Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έμμεση κατάργηση του 5ήμερου και 8ώρου; - Τροποποίηση επί του πολυνομοσχεδίου στο… παρά πέντε, παραλείπει το 8ώρο ως προϋπόθεση λήψης του κατώτατου μισθού! – Για νομοθετικό πλεονασμό κάνει λόγο ο Βρούτσης(υπ. Εργασίας)

tags :
Έμμεση κατάργηση του 5ήμερου και 8ώρου; - Τροποποίηση επί του πολυνομοσχεδίου στο… παρά πέντε, παραλείπει το 8ώρο ως προϋπόθεση λήψης του κατώτατου μισθού! – Για νομοθετικό πλεονασμό κάνει λόγο ο Βρούτσης(υπ. Εργασίας)
(upd2)Πληθώρα ερωτηματικών αλλά και ενστάσεων εγείρουν οι αλλαγές τις τελευταίας στιγμής, επί του πολυνομοσχεδίου, καθώς τροπολογία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να παραβιάζει το κεκτημένο του πενθήμερου και οκτάωρου εργάσιμου.
Αναλυτικότερα, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Βρούτσης, στην διάταξη περί του κατώτατου μισθού και ειδικότερα, στο άρθρο 103, προέβη στην παράλειψη της φράσης, η οποία εξηγεί ποιοι δικαιούνται τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, ο Γ. Βρούτσης παρέλειψε την επεξήγηση, κατά την οποία ορίζεται πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αφορά την εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως»!
Ως εκ τούτου, ένας εργοδότης δύναται να δίδει σε έναν εργαζόμενο το κατώτατο μισθό, εξαναγκάζοντάς τον όμως, να εργάζεται είτε 6 ημέρες είτε άνω των 8 ωρών ημερησίως.
Μάλιστα, η εν λόγω τροποποίηση σηματοδοτεί επί της ουσίας και την κατάργηση των υπερωριών.
Προς κάμψη των έντονων αντιδράσεων, ο Γ. Βρούτσης απέδωσε το «αλαλούμ» σε νομοθετικό πλεονασμό…

Διαψεύδει την κατάργηση του 8ώρου το υπουργείο Εργασίας

Τα περί κατάργησης του 8ώρου διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από το θολώδες τοπίο που έγειρε τροπολογία του αρμόδιου υπουργού στο… παρά πέντε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.
Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.
Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης