Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δάνειο 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα «κουβαλάει» στις βαλίτσες του ο W. Schaeuble - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού» της διετίας 2014 - 2015

Δάνειο 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα «κουβαλάει» στις βαλίτσες του ο W. Schaeuble - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού» της διετίας 2014 - 2015
Γερμανικό «φέσι» 20 δισ. ευρώ ετοιμάζει για την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτός από τα εύσημα για την πρόοδο του μνημονίου που θα αποδώσει στην κυβέρνηση, θα είναι ταυτόχρονα και «συνεγγυητής» στο νέο δάνειο που θα πάρει η Αθήνα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας.
Το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται από νέα σκληρά ανταλλάγματα για τους Έλληνες φορολογούμενους και θα ψηλώσει ισόποσα το ελληνικό χρέος που τον Μάιο «ξέφυγε» στα 317,86 δις. ευρώ, αποτελεί πρόταση της Κομισιόν για να μην εκτροχιαστεί το δανειακό πρόγραμμα από τους εξής δύο σοβαρούς κινδύνους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 2015 που εκτιμάται σε 11,1 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και για το οποίο θα πρέπει από τώρα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθεί διαφορετικά τα πράγματα δυσκολεύουν για την χώρα μας.
Ο δεύτερος κίνδυνος θα εμφανιστεί στην περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.
Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013- 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.
Όμως, η μετακύληση των θέσεων δείχνει να «κολλά», καθώς κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρώ.
Προκειμένου να αποσοβηθούν αυτοί οι κίνδυνοι η Κομισιόν έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα καλυφθεί από ένα νέο δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και στην περίπτωση που και πάλι υπάρξει εμπλοκή, δηλαδή δεν φτάσουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο το οποίο προβλέπει μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.
Σε ότι αφορά το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα μας, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ύψους 5,6 δις. ευρώ αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δις. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015.
Δηλαδή το νέο δάνειο - ουρά θα φθάνει τουλάχιστον τα 17 δις. ευρώ και ενδεχομένως να φθάνει ακόμη και τα 20 δις. ευρώ όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανειακό σίριαλ της Ελλάδας πριν την έξοδο της στις αγορές.
Πηγές από το Μέγαρο Μάξιμου υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για αυτό το λόγο προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα χρηματοδοτική βοήθεια, η οποία θα απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε πλήρως το πρόγραμμα της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί η επαρκής στήριξη προς αυτή.
Ο κύκλος χρηματοδότησης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ πίεζε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και δη μέσα στο καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο δωδεκάμηνο το Ταμείο θα πρέπει κανονικά να διακόψει την ροή των δανείων προς την χώρα μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης