Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εφορία: Πρώτα τα δικαιολογητικά και μετά η επιστροφή του φόρου - Σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες φορολογούμενοι που ήλπιζαν σε έγκαιρη επιστροφή - Έμειναν «έκπληκτοι» από το μήνυμα του Taxisnet

Εφορία: Πρώτα τα δικαιολογητικά και μετά η επιστροφή του φόρου - Σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες φορολογούμενοι που ήλπιζαν σε έγκαιρη επιστροφή - Έμειναν «έκπληκτοι» από το μήνυμα του Taxisnet
Σε… αναμονή βάζει η εφορία χιλιάδες φορολογούμενους που ήλπιζαν φέτος να λάβουν εγκαίρως τις επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, αφού πρώτα θα πρέπει να περάσουν από το «κόσκινο» του εφόρου.
Οι χαμηλές πτήσεις στα φορολογικά έσοδα σε συνδυασμό με την κακή δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά ταμεία αναγκάζουν την κυβέρνηση να «παγώσει» τις όποιες πληρωμές.
Ήδη, οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την δήλωση τους και περιμένουν φέτος επιστροφή φόρου καλούνται εντός 15 ημερών να περάσουν από την Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκουν μαζί με τα δικαιολογητικά τα οποία επικαλούνται στο Ε1.
Το μήνυμα αυτό εκπέμπει το Taxisnet αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για όλες τις δηλώσεις που είναι «πιστωτικές» ανεξαρτήτως του ποσού της επιστροφής.
Αν οι φορολογούμενοι δεν θέλουν να πάνε οι ίδιοι στην εφορία εναλλακτικά έχουν την δυνατότητα να αποστείλουν με συστημένη επιστολή όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (πρωτότυπα μαζί με την δήλωση την οποία υπέβαλαν και μπορούν να εκτυπώσουν από το σύστημα.
Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη ΔΟΥ και εφόσον αυτά είναι σωστά, η Δ.Ο.Υ θα ενημερώσει την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην εκκαθάριση της δήλωσης. Θα ακολουθήσει η πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τις επιστροφές του φόρου λογιστές και φοροτεχνικοί πριν ακόμη ξεκινήσουν να λήγουν οι νέες ημερομηνίες που καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών (από τις 22 Ιουλίου για τα ψηφία με ΑΦΜ λήγοντα σε 1 και 2) ζητούν παράταση των προθεσμιών υποβολής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου επικαλούμενοι διάφορα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Όπως αναφέρουν χιλιάδες φορολογούμενοι δεν διαθέτουν ακόμη κωδικούς για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε1 με αποτέλεσμα να καταφεύγουν όλοι μαζί στις εφορίες για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο.
Παράλληλα, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το Taxisnet ότι θα λάβουν κλειδάριθμο με συστημένη επιστολή βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.
Την ίδια στιγμή πολλά ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποστείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά, γεγονός που καθυστερεί την υποβολή των δηλώσεων χιλιάδων φορολογούμενων και ειδικά συνταξιούχων.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της από τις 25 Ιουνίου μέχρι σήμερα οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65.000 και 75.000 δηλώσεων τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 δηλώσεις την ημέρα.
Σήμερα, πάντως ολοκληρώνεται και η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων στις δηλώσεις των υπόχρεων καθώς μέχρι χθες συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην ενσωμάτωση τους.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης