Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η επιτυχία της Attica bank συγκρίνεται ή και υπερβαίνει «την θετική εξέλιξη» των συστημικών τραπεζών – Βελούδινη ιδιωτικοποίηση αυξήθηκε το free float στο 49% - Μετά το ΤΣΜΕΔΕ 51% ο μεγαλύτερος μέτοχος με 5% - Με 10% οι ξένοι

tags :
 Γιατί η επιτυχία της Attica bank συγκρίνεται ή και υπερβαίνει «την θετική εξέλιξη» των συστημικών τραπεζών – Βελούδινη ιδιωτικοποίηση αυξήθηκε το free float στο 49% - Μετά το ΤΣΜΕΔΕ 51% ο μεγαλύτερος μέτοχος με 5% - Με 10% οι ξένοι
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού της Attica bank συγκρίνεται ή και υπερβαίνει των θετικών εξελίξεων των συστημικών τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες κάλυψαν από 10,8% έως 19% των αυξήσεων κεφαλαίου, εξέδωσαν warrants και έχουν στο μέλλον μεγάλες υποχρεώσεις.
Η Attica bank συγκεντρώνοντας τα 400 εκατ ή 396 εκατ συγκεκριμένα, δεν έχει καμία άλλη κεφαλαιακή υποχρέωση πλην να επιστρέψει σε βάθος χρόνων τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές.

Η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που έχει ξεμπερδέψει κεφαλαιακά.
Ταυτόχρονα συνέβη και μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική εξέλιξη.
Η Attica bank κατάφερε να αυξήσει το free float από 16%-18% στο 49% άπαξ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετείχε όπως και το ΤΤ που μαζί κατείχαν 42% περίπου 22,57% το ΤΤ  και 19,2% το ΤΠ&Δ προ της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΣΕΜΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα κατέχει στην τράπεζα το 51%. 
Από τα ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι οι μικρομέτοχοι κατέχουν πλέον το 25% της τράπεζας από 16%-18% στο παρελθόν. 
Θεσμικά χαρτοφυλάκια περίπου 15% εκ των οποίων ένας επενδυτής συμμετείχε με 20 εκατ αποκτώντας το 5% της τράπεζας και οι ξένοι ελέγχουν το 8% με 10%.
Αυτή η σημαντική μετοχική ανανέωση αποτελεί βελούδινη ιδιωτικοποίηση για την Attica bank γιατί δύο μέτοχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποχώρησαν και πλέον αυξήθηκε καταλυτικά το free float δηλαδή η διασπορά μετόχων και μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση Γαμβρίλη και τα στελέχη της τράπεζας πέτυχαν ένα μεγάλο άθλο.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Attica bank.
Με χρηματιστηριακούς όρους η Attica bank βρίσκεται στα 0,55 ευρώ με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ στοιχείο που αποδεικνύει πολλά.
Ωστόσο χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί με όρους P/BV αρχίζει να γίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με την Alpha bank π.χ.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η επιτυχία της Attica bank είναι αδιαμφισβήτητη.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης