Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ειδικά φορο-μπόνους για τις αποδείξεις θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών - Με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ - Τι θα προβλέπει το «μίνι» φορολογικό του Σεπτεμβρίου

Ειδικά φορο-μπόνους για τις αποδείξεις θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών - Με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ - Τι θα προβλέπει το «μίνι» φορολογικό του Σεπτεμβρίου
Κίνητρα για να «ζωντανέψει» το κίνημα των αποδείξεων που είχε εξασθενήσει από τα πολλά «μπρος - πίσω» αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, προανήγγειλε χθες από την Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.
Νωρίτερα, ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε ότι «ψαλιδίζεται» στα 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα το όριο πάνω από το οποίο καθίστανται υποχρεωτική η συναλλαγή με την χρήση των πιστωτικών καρτών, επιταγών ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εσόδων το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο προκειμένου να αλλάξει την νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ.
Ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα κατά τις αγορές τους. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιστωτικές θα έχουν ως αντάλλαγμα μια έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους. Πιθανότατα θα απολαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και τα ειδικά φορο –μπόνους που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους που θα συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν σημαντικό όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων – υποδημάτων, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α.
Επί της ουσίας πρόκειται για το γερμανικό «μοντέλο» καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο προβλέπει ακόμη και την ολική επιστροφή της επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ που πληρώθηκε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και μία εναλλακτική πρόταση η οποία προβλέπει την διασύνδεση του συστήματος έκπτωσης των 2.100 ευρώ με ένα συγκεκριμένο όριο αποδείξεων. Το όριο αυτό σε κάθε περίπτωση μικρότερο του 25% που απαιτείται σήμερα. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν δύο «ταχύτητες» στο μέτρο των αποδείξεων: οι αποδείξεις από τους κλάδους που ανήκουν στην ζώνη υψηλού κινδύνου της φοροδιαφυγής, που θα μετράνε «διπλά» στην εφορία και όλες οι υπόλοιπες.
Για το θέμα των αποδείξεων υπήρξε τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην κριτική μερίδας βουλευτών, τόνισε πως «δεν καταργούμε το μέτρο των αποδείξεων. Θα καταθέσουμε σχετική διάταξη το Σεπτέμβριο όπου το μέτρο αυτό θα πάει μαζί με τα κίνητρα».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών. Σε συνομιλία του λίγο αργότερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε πως για το 2013 συνεχίζεται κανονικά η συλλογή αποδείξεων και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τη χρήση του 2014 στη φορολογική δήλωση του 2015. Έκανε λόγο για επερχόμενες ρυθμίσεις που θα παρέχουν «έξυπνα κίνητρα» στους πολίτες.
Σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «τα τεκμήρια θα καταργηθούν στον κατάλληλο χρόνο με το περιουσιολόγιο», ενώ για τις νέες αντικειμενικές αξίες είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα παραλάβει το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό τέθηκε στην τρόικα με «πολύ ισχυρά επιχειρήματα» και ότι τις επόμενες δέκα ημέρες οι δανειστές θα εξετάσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε δημοσιονομικό και τεχνικό επίπεδο. Όπως είπε, η απώλεια εσόδων εκτιμάται περίπου σε 100 εκατ ευρώ εάν εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους, όμως «το παραγόμενο όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ανταγωνιστικότερα πακέτα στον τουρισμό».
Σε ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε από την Ντ. Μπακογιάννη και άλλους βουλευτές. Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το όλο σύστημα έχει «χτιστεί» πάνω στα κυβικά. «Έχουμε συστήσει μια επιτροπή για να δούμε αν η εργοστασιακή αξία είναι ο καλύτερος οδηγός, γιατί πολλές φορές οι εργοστασιακές αξίες έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και μπορεί να συμπιέζονται».
Συμπλήρωσε ακόμη πως «αφού δούμε το πόρισμα της επιτροπής και συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επανεξετάσουμε το καθεστώς που εμφανίζει όντως κάποιες αδυναμίες», ενώ διευκρίνισε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν από το 2014 και όχι το 2013.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης