Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την εκκαθάριση των τραπεζών – Επενδυτές και πιστωτές επωμίζονται την ευθύνη της τραπεζικής διάσωσης – Εγγυημένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ – «Ιεραρχική» συμμετοχή των καταθετών στο bail – in

tags :
Συμφωνία Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την εκκαθάριση των τραπεζών – Επενδυτές και πιστωτές επωμίζονται την ευθύνη της τραπεζικής διάσωσης – Εγγυημένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ – «Ιεραρχική» συμμετοχή των καταθετών στο bail – in
(upd3)«Καρπούς» απέδωσε εντέλει η χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία, όσον αφορά τους όρους διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ειδικότερα, υπό το βάρος των πιέσεων ορισμένων χωρών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν στην χορήγηση σημαντικής ευελιξίας στις εθνικές κυβερνήσεις για τις αρχές εκκαθάρισης των τραπεζών.
Τα νέα πακέτα διάσωσης των τραπεζών θα άπτονται της αρμοδιότητας των καταθετών και των πιστωτών των τραπεζών και όχι των φορολογουμένων.
Οι επενδυτές των τραπεζών θα υφίστανται ζημιές ισοδύναμες με το 8% του παθητικού της τράπεζες. Εφόσον, οι ζημιές ωστόσο, ξεπερνούν το εν λόγω όριο, τότε οι εθνικές κυβερνήσεις θα καλούνται να αντλούν κεφάλαια από τα λεγόμενα ταμεία εκκαθάρισης.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διασφάλισαν την προστασία των καταθέσεων έως και 100 χιλ. ευρώ. Οι καταθέσεις άνω του εν λόγω πλαφόν ωστόσο, θα υπόκεινται ιεραρχικά και κλιμακωτά, στην διαδικασία διάσωσης της τράπεζας.
«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο P. Moscovici, Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης.

Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Ως εκκρεμές ζήτημα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, την ευελιξία για τις μελλοντικές διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέσω του bail in, δίδοντας επί της ουσίας περιθώριο αλλαγών στην προϋπάρχουσα συμφωνία.
«Η ευελιξία για το bail-in ακόμη δεν έχει αποφασιστεί» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Νωρίτερα, προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, J. Asmussen ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται ενός είδους ευελιξία, η οποία ωστόσο θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Θα υπάρχει ιεραρχία στους καταθέτες, πρόσθεσε.
Κατά τον Asmussen, θα υπάρχει μια σταδιακή ανάπτυξη της Ευρωζώνης εντός του τρέχοντος έτους και περαιτέρω ισχυροποίησή της από την επόμενη χρονιά.
"Η τρέχουσα νομισματική πολιτική παραμένει εξυπηρετική", έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος.

(Πρώτη ενημέρωση 09:28)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης