Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προς τα τέλη Ιουλίου θα διαπιστωθεί η τύχη της Eurobank, από την κατάληξη του good ΤΤ – Τρόικα και ΤτΕ επιθυμούν ενσωμάτωση του ΤΤ και της Proton στην Eurobank - Θετική η πρώτη παρέμβαση Μεγάλου αλλά θα αποδειχθεί στην πράξη τι ισχύει

 Προς τα τέλη Ιουλίου θα διαπιστωθεί η τύχη της Eurobank, από την κατάληξη του good ΤΤ –  Τρόικα και ΤτΕ επιθυμούν ενσωμάτωση του ΤΤ και της Proton στην Eurobank - Θετική η πρώτη παρέμβαση Μεγάλου αλλά θα αποδειχθεί στην πράξη τι ισχύει
Προς τα τέλη Ιουλίου θα διαπιστωθούν τα πραγματικά σχέδια για την Eurobank.
Ο μόνος δρόμος, η μόνη ορθή λύση, ή μόνη σωστή επιλογή για την Eurobank είναι η επιτυχημένη ιδιωτικοποίησης.
Γιατί όμως θα διαπιστωθούν τα πραγματικά σχέδια τέλη Ιουλίου όταν η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα υλοποιηθεί Οκτώβριο – Δεκέμβριο του 2013;

Τέλη Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος έχει ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης του  ΤΤ και της Proton bank ενώ έχει αναθέσει στην Goldman Sachs να επιταχύνουν την διαδικασία.
Η πώληση του ΤΤ θα είναι κομβικής σημασίας κυρίως γιατί θα διαπιστωθεί o πραγματικός σχεδιασμός για την Eurobank.
Η Τρόικα και η ΤτΕ επιθυμούν το ΤΤ να καταλήξει στην Eurobank υπό την λογική ότι θα βοηθήσει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της.
Το ΤΤ θα βοηθήσει κεφαλαιακά το νέο σχήμα και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ρευστότητα με τα 4 δισεκ. funding gap που είναι ομόλογα EFSF και τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε repos.
Το ΤΤ έχει πρακτική αξία και για τον λόγο αυτό τόσο η Alpha bank όσο και η Εθνική τράπεζα επιδιώκουν να το αποκτήσουν.
Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι κυρίως για την Εθνική αλλά και για την Alpha αν ενσωματώσουν το ΤΤ αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν dilution οι ιδιώτες μέτοχοι εξέλιξη που θα ρίξει το ποσοστό τους κάτω από 10%.
Μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπει τις ισορροπίες καθώς βάση του νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις το ελάχιστο ποσοστό των ιδιωτών μετόχων πρέπει να είναι πάντα 10%.

Άρα και η Alpha και η Εθνική θα χρειαστούν νέα αύξηση κεφαλαίου μικρής κλίμακας για να διεκδικήσουν το good TT.
Γιατί όμως είναι κρίσιμο το ΤΤ για την Eurobank;
Αν αποφασιστεί να ενσωματωθεί το ΤΤ στην Eurobank αυτό σημαίνει ότι οριστικά και αμετάκλητα τελειώνει το αποτυχημένο πείραμα Εθνικής με Eurobank.
Αυτό θα σημάνει ότι η Eurobank θα ιδιωτικοποιηθεί και θα παραμείνει ανεξάρτητη ιδιωτική τράπεζα με νέο στρατηγικό μέτοχο.
Η λύση αυτή είναι η βέλτιστη και η μοναδική που θα πρέπει να εξετάζεται για την Eurobank.
Ο νέος CEO της Eurobank Χ. Μεγάλου δήλωσε σε κείμενο που απέστειλε στο προσωπικό της τράπεζας ότι η Eurobank θα ιδιωτικοποιηθεί, έστειλε ένα καθαρό μεν μήνυμα που θα κριθεί επί της ουσίας.
Θετική η πρώτη παρέμβαση....αλλά αναμενόμενη θα κριθεί επί της ουσίας και επί της πράξεως.
Υπάρχει θέμα νεκρανάστασης του deal Εθνικής με Eurobank;
Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank Τ. Χριστοδούλου ακόμη και στην τελευταία Γενική Συνέλευση δήλωνε ότι θα κριθεί τους επόμενους μήνες αν η Eurobank καταλήξει στην Εθνική ή αν θα ενσωματώσει το good TT και θα ιδιωτικοποιηθεί.
Η νέα διοίκηση της Eurobank, δεν θα πρέπει να υποπέσει στον στρατηγικό ατόπημα να εξετάσει  ένα πεθαμένο deal που απέρριψε κατηγορηματικά η Τρόικα.
Το deal Εθνικής - Eurobank είναι όχι μόνο επικίνδυνο συστημικά αλλά και διάτρητο ηθικά.

Για την Eurobank μόνο ένας σωστός δρόμος υπάρχει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας όλα τα υπόλοιπα είναι αστείες προσεγγίσεις ή παρασκηνιακοί σχεδιασμοί που πρέπει να απορριφθούν.
Το good TT πρέπει να ενσωματωθεί στην Eurobank.
Αν ενσωματωθεί στην Alpha θα ανοίγει τον δρόμο στον διαμελισμό της Eurobank εξέλιξη όχι μόνο τραγική αλλά και επικίνδυνη.
Αν ενσωματωθεί στην Εθνική θα σημαίνει ότι η Εθνική δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την Eurobank.
Όμως επειδή η Eurobank είναι κρατικοποιημένη τράπεζα και επειδή ο σωστός δρόμος είναι η ιδιωτικοποίησης της η βέλτιστη λύση είναι το good ΤΤ να ενσωματωθεί στην Eurobank για να μπορέσει να πωληθεί καλύτερα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης