Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πάμε για χρέη 90 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια - Εφιάλτης τα ληξιπρόθεσμα για την κυβέρνηση που φέτος καλπάζουν για τα 70 δισ. ευρώ - Μαζέψτε το 70% των παλιών οφειλών λέει το ΔΝΤ

tags :
Πάμε για χρέη 90 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια - Εφιάλτης τα ληξιπρόθεσμα για την κυβέρνηση που φέτος καλπάζουν για τα 70 δισ. ευρώ - Μαζέψτε το 70% των παλιών οφειλών λέει το ΔΝΤ
Από μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που ενδεχομένως να φθάσουν ακόμη και τα 30 δις. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, συνεπεία των φόρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αυτών που έρχονται για τα ελληνικά νοικοκυριά, απειλείται η κυβέρνηση.
Μόνο για το 2013 τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα των 13 - 14 δις. ευρώ, με το ΔΝΤ να πιέζει για αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο είσπραξης.
Το Ταμείο θεωρεί ότι μέσα πρώτο εξάμηνο του χρόνου που οι πολίτες δεν βαρύνονται από άλλες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εισπράττεται το 70% των παλαιών οφειλών.
Και αυτό γιατί αν στο φετινό «φέσι» προστεθούν και τα παλιά χρέη που «κληρονομεί» χρόνο με το χρόνο ο προϋπολογισμός τότε οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία εκτιμάται ότι θα αγγίξουν αν όχι να ξεπεράσουν τα 70 δις. ευρώ!
Ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των δανείων των 206,9 δις. ευρώ που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από την τρόικα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο «ρεκόρ» μετά τα 55,8 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό ύψος των χρεών που είχαν συσσωρευτεί το 2012. Σε σχέση με το 2011,οι οφειλές είναι αυξημένες κατά 10,1% , καθ΄ ότι είχαν διαμορφωθεί στα 45 δις. ευρώ.
Η «έκρηξη» αυτών των οφειλών θα προέλθει είτε από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, τις εισφορές και τα «χαράτσια» του μνημονίου, είτε από την «ανυπακοή» τους.
Ο παράγοντας «ανυπακοή» δεν συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εισπράξεις του δημοσίου όσο η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους του Μεσοπρόθεσμου από την στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.
Να σημειωθεί ότι από τα 32,6 δις. ευρώ που συνιστά το συνολικό «πακέτο» των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου έως και το 2016, στο υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους φόρους, έως και 40% είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να εισπραχθεί τα επόμενα τρία χρόνια.
Μάλιστα, στον «λογαριασμό» αυτό δεν περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν για να καλυφθεί η φετινή «τρύπα» που εκτιμάται σε περίπου 2 δις. ευρώ ή οι νέες επιβαρύνσεις που φέρνει από το 2014 o αναθεωρημένος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ή το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015.
Εάν συνυπολογιστούν και αυτοί οι παράμετροι τότε στο υπουργείο Οικονομικών θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 30 δις. ευρώ ή το 15,8% του ΑΕΠ και το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου.
Γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι δημόσιο θα φθάσει να «κυνηγάει» ένας «βουνό» από οφειλές τα επόμενα χρόνια και οι οποίες θα φθάνουν τα 90 δις. ευρώ. Εκτός και αν προηγηθεί κάποια διαγραφή, στο κομμάτι των ανείσπρακτων οφειλών που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο.
Το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπολοίπων φυσικών προσώπων προς το κράτος φθάνει στα 59,1 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3 δις. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Η πρόοδος με την οποία «φουσκώνουν» αυτά τα χρέη είναι τρομακτική. Και πως μπορούσε να γίνει διαφορετικά σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση (σ.σ. για έκτη χρονιά) και με τον τζίρο στην αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θεωρείται πολύ δύσκολο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Έτσι βασικές κατηγορίες φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ που αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος, τα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους φορολογούμενους που θα αρχίσουν να «βομβαρδίζονται» από τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά θα πρέπει να πληρώσουν και τους φόρους για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Εκτός από το μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι τέλος ακινήτων σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για τις εξής τρεις χρήσεις 2011, 2012 και 2013, ενώ από το 2014 ξεκινάει και η επιβολή του ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί ακόμη και στα αγροτεμάχια.
Οι φόροι αυτοί μαζί με τα πρόστιμα που επιβάλλονται πλην όμως δεν εισπράττονται από την εφορία και αποτελούν τον κυριότερο όγκο αυτών των οφειλών σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 45%, θα προστεθεί στη νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει ήδη… κάνει την εμφάνιση του.
Από το 2008 που τα «σύννεφα» της κρίσης άρχισαν να συσσωρεύονται απειλητικά πάνω από τον ελληνικό ουρανό, μέχρι και σήμερα, τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ. Μόνο στη μνημονιακή τριετία 2010–2012 τα «φέσια» από τους φόρους και τα «χαράτσια» του προγράμματος προσαρμογής για τα οποία «τρέχει» ήδη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, αυξήθηκαν κατά 20 δις. ευρώ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με την ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι ενδεικτικά για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι.
Το πρώτο «καμπανάκι» για τα χρέη χτύπησε το 2010, χρονιά κατά την οποία οι Έλληνες άρχισαν να «στροβιλίζονται» στη θύελλα της κρίσης. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έφτασαν να χρωστούν στην εφορία 39 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό «φέσι» το 2009. Μέσα σε έναν χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά 9 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα ότι η «καταιγίδα» των φόρων δεν είχε κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία.
Ανάλογο μήνυμα πήρε η τρόικα των δανειστών και τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ενημερώθηκε ότι τα ίδια χρέη και παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις που μεσολάβησαν, απογειώθηκαν στα 44,8 δισ. ευρώ!
Η ανοδική πορεία των χρεών συνεχίστηκε και το 2012, με το ύψος των οφειλών να διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Το «φέσι» των πολιτών θα ήταν πολύ υψηλότερο καθώς στο ποσό δεν περιλαμβάνονται διαγραφές χρεών ύψους 16,8 δισ. ευρώ που έχουν γίνει σε φόρους και τέλη από το 2003 μέχρι και το 2010. Οι οφειλές διεγράφησαν είτε γιατί παρήλθε το δικαίωμα του Δημοσίου για την είσπραξη αυτών των φόρων είτε γιατί υπήρξε συμβιβασμός, είτε γιατί κάποια από αυτά τα χρέη κρίθηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης