Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απειλή για τοπικά lockdown - Στο μικροσκόπιο Μύκονος, Ίος - Ο κίνδυνος για νέους και παιδιά - Νέα έκκληση Μητσοτάκη

Απειλή για τοπικά lockdown - Στο μικροσκόπιο Μύκονος, Ίος - Ο κίνδυνος για νέους και παιδιά - Νέα έκκληση Μητσοτάκη
Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη μετάλλαξη Delta να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Νοσηλείες και διασωληνώσεις αυξάνονται καθημερινά, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους, που διατρέχουν -πλέον- ακόμα και τα άτομα νεότερης ηλικίας ακόμα και τα παιδιά. Κι αυτό διότι, ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση και πλέον να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.
Νέα έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Κρήτη. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρενέργειες. Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε» δήλωσε.
Όπως προκύπτει από τις ιχνηλατίσεις των κρουσμάτων, η πηγή του προβλήματος είναι τα νησιά, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέτρα δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδει πιο εύκολα. Με την επιστροφή των παραθεριστών στην ενδοχώρα και τον ελληνικό βορρά, το πρόβλημα διογκώνεται με την ενδοοικογενειακή διασπορά και τη διασπορά στους εργασιακούς χώρους.
Περιγράφοντας την αλυσίδα μετάδοσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νεολαίοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές. Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση (ένα άτομο κολλάει άλλο/α μέσα στην ίδια οικογένεια) ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Μια ακόμη διαδρομή μετάδοσης του ιού είναι αυτή μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Η πίεση στα νοσοκομεία εντείνεται, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα χθες, παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.
Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο ίδιος παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες. Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες σε κάθε τόνο, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν με μέτρα να ανακόψουν την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Νέα έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό

Νέα έκκληση για εμβολιασμό των πολιτών απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά ευρισκόμενος στην Κρήτη.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρενέργειες. Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε» δήλωσε επισκεπτόμενος την κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού στην Κρήτη.
«Πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμη το σκέπτονται, να εμβολιαστούν και η μεγάλη αξία των κινητών μονάδων είναι ότι πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες αντί να ζητάμε στους πολίτες να έρθουν αυτοί στα εμβολιαστικά κέντρα» τόνισε.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Από καρδιάς θέλω να σας ζητήσω, ξεπεράστε τις αναστολές, ξεπεράστε τις φοβίες σας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε στις κινητές μονάδες, εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστείτε. Προστατεύετε πάνω από όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε παράλληλα στην εθνική προσπάθεια, την οποία κάνουμε ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία.
Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους γιατρούς στην κινητή μονάδα και όπως μου έλεγαν, οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται αυτή την ώρα είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Ας το αντιληφθούν αυτό και οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν κάποιες επιφυλάξεις το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για όλες τις ηλικίες αλλά και για τις νεότερες».

Τούντας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους - Θα θρηνήσουμε και παιδιά

Ανήσυχος για τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για τους κινδύνους που διατρέχουν οι νεότεροι αλλά και τα παιδιά εμφανίστηκε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα», τόνισε.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας, ο κ. Τούντας είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς μπορούν και εκείνοι να μολυνθούν. Συγκεκριμένα, έχουν τις μισές πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να μολυνθούν, δηλαδή 1 στους 2.
«Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος.», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος.
«Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τοπικά lockdown

Η κυβέρνηση χτύπησε καμπανάκι για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές εστιάζοντας σε Μύκονο και Ίο, που απειλούνται με τοπικά lockdown.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών, όπως Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος. Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Άνοιξε πλατφόρμα των ραντεβού για παιδιά άνω των 12 ετών

Εν τω μεταξύ, άνοιξες σήμερα (30/7/2021) η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος άφησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε -μιλώντας στον Σκάι- ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους.
«Παρ' όλα αυτά η μετάλλαξη Delta είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα».
«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου παραπέμποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Τζανάκης: Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν

Την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των πολιτών επεσήμανε -για ακόμα μία φορά- ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό.
Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε.
Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι.
Όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στα νησιά, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος.
Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200.000 κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.
Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί.
«Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Delta», συμπλήρωσε.
Εκτίμησε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης