Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δηλώσεις όλο το καλοκαίρι θα μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι - Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα - Μέχρι τις 8 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις

Δηλώσεις όλο το καλοκαίρι θα μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι - Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα - Μέχρι τις 8 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις
Από τις 22 Ιουλίου και μέχρι τις 30 Αυγούστου, ανάλογα με τον λήγοντα ΑΦΜ, θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα λήγει στις 8 Ιουλίου.
Η απόφαση για την παράταση των προθεσμιών ελήφθη χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ρόλο διαιτητή μεταξύ του γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, οι οποίοι φέρονται να συμφωνούσαν επί της παράτασης αλλά είχαν διαφωνίες επί της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερ-γραμματέας τής Καραγεώργη Σερβίας πρότεινε στον Γιάννη Στουρνάρα να δοθεί το διάστημα των δύο μηνών στους φορολογουμένους για την υποβολή της δήλωσης, πλην όμως αυτό πρέπει να γίνει ως εξής: να αρχίσουν να «εκπνέουν» οι προθεσμίες από τις 22 Ιουλίου βάσει του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ.
Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να επέλεξε την πρόταση του Χάρη Θεοχάρη, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πιθανού «εμφράγματος» στο Τaxis από τη στιγμή που η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους. Εκτιμάται ότι το σύστημα δεν θα αντέξει μια μαζική υποβολή δηλώσεων και είναι πολύ πιθανό να «βραχυκυκλώσει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα «σέρνεται» τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτή την περίοδο δέχεται και τις αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η πρόταση Θεοχάρη άρεσε και στην τρόικα, καθώς από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να μπαίνουν χρήματα στα κρατικά ταμεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Δεν άρεσε, όμως, στον Γιώργο Μαυραγάνη που την αρχή επέμενε για μία καταληκτική ημερομηνία υποβολής που θα απέκλειε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράτασης.
Αυτή η περίπτωση βέβαια ενέχει τον κίνδυνο η… μισή Ελλάδα να αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής αφού ως γνωστό οι Έλληνες φορολογούμενοι θα μπούνε την τελευταία στιγμή στην ηλεκτρονική «πύλη» του υπουργείου Οικονομικών.
Πολλοί θα είναι αυτοί που θα «πατήσουν» και σε μία άτυπη παράταση ολίγων ημερών, και η οποία πάντα ακολουθείται σ εαυτές τις περιπτώσεις…
Στα «μείον» της τελευταίας πρότασης είναι ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο που θα τους υπολογίσει η εφορία σε δύο δόσεις και όχι σε τρεις που θα είχαν στην περίπτωση που ο φόρος είχε βεβαιωθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Να σημειωθεί ότι η αρχική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει την Κυριακή 30 Ιουνίου. Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έκριναν όμως ότι πρέπει να δοθεί παράταση εξαιτίας των θεμάτων που προέκυψαν με τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις τράπεζες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης