Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την επέλαση του κορωνοϊού - Άμεσο αυστηρό lockdown 15 ημερών σε όλη την Ελλάδα ζητούν οι ειδικοί

Συναγερμός από την επέλαση του κορωνοϊού - Άμεσο αυστηρό lockdown 15 ημερών σε όλη την Ελλάδα ζητούν οι ειδικοί

Αύριο 3/3 οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Πρόταση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο εντός της Αττικής

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με το lockdown στην Αττική να θεωρείται δεδομένο έως τις 15/3 μια και επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πρόλαβε τους επιστήμονες και το προανήγγειλε, οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία από το μέτωπο του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν μια και η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 93%, με μια σειρά από νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και άλλα να μην έχουν διαθέσιμη ούτε μια κλίνη.
Σε επίσπευση της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οδήγησε η έκρηξη κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2/3 2.353 νέες μολύνσεις εκ των οποίων οι 1.159 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο.
Οι ειδικοί είναι θορυβημένοι καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων γίνεται τη στιγμή που αρκετές περιοχές μεταξύ τους και η Αττική βρίσκονται για πάνω από 2,5 εβδομάδες σε σκληρό lockdown.
Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η λεγόμενη «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Αποφασίστηκε ότι αύριο 3/3, στις 11 το πρωί θα συγκληθεί η λεγόμενη «μεγάλη» επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αντί για την Παρασκευή 5/3 όπως ήταν προγραμματισμένο, και και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων, λόγω της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές.
Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο».
Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.
Κατά πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις.
Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 18:00 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Κατ' ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων.

Στους 6.557 οι νεκροί

Τα νέα 2/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

eody1.png

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (χθες 406).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

eody2.png
To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11,58%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

eod6.jpg


Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική

Έκτακτη σύσκεψη για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική, το οποίο τελεί υπό ασφυκτική πίεση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, ενώ εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
Επιπλέον, συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, συγκαλείται για αύριο Τετάρτη 3/3 το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να μετατραπούν τρία νοσοκομεία αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid καθώς και να ενισχυθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Σαρηγιάννης: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 15/3

Τη θέση πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 15 Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως αρκετά ικανοποιητική αποκλιμάκωση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα, αναφέροντας πως μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα και ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.
«Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας σχετικά με τα σχολεία πως αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, αν και επεσήμανε ότι όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως η επιδημία ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά, όπως είπε, είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο.

Παγώνη: Στο 93% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική – Δεν μπορούμε να είμαστε άλλο σε lockdown

Τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε άλλο σε lockdown διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να ανοίξουν από τις 15 Μαρτίου, τα σχολεία και το λιανεμπόριο.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid ανέρχεται στο 93% αν και εκτίμησε πως έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας.
«Όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε» είπε η κα.Παγώνη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.
Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.
Αναφερόμενη στα καταστήματα, η κα Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος.


Σε ισχύ από 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Σε ισχύ τέθηκαν από Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης