.

Βάσει των προγνώσεων, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41- 44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43 - 45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Τι προβλέπεται για Αττική, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

Δροσιά από το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ανάσες δροσιάς αναμένονται από το Σαββατοκύριακο, όταν και αναμένεται η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση.
Όπως αναφέρουν, θα υπάρξει μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στις 9 και 10 Αυγούστου, αλλά μετά ο υδράργυρος θα πέσει και πάλι, για να επιστρέψει η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από τις 13 Αυγούστου και μετά.

Πανευρωπαϊκά ρεκόρ θερμοκρασίας

Η χθεσινή ημέρα ήταν και η χειρότερη από πλευράς θερμοκρασίας στη διάρκεια του παρατεταμένου και ιδιαίτερα ισχυρού καύσωνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε όλη την Ευρώπη καταγράφηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο στους 46,3 βαθμούς Κελσίου ενώ ακολούθησαν η Λάρισα με 44,9 βαθμούς Κελσίου, η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς Κελσίου, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4 βαθμούς Κελσίου και η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44 βαθμούς Κελσίου.

Κίνδυνος blackout

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός blackout.
Πάντως, χθες δεν έλειψαν οι ολιγόωρες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής αλλά και οι βλάβες, όπως στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η ζήτηση είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 10.700 MW, αριθμός ρεκόρ τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αφού υποστήριξε πως είμαστε αντιμέτωποι με τον χειρότερο καύσωνα από το 1987, ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών «για να μπορέσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής».
Τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν πως έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια, αν και επισημαίνουν πως απαραίτητη είναι και η συνεργασία των πολιτών.

Εκκλήσεις στους πολίτες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από τους πολίτες λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
• Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
• Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
• Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές

Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).


Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Συμβουλές προς τους πολίτες για τις ημέρες του καύσωνα

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα:
• Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.
• Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το πολύωρο βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.
• Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
• Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
• Προτιμούμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά. Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
• Μεριμνούμε για τα μέλη της οικογένειας μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Αν έχουµε βρέφη και παιδιά

• Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
• Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
• Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
• Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουµε ηλικιωµένους

• Τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
• ∆εν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης