Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Wall Street Journal: Εύθραυστη η ελληνική κυβέρνηση - Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία - Η ηρεμία φτάνει στο τέλος της - Οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες ταραχές

tags :
Wall Street Journal: Εύθραυστη η ελληνική κυβέρνηση - Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία - Η ηρεμία φτάνει στο τέλος της - Οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες ταραχές
Η κυβέρνηση της Ελλάδας επιβίωσε μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, τουλάχιστον για την ώρα, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, ωστόσο η ηρεμία στη χώρα φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της.
Η ΔΗΜΑΡ απέσυρε τους δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιβιώσει με τη συμμετοχή ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να επιβιώσει για το σύνολο της τετραετίας και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εφημερίδα εξηγεί στο δημοσίευμά της πως ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, προκειμένου να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση για 2000 απολύσεις στο δημόσια έως τα τέλη Μαΐου.
Παρά τις δεσμεύσεις για τσυρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η τρόικα ανακάλυψε ότι μόλις 99 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν απολυθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ. Γι αυτό ο Αντώνης Σαμαράς, πήρε την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, απολύοντας του 2.700 εργαζόμενους στις 11 Ιουνίου.
Ωστόσο, το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, οδήγησε στην κυβερνητική κρίση και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την, μέχρι πρότινος, τρικομματική κυβέρνηση.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς στήριξε την απόφασή του, παρά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, καθώς για τρεις δεκαετίαες, η ΕΡΤ υπήρξε ένα από τα πολλά οχήματα πολιτικής διαφοράς στην Ελλάδα. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι νικητές ανταμείβονταν με μια καλοπληρωμένη Θέση στην ΕΡΤ.
Αλλά μερικές φορές, είναι η πιο απίθανη σπίθα που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά, σημειώνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. Για πολλούς μήνες τώρα, η Ελλάδα απολαμβάνει μια αποκλιμάκωση της πίεσης στις αγορές ομολόγων με τη μικρή βοήθεια του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Ωστόσο, η ηρεμία αυτή φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Η ικανότητα της Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τελειώνει, απέναντι στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Ένας ακόμη γύρος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μια ακόμη αύξηση φόρου, μια ρατσιστική δολοφονία από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ένας ατυχής θάνατος στα χέρια της αστυνομίας: Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ταραχές, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης