Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στην Ελλάδα αποτυγχάνει – Μετά την αισιοδοξία του success story… επανέρχεται ο προβληματισμός και το σενάριο Grexit – Μόνο ένα νέο haircut θα σώσει την Ελλάδα

tags :
Η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στην Ελλάδα αποτυγχάνει – Μετά την αισιοδοξία του success story… επανέρχεται ο προβληματισμός και το σενάριο Grexit – Μόνο ένα νέο haircut θα σώσει την Ελλάδα
Ολοένα και πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα, «ξεφουσκώνοντας» πια το σύνθημα της κυβέρνησης Σαμαρά περί success story.
Ενώ όλους αυτούς τους μήνες η τρικομματική κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη των Ευρωπαίων, του διεθνούς Τύπου και των αναλυτών, αρχής γεννωμένης από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, τα σύννεφα άρχισαν να επιστρέφουν πάνω από τη χώρα μας.
Οι συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή όλους αυτούς τους μήνες, επισκιάστηκαν από την «άρνηση» στην ουσία του Λευκού Οίκου να υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στη συνέχεια έφτασε το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα της πώλησης του ΟΠΑΠ, ενώ το κλίμα άρχισε να αλλάζει άρδην από το φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ.
Το τελευταίο 2μηνο, πριν δηλαδή συμπληρώσει ένα έτος η ζωή της τρικομματικής, οι ισορροπίες άλλαξαν, οι στηρίξεις άρθηκαν και οι αντοχές έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται στους συνδικαλιστικούς τοίχους. Ούτε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατάφερε να συντηρήσει το καλό κλίμα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την υποβάθμιση του ελληνική χρηματιστηρίου από τον οίκο MSCI σε αναδυόμενη αγορά.
Η απειρία και η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε στο μεταξύ σε όλο της το «μεγαλείο» με το σπασμωδικό κλείσιμο της ΕΡΤ που προκάλεσε και τον αποδεκατισμό της, υποβαθμίζοντας την σε… δικομματική.  Η κυβερνητική κρίση που επακολούθησε υπενθύμισε σε όλους τον τρόμο του Grexit.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις «στις βαλίτσες», η ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετώπισε στο Eurogroup το σκληρό πρόσωπο των Ευρωπαίων. Ο χρόνος του «μέλιτος» είχε παρέλθει. Η απειλή που ένιωσαν οι Γερμανοί πριν από τις εκλογές τους από την Ελλάδα, αποτυπώθηκε και στην απόφαση να «ψαλιδιστεί» η δόση και να δοθεί τμηματικά. Οι Ευρωπαίοι κατέστησαν ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτούν τίποτα που μπορεί να διαταράξει την ηρεμία των αγορών μέχρι να πραγματοποιηθούν οι γερμανικές εκλογές. Και το έδωσαν να το καταλάβει η Ελλάδα εμπράκτως.
Στην προσπάθεια αυτή έχουν ήδη από καιρό συνταχθεί και οι αναλυτές και ο διεθνής τύπος. Η Deutsche Bank έσπευσε να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ η Nomura αναζήτησε τις ημερομηνίες πληρωμών των ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, ο Economist εκτιμά ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει παραπάνω από ένα χρόνο ζωής, ενώ οι New York Times ομοίασαν την Ελλάδα με φουσκωμένο βάτραχο που έχει αποδυναμωθεί από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, αυτή η «ευφορία» όμως μπορεί να είναι προσωρινή...
Ο προβληματισμός επανέρχεται, και δυστυχώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχουν οι ασκούντες πολιτική στη χώρα μας. Κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο πολύ θόρυβο με τις πομπώδεις εξαγγελίες τους, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει τίποτα από όσα δεσμεύτηκαν να κάνουν. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι έχουν «παγώσει» οποιαδήποτε ενέργεια διαχείρισης του ελληνικού χρέους, όπως οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί, το οποίο παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα, όπως ευστόχως έχει αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όλες οι εξελίξεις αυτές συγκλίνουν σε μία και μόνη λύση… Η διαχείριση του χρέους μέσω της λιτότητας, οδήγησε μόνο στην πρωτοφανή εν καιρώ ειρήνης συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχει αντιμετωπίσει στο ελάχιστο το πρόβλημα του χρέους. Μία λύση με ένα νέο haircut φαίνεται μονόδρομος, αν και όσο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, μάλλον η αποτελεσματικότητα και αυτής της λύσης χαθεί μέσα στη θύελλα της κρίσης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης