Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό «κενό» το 2013 - «Τέλος» στα νέα μέτρα έως το 2014 - «Ανοιχτό» το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση - Σε 10 ημέρες οι τελικές αποφάσεις

tags :
Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό «κενό» το 2013 - «Τέλος» στα νέα μέτρα έως το 2014 - «Ανοιχτό» το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση - Σε 10 ημέρες οι τελικές αποφάσεις
(upd5)«Τέλος» στα σενάρια περί επικείμενου δημοσιονομικού κενού για το 2013 «έβαλε» ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.


Παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» ο Γ. Στουρνάρας, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «κενό» στα έσοδα του κράτους, παρά την «τρύπα» ύψους 1,62 δισ. ευρώ για το α’ 6μηνο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση δεν θα προβεί στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας για το 2013 και πιθανόν, όπως χαρακτηριστικά, διαμήνυσε, και για το 2014.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας διαβίβασε προς τον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο, τα ευοίωνα για την Ελλάδα, «αποτελέσματα» του Eurogroup, .
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε εξερχόμενος της ευρείας σύσκεψης που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα έλαβε την δόση όπως ακριβώς αναφέρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επομένως, δεν ευσταθούν τα περί «κουτσουρεμένης δόσης».
Όπως διευκρίνισε, υπήρξε η εισήγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί λήψης μεγαλύτερης δόσης, αλλά ορισμένες χώρες αντέδρασαν.
«Άρα ήταν θετική εξέλιξη, δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών που είχαμε τον τελευταίο μήνα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Γ. Στουρνάρας, τόνισε πως «έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι» και «αναμένουμε τα αποτελέσματα σε περίπου 10 ημέρες».
Εφόσον, η εισήγηση της τρόικα είναι θετική, τότε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Τέλος, όσον αφορά την φημολογία περί νέας έκθεσης των δανειστών για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει έκθεση. Πιθανότατα να αναφέρονται σε παλιές εκθέσεις».
Nωρίτερα, εν μέσω οξύτατων κοινωνικών αλλά και πολιτικών αντεγκλήσεων, η κυβέρνηση αναζήτησε την κοινή «φόρμουλα» προκειμένου να περάσει τον «σκόπελο» του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο εντάσσονται διατάξεις όπως το νέο φορολογικό σύστημα και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται, πως το πολυνομοσχέδιο αποτελεί πρωτεύουσα προϋπόθεση για την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.
Με βασική επιδίωξη τον συντονισμό των κυβερνητικών «βημάτων», ο Α. Σαμαράς συγκάλεσε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα αλλά και των Χ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη.
Επί τάπητος τέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η κινητικότητα – διαθεσιμότητα, η «τρύπα» ύψους 1,5 δισ. στον προϋπολογισμό αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της συνεδρίασης του Eurgroup την Δευτέρα.
Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας, φέρεται να ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις εργασίες της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και για τις ληφθείσες αποφάσεις.
Όσον αφορά την κινητικότητα και την διαθεσιμότητα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, φέρεται να κατέστησε αναγκαία την επίσπευση των εν εξελίξει διαδικασιών, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις.
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης έχρισε ως πηγές άντλησης των προς μετάταξη υπαλλήλων, το υπουργείο Εσωτερικών ελέω ΟΤΑ και το υπουργείο Παιδείας.

Τα πρώτα… «σύννεφα» στην κυβέρνηση - Αίτημα ΠΑΣΟΚ για άρση της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας - «Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να καταργηθεί – Αποτελεί μία γραμματεία παρά τω πρωθυπουργό»
Τα πρώτα «σύννεφα» στην δικομματική κυβέρνηση φέρεται πως αποτελούν γεγονός, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Real FM», ο «πράσινος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Π. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως «η δημοτική αστυνομία συμβολικά θα πρέπει με τον διάλογο που θα γίνει στη Βουλή να αποσυρθεί η διάταξη».
«Θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα γενικευμένο πρόγραμμα κινητικότητας με αρχή, μέση και τέλος με αξιολόγηση που θα βάζει στο στόχαστρό του τον αφόρητο συγκεντρωτισμό» πρόσθεσε παράλληλα.
Επίσης, υπερθεμάτισε πως «είναι ο ορισμός του οριζόντιου μέτρου. Μάλιστα και με έναν πολύ οδυνηρό τρόπο. Καταργείται κάθε φραγμός, κριτήριο, όριο».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ο Π. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «είμαι Μακεδόνας. Θέλω να σας πω, λοιπόν, με μεγάλη σιγουριά ότι κανένας Μακεδόνας και Θρακιώτης δεν θα θιγεί στο παραμικρό, στη ζωή του, ούτε θα πάρει είδηση, βέβαια, αν καταργηθεί αύριο το Υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης».
«Και το ίδιο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μία Γραμματεία παρά τω πρωθυπουργώ είναι όλο και όλο. Ποιος είπε ότι χρειάζεται; Δεν βλέπετε τι κάνει; Υποδεικνύει στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας ποιους θα διώξει. Τι κάνει ακριβώς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Σε τι χρειάζεται; Πέστε μου» συμπλήρωσε παράλληλα, σε σκωπτικό ύφος.

(πρώτη ενημέρωση 17:29)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης