Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πως θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank που θα αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη όχι μόνο για το banking αλλά και για την οικονομία; - H Τρόικα θέλει placement 25% με 30% αλλά μια αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια θα ήταν το ιδανικό σενάριο

tags :
  Πως θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank που θα αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη όχι μόνο για το banking αλλά και για την οικονομία; - H Τρόικα θέλει placement 25% με 30% αλλά μια αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια θα ήταν το ιδανικό σενάριο
(upd2)Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα αποτελέσει την πρώτη πρακτική απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί επενδυτές τις στρατηγικές τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση θα δώσει τεράστιο momentum στον κλάδο και θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
Μια αποτυχία στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, θα είναι πλήγμα τόσο στην τράπεζα, όσο και στον κλάδο και κυρίως στην οικονομία θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας.
Η σημειολογία μιας επιτυχημένης ιδιωτικοποίησης είναι τεράστια με πρακτικά οφέλη για την Eurobank, το ΤΧΣ ως βασικού μετόχου και της οικονομίας ευρύτερα.
Το ΤΤ πουλήθηκε στην Eurobank και ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια ενώ τα 10,8 δισεκ. καταθέσεις και τα 4 δισεκ ομόλογα EFSF του funding gap αποτελούσαν το μεγάλο δέλεαρ.

Πως θα υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Το μείζον θέμα που θα απασχολήσει προσεχώς την τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά είναι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank που χρονικά εκτιμάται Οκτώβριο με Δεκέμβριο του 2013.
Οι προτεινόμενες λύσεις είναι δύο
1)Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ την οποία θα κληθούν να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές, ξένοι θεσμικοί και άλλα χαρτοφυλάκια. Στην αύξηση αυτή, ο παλαιός μέτοχος το ΤΧΣ θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του και λόγω του dilution το ποσοστό του από 98% θα υποχωρήσει στο 70%.
Η αύξηση κεφαλαίου για να δώσει κίνητρο στον ιδιώτη μέτοχο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τιμή χαμηλότερη της τιμής της αμκ του ΤΧΣ δηλαδή τα 1,54 ευρώ.
2)Το δεύτερο σενάριο είναι το ΤΧΣ να υλοποιήσει placement π.χ. το 25% με 30% της τράπεζας και με την διαδικασία του book building να δεχθεί προσφορές από θεσμικούς επενδυτές.
Στην περίπτωση αυτή η αγορά θα καθόριζε το fair value της τιμής.
Η λύση του placement προτείνεται από την Τρόικα.
Η Eurobank εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα.
Η τράπεζα χρειάστηκε για να ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ συνολικά 5,83 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης και αναβαλλόμενης φορολογίας το core tier 1 διαμορφώνεται στα 2,82 δισεκ. ευρώ.
Το tangible book value σε σχέση με τα 36 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό είναι πολύ χαμηλό και θέλει πρακτικών βελτίωση.
Μετά τις επαναγορές ομολογιακών και υβριδικών τα 2,82 δισεκ. έφθασαν στα 3,2 δισεκ. ευρώ περίπου.
Στα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα κεφάλαια του ΤΤ και της Νέας Proton bank, περίπου συνολικά 860 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ δηλαδή επένδυσε 5,83 δισεκ. ευρώ στην τιμή των 1,54 ευρώ τα οποία αξίζουν με όρους κεφαλαίων 3,2 δισεκ. ευρώ.

Παρατηρήσεις

Αν αποκτήσουν ποσοστό της τάξης του 25% με 30% θεσμικοί επενδυτές θα παραχωρηθεί και το control management;
Για να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες μετόχους να επενδύσουν στην Eurobank θα πρέπει να έχουν και την option του management.
Το ΤΧΣ θα συνεχίσει να διαθέτει ποσοστά ίσως και πάνω από την καταστατική πλειοψηφία.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να αναμένει προσφορές τέτοιες ώστε να πάρει πίσω τα κεφάλαια του.
Πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα το ΤΧΣ μάλλον θα χάσει από την επένδυση του στην Eurobank γιατί απλά κανείς επενδυτής δεν θα θελήσει να καλύψει με προσφορά τα κεφάλαια της αρνητικής καθαρής θέσης που έκλεισε το ΤΧΣ.
Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης θα είναι πολύ καθοριστικό για το είδος των θεσμικών επενδυτών που θα προσελκύσει η Eurobank, όπως και για τις νέες μετοχικές ισορροπίες.
Το κράτος ίσως να θέλει placement όπως και το ΤΧΣ ώστε να πάρει άμεσα πίσω κεφάλαια καθώς θα πωλήσει μετοχές που κατέχει της Eurobank αλλά η αύξηση κεφαλαίου θα προσθέσει νέα κεφάλαια στην Eurobank αυξάνοντας καταλυτικά το capital buffer.
To δίλημμα είναι μεγάλο.

(Πρώτη ενημέρωση 08:02)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης