Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρωσία: Καταστροφική για την Κύπρο η απόφαση για την επιβολή haircut στις καταθέσεις - Dvorkovich (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Κανείς δεν θα επενδύσει στην Κύπρο για πολλά χρόνια - Αρνητικές συνέπειες για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος

tags :
Ρωσία: Καταστροφική για την Κύπρο η απόφαση για την επιβολή haircut στις καταθέσεις - Dvorkovich (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Κανείς δεν θα επενδύσει στην Κύπρο για πολλά χρόνια - Αρνητικές συνέπειες για το σύνολο του ευρωπαϊκού  τραπεζικού συστήματος
Η απόφαση για την επιβολή haircut στις καταθέσεις αποτελεί καταστροφή για την Κύπρο και θα έχει συνέπειες για το σύνολο του ευρωπαϊκού  τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε ο αναπληρωτής οικονομικός πρωθυπουργός της Ρωσίας Arkady Dvorkovich, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Russian Today, σημειώνοντας πως λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε δεν θα επενδύσει κανένας στην Κύπρο για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ.
«Μισώ να παίζω με τους αριθμούς. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς καθώς μερικοί άνθρωποι επένδυσαν με το όνομά τους και άλλοι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα φίλων ή άλλων νομικών οντοτήτων στην Κύπρο για να κρύψουν την ταυτότητά τους. Νομίζω ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος, σίγουρα ψηλότερος από €20 δισ., €30 δισ. είναι ίσως ο σωστός αριθμός, αλλά και πάλι κανείς δεν ξέρει ακριβώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Γιατί οι Ρώσοι επενδύουν στην Κύπρο


Η Κύπρος είναι βολική, ένα ζεστό και φιλικό νησί που δεν είναι μακριά από τη Ρωσία, με εύκολη πρόσβαση, η δικαιοδοσία είναι καλή και οι φόροι είναι χαμηλοί ενώ οι τράπεζες είναι αρκετά καλές και βολικές, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος για ποιο λόγο οι Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο.
Όπως τόνισε, οι Ρώσοι έχασαν «λίγα δισεκατομμύρια δολάρια» λόγω της κυπριακής κρίσης και πρόσθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό,  μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε πιο ενεργό ρόλο για την εξασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων στην Κύπρο, σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση προστατεύει οικονομίες που γίνονται στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Οι ρωσικές καταθέσεις, τόνισε, προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες έχουν θυγατρικές στην Κύπρο, όπως η VTB Bank. «Η Ρωσία ήταν πολύ δραστήρια για την προστασία της περιουσίας της VTB, καθώς η κυβέρνηση είναι ο κύριος μέτοχος της», είπε.
Όσον αφορά το ερώτημα εάν η ρωσική κυβέρνηση έχασε τίποτα από την ιστορία με την Κύπρο, απάντησε «όχι».
Απαντώντας στο ερώτημα για τις επενδύσεις της Βρετανίας στην Κύπρο που ανέρχονται στο ένα τέταρτο των ξένων επενδύσεων της Κύπρου και γιατί δεν έγινε λόγος για ξέπλυμα, απάντησε ότι οι Βρετανοί ενεργούσαν αθόρυβα.
Στη συνέντευξη του αναφέρει ότι εάν η Ευρώπη εφαρμόσει σε άλλα κράτη αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα είναι η καταστροφή του τραπεζικού συστήματος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης