Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία για τους φόρους στα ακίνητα, όχι όμως και για τις απολύσεις - «Κόκκινη κάρτα» από τρόικα για τις καθυστερήσεις στο διαρθρωτικό κομμάτι του μνημονίου - Πιέζει για νέα μέτρα - Και στον ΕΟΠΠΥ σήμερα οι δανειστές

Συμφωνία για τους φόρους στα ακίνητα, όχι όμως και για τις απολύσεις - «Κόκκινη κάρτα» από τρόικα για τις καθυστερήσεις στο διαρθρωτικό κομμάτι του μνημονίου - Πιέζει για νέα μέτρα - Και στον ΕΟΠΠΥ σήμερα οι δανειστές
Πακέτο» από νέα μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» σε προϋπολογισμό και ΕΟΠΠΥ ζητά η τρόικα, η οποία εμφανίστηκε διαλλακτική με τα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης των ακινήτων, πλην όμως δυσανασχέτησε με την καθυστέρηση στα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Με το «καλημέρα» του δεύτερου κύκλου αξιολόγησης που ξεκίνησε χθες, οι δανειστές έστησαν στην …γωνία το οικονομικό επιτελείο για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος στο θέμα με τις 12.500 διαθεσιμότητες που κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, και όπως οι ξένοι υποστηρίζουν για την ώρα δεν έχει συμβεί τίποτα σε αυτόν τον τομέα.
Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στους Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από ΕΚΤ τις πρωτοβουλίες για τους φόρους ακινήτων το 2013 και το 2014.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η τρόικα δεν επέμεινε στη σύνδεση του ενιαίου φόρου με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε απέρριψε την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τη θέσπιση 33 κλιμακίων.
Να σημειωθεί ότι ο ενιαίος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα.
Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο.
Περαιτέρω, ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων συντελεστών που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.
Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών.
Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σε ότι αφορά το φετινό «χαράτσι» αυτό θα εισπραχθεί μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα.
Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε επίσης το φετινό δημοσιονομικό κενό που υπολογίζεται σε 1 δις. ευρώ από την τρόικα, η οποία σήμερα θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του ΕΟΠΠΥ σε μια προσπάθεια η οριστικοποιηθεί η τρύπα στον οργανισμό που για την ώρα φθάνει τα 700 με 750 εκατ. ευρώ ενώ σωρευτικά από το 2011 φθάνει τα 2,5 δις. ευρώ.
Η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ με τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα. Χθες μάλιστα το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε μία δέσμη από ισοδύναμα για να κλείσουν αυτά τα «κενά» διαψεύδοντας πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων αυτό μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καθώς η τρόικα δύσκολα θα ανάψει το πράσινο φως για την δόση των 8,1 δις. ευρώ που θέλει η Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης