Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικό η ΤτΕ δίνει το πράσινο φως ώστε να μείνει αυτόνομη και ιδιωτική η Attica bank - Τα 365 εκατ είναι γεγονός – Συνεχίζονται οι επαφές με funds και έως αύριο στοχεύει η διοίκηση στα 370-390 εκατ ευρώ

Οριστικό η ΤτΕ δίνει το πράσινο φως ώστε να μείνει αυτόνομη και ιδιωτική η Attica bank - Τα 365 εκατ είναι γεγονός – Συνεχίζονται οι επαφές με funds και έως αύριο στοχεύει η διοίκηση στα 370-390 εκατ ευρώ
(upd)Ο στόχος επιτεύχθηκε για την Attica bank και θα παραμείνει ιδιωτική και αυτόνομη, εξέλιξη άκρως θετική για το σύστημα.
Αποτελεί επιτυχία για την διοίκηση Γαμβρίλη και για τον τραπεζικό κλάδο, είναι θετική εξέλιξη για την οικονομία.
Έχει συγκεντρώσει έως σήμερα 365 εκατ ευρώ έναντι στόχου 396 εκατ ευρώ αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να φθάσει τα 370 έως 390 εκατ  καθώς η διοίκηση συνεχίζει τις επαφές με funds του εξωτερικού και είναι πιθανό να συγκεντρώσει επιπλέον 5 εκατ με 25 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ είναι οριστικό δίνει το πράσινο φως στην Attica bank να μείνει ιδιωτική και αυτόνομη.
H Attica bank βρίσκεται κοντά στον στόχο και αν δεν υπήρχε η πολιτική κρίση θα είχε συγκεντρώσει έγκαιρα και τα 396 εκατ ευρώ.
Η πολιτική κρίση εκτόξευσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και ορισμένα funds που ήσαν έτοιμα να τοποθετηθούν στο ομολογιακό αντί να αναλάβουν εταιρικό ρίσκο στράφηκαν στο κρατικό ρίσκο.
Η ΤτΕ πάντως είναι θετικά διακείμενη στην προοπτική να παραμείνουν, κεφαλαιακά θωρακισμένες, ορισμένες μικρές τράπεζες ενώ ακόμη και στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 400 εκατ αλλά έστω και λιγότερα θα δώσει το πράσινο φως ώστε να παραμείνει ανεξάρτητη και ιδιωτική.
Η ΤτΕ πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Attica bank καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο, τονίζαμε και ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδος το δίνει το πράσινο φως.  
Ως προς την διαδικασία η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 199 εκατ ευρώ δεν είναι επαρκής για να ξεπεράσει το core tier 1 το 9% και ως εκ τούτου μέρος του ομολογιακού υποχρεωτικά θα μετατραπεί σε μετοχές άμεσα.
Η Attica bank για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας υλοποιούσε σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 395,7 εκατ ευρώ.
Υλοποιούσε  αύξηση κεφαλαίου 199,4 εκατ ευρώ με την έκδοση 19 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 0,30 ευρώ. Συνολικά θα εκδοθούν 644,6 εκατ μετοχές.
Υλοποιούσε επίσης ομολογιακό 199,4 εκατ ευρώ με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 ομολογία.
Μετά την μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές πλήρως σε βάθος χρόνου η Attica bank θα διαθέτει 1,364 δισεκ. μετοχές.
Η αύξηση κεφαλαίου και το ομολογιακό ήταν απαραίτητα κυρίως γιατί τα κεφάλαια κίνησης της τράπεζας δεν ήταν επαρκή.
Τα κεφάλαια core tier 1 της Attica bank είναι μόλις 5 εκατ ευρώ που σημαίνει core tier 1 0,2%.
Με την αύξηση κεφαλαίου των 199,4 εκατ ευρώ το core tier 1 θα φθάσει στο 7,64% και θα υπολείπεται τουλάχιστον 45 εκατ από το να φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο.
Με το ομολογιακό μαζί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φθάσει στο 14,7%.
Επειδή ως γνωστό το ομολογιακό αν δεν μετατραπεί σε μετοχές δεν προσμετράται στο core tier 1 αλλά μόνο όταν μετατραπεί σε μετοχές η Attica bank θα υποχρεωθεί να μετατρέψει μέρος του ομολογιακού άμεσα σε μετοχές για να μπορέσει να φθάσει σε core tier 1 στο 9% τουλάχιστον.
Μετά την αύξηση και το ομολογιακό το ΤΣΜΕΔΕ από 42,87% θα κατέχει 51,18%.
Το ΤΤ από 22,43% στο 0,58% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από 19,28% στο 0,49%.
Το επενδυτικό κοινό από 15,42% θα βρεθεί στο 47,75% και η τράπεζα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο free float στην ιστορία της.

(Πρώτη ενημέρωση 8:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης