Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» φέρνει ο νέος Κώδικας - Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους - Στο 80% η προκαταβολή φόρου για ΟΕ, ΕΕ - Αλλαγές στη φορολόγηση για ενοίκια, αποζημιώσεις - Καταργούνται οι αποδείξεις

Μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» φέρνει ο νέος Κώδικας - Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους - Στο 80% η προκαταβολή φόρου για ΟΕ, ΕΕ - Αλλαγές στη φορολόγηση για ενοίκια, αποζημιώσεις - Καταργούνται οι αποδείξεις
Μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα κάνει η εφορία από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την «έκπτωση» του 1,5%, ενώ θα φορολογούνται και τα επιδόματα ανεργίας όταν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει βάσει της κλίμακας και το επίδομα ανεργίας δείχνει ακόμα μια φορά το σκληρό της πρόσωπο, καθώς προχωρεί στην εφαρμογή ενός ακόμα επαχθούς μέτρου. Όσοι λοιπόν στη διάρκεια του έτους χάνουν τη δουλειά τους και περνούν στην ανεργία θα υποστούν και τη φορολόγηση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας εφόσον τα λοιπά εισοδήματα τους ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.
Όσον αφορά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου, το μέτρο περιορίζει σημαντικά το καθαρό εισόδημα για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς αυξάνει σε ανάλογο ποσοστό το ποσό που θα παρακρατεί σε μηνιαία βάση η εφορία.
Περισσότερα λεφτά θα εξοικονομήσει το κράτος και από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 80% από 55%, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε χιλιάδες μικρομεσαίους που δοκιμάζονται μέσα στην κρίση.
Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Δευτέρα 8 Ιουλίου και με το οποίο καταργείται το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων δεδομένου ότι από το νέο έτος δεν υπάρχει αφορολόγητο ποσό αλλά «σύστημα» έκπτωσης φόρου.
Το νομοσχέδιο φέρνει δυσάρεστα νέα για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς αυξάνεται στο 11% από 10% οι συντελεστής του φόρου για ποσά έως 12.000 ευρώ το χρόνο.
Στα «συν» είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα εισοδήματα από τα ακίνητα. Ο φόρος ανέρχεται στο 1,5% για κατοικίες έως 300 τετραγωνικά μέτρα και 3% για ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας.
Επίσης, μειώνεται ο φόρος υπεραξίας από το 20% στο 15% που εφαρμόζεται σε ακίνητα, μετοχές.
Στα «μείον» είναι ότι επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η τσιμπίδα του «Πόθεν Έσχες» για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι πρώτη για τα πολλά ζευγάρια.
Άλλες «κρυφές» επιβαρύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι αυξάνεται σε 25% από 20% ο συντελεστής φορολόγησης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Επίσης, καθιερώνονται αυστηρότερες ποινές για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης. Οι εν λόγω υπόχρεοι θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Η εφορία θα συνυπολογίζει στο φορολογητέο εισόδημα όλες τις παροχές σε είδος, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ.
Αναλυτικότερα, με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:
1. Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους.
2. Αυξάνεται η φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποζημίωσης από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ αποκτά συντελεστή 25% αντί για 20% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που λαμβάνει 150.000 ευρώ αποζημίωση θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 2.500 ευρώ.
3. Καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει για το πώς θα υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε μισθωτού, βάσει του μηνιαίου μισθού του. Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για νέες μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
4. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 80% για ΟΕ και ΕΕ.
5. Τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα αποτελεί από το νέο έτος η αγορά ακινήτου με κάθε τρόπο, η σύσταση εταιρείας, η απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων. Οι δυο παραπάνω κατηγορίες σήμερα εξαιρούνται του πόθεν έσχες.
6. Καθιερώνονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός. Αναγνωρίζονται και προφορικές συμβάσεις, ενώ όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα θεωρούνται (και θα φορολογούνται) ως μισθωτοί εφόσον οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους δεν ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ.
7. Εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ’ ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν.
8. Οι φορολογούμενοι που πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.
9. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ενοίκια. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος είναι 1,5% για το εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για το εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών άνω των 300 τ.μ.
10. Αυξάνεται στο 11% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης για ποσά από ενοίκια έως 12.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα συντελεστής παραμένει 33%. Από την αλλαγή αυτή επέρχεται ελάφρυνση σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα η οποία είναι σημαντική σε όσους εκμισθώνουν μεγάλες κατοικίες, καταστήματα και έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
11. Μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου υπεραξίας από το 20% στο 15%. Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στην υπεραξία από ακίνητα, μετοχές, κά.
12. Βελτιώνεται το φορολογικό πλαίσιο για τις επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να αποσβένουν ευκολότερα απαιτήσεις τις οποίες δεν εισέπραξαν ποτέ.
Εντωμεταξύ, την αυτόματη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν από το 1993 και δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ, προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Η απόφαση αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν στις εφορίες μέχρι τις 31/12/1992 αλλά παραμένουν ανείσπρακτα και δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ ή τις 68.000 δραχμές ανά οφειλέτη. Τα χρέη της κατηγορίας αυτής θα θεωρούνται από την εφορία «μη εισπράξιμα» και θα διαγράφονται, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης δεν έχει συσσωρεύσει νέα χρέη προς το Δημόσιο μετά τις 31/12/1992.
Την ίδια στιγμή, με γρήγορο ρυθμό προχωράει το «φακέλωμα» κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Το υπουργείο Οικονομικών όρισε επιτροπή η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης