Τραπεζικά νέα

Δύο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στο banking – Η Πειραιώς συγκεντρώνει από ιδιώτες 1,25 - 1,27 δισ. ευρώ της αμκ ενώ οι ξένοι καλύπτουν το 78% της αύξησης – Η Attica bank αποκτά 3-4 νέους μετόχους με ποσοστά άνω του 5% - Πιθανή και η υπερκάλυψη

 Δύο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στο banking – Η Πειραιώς συγκεντρώνει από ιδιώτες 1,25 - 1,27 δισ. ευρώ της αμκ ενώ οι ξένοι καλύπτουν το 78% της αύξησης – Η Attica bank αποκτά 3-4 νέους μετόχους με ποσοστά άνω του 5% - Πιθανή και η υπερκάλυψη
Δύο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις – εκτός απροόπτου – επιφυλάσσουν η τράπεζα Πειραιώς και η Attica bank καθώς καλύπτουν τους κεφαλαιακούς τους στόχους ενώ επιτυγχάνουν και ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου 8,42 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς και 396 εκατ ευρώ της Attica bank ολοκληρώνονται στις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην τράπεζα Πειραιώς συγκεντρώνει με ιδιωτικά κεφάλαια 1,25 δισεκ με 1,27 δισεκ. ευρώ και θα είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε αύξηση κεφαλαίου ελληνικής και συστημικής τράπεζας.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι – όπως έχει αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο το bankingnews.gr – ότι περίπου το 78% της αύξησης κεφαλαίου κοντά 80% το καλύπτουν οι ξένοι επενδυτές και μεταξύ αυτών – πέραν της BCP Millennium bank και Societe Generale – και από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου και ειδικά των ΗΠΑ.
Μάλιστα από τα γνωστότερα funds παγκοσμίως συγκεντρώνει περίπου το 1,5% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.
Πρόκειται για την άμεση επιβράβευση της διεθνούς αγοράς στην νέα Πειραιώς, την νέα ισχυρότερη και κεφαλαιακά απόλυτα θωρακισμένη τράπεζα Πειραιώς.
Πέραν της τράπεζας Πειραιώς θετικές εκπλήξεις αναμένονται και από την Attica bank.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, τα ποσοστά του ΤΤ 22,5% και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων 19% καλύπτονται από funds και το ενδιαφέρον είναι ότι 4 επενδυτικά σχήματα και funds αποκτούν άνω του 5% έκαστος.
Αν ξεπεραστούν, ορισμένοι προβληματισμοί που διατυπώνονται από ορισμένους ξένους, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού εξέλιξη που θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην τράπεζα όσο και στην διοίκηση Γαμβρίλη.
Η ΤτΕ πάντως είναι θετικά διακείμενη στην προοπτική να παραμείνουν, κεφαλαιακά θωρακισμένες, ορισμένες μικρές τράπεζες.
Επίσης είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως στις μικρές τράπεζες ακόμη και αν δεν καλύψουν πλήρως τους κεφαλαιακούς τους στόχους και απέχουν οριακά από το να τους πετύχουν.

Πανίσχυρη κεφαλαιακά η τράπεζα Πειραιώς

Με τα 1,25 με 1,27 δισεκ. ευρώ κεφάλαια της ιδιωτικής συμμετοχής καλύπτεται το 15% της συνολικής αύξησης των 8,42 δισεκ. ευρώ.
Τα warrants θα είναι 5,66 ή περίπου 760 εκατ warrants.
Σημειώνεται ότι για κάθε μια νέα μετοχή θα αντιστοιχεί 1 warrants που θα εμπεριέχει 5,66 νέες μετοχές.  
Οι εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή των ξένων θα είναι πολύ μεγάλη επιβεβαιώνεται πλήρως.
Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των ξένων στην αύξηση κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και της Millennium bank BCP και της Societe Generale.
Σημειώνεται ότι η BCP συμμετέχει στην αμκ της Πειραιώς και θα κατέχει το 4,3% με 4,64%  με την αίρεση της αποχώρησης αν και εφόσον το αποφασίσει.
Παράλληλα αμερικανικό fund θα ελέγχει το 1,5% της τράπεζας ποσοστό πολύ μεγάλο τηρουμένου του free float.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς είναι ύψους 8,42 δισεκ. ευρώ.
Τα 7,33 δισεκ. είναι τα αρχικά κεφάλαια που είχαν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα 570 εκατ προέρχονται από την good ATE και τα 524 εκατ από τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, συνολικά 8,42 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς με 9,75 δισεκ. ευρώ κεφάλαια ή 8,8 δισεκ. ευρώ tangible book value και core tier 1 κεφάλαια 8,67 δισεκ. και RWAs 62,3 δισεκ. ευρώ διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 14,7% στην Ελλάδα και ένα από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Το κεφαλαιακό απόθεμα της τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ ισχυρό, το μεγαλύτερο στο ελληνικό banking.
Με βάση την τρέχουσα  κεφαλαιοποίηση 7,1 δισεκ. ευρώ προκύπτει  P/BV με tangible book value στα 0,82.
Αυτό το P/BV είναι σχετικά λογικό προς οριακά υψηλό ενώ το fair value με βάση τα δεδομένα της Alpha bank που εμφανίζει P/BV 0,60.

Ανακεφαλαιοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια η Attica bank

Η Attica bank θα καλύψει τον κεφαλαιακό στόχο των 400 εκατ ευρώ καθώς όπως ενημέρωσε η διοίκηση της τράπεζας την Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Attica bank έχει μεγάλες πιθανότητες να ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς εξέλιξη άκρως θετική για το τραπεζικό σύστημα.
Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 199 εκατ ευρώ δεν είναι επαρκής για να ξεπεράσει το core tier 1 το 9% και ως εκ τούτου μέρος του ομολογιακού υποχρεωτικά θα μετατραπεί σε μετοχές άμεσα.
Η Attica bank για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας υλοποιεί σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 395,7 εκατ ευρώ.
Υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 199,4 εκατ ευρώ με την έκδοση 19 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 0,30 ευρώ. Συνολικά θα εκδοθούν 644,6 εκατ μετοχές.
Υλοποιεί επίσης ομολογιακό 199,4 εκατ ευρώ με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 ομολογία.
Μετά την μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές πλήρως σε βάθος χρόνου η Attica bank θα διαθέτει 1,364 δισεκ. μετοχές.
Η αύξηση κεφαλαίου και το ομολογιακό ήταν απαραίτητα κυρίως γιατί τα κεφάλαια κίνησης της τράπεζας δεν ήταν επαρκή.
Τα κεφάλαια core tier 1 της Attica bank είναι μόλις 5 εκατ ευρώ που σημαίνει core tier 1 0,2%.
Με την αύξηση κεφαλαίου των 199,4 εκατ ευρώ το core tier 1 θα φθάσει στο 7,64% και θα υπολείπεται τουλάχιστον 45 εκατ από το να φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο.
Με το ομολογιακό μαζί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φθάσει στο 14,7%.
Επειδή ως γνωστό το ομολογιακό αν δεν μετατραπεί σε μετοχές δεν προσμετράται στο core tier 1 αλλά μόνο όταν μετατραπεί σε μετοχές η Attica bank θα υποχρεωθεί να μετατρέψει μέρος του ομολογιακού άμεσα σε μετοχές για να μπορέσει να φθάσει σε core tier 1 στο 9% τουλάχιστον.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί μέρος του ομολογιακού θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές.
Ως προς τα υπόλοιπα στοιχεία που χρήζουν αναφοράς στην Attica bank είναι ότι το ELA της τράπεζας φθάνει τα 430 εκατ ευρώ και για την ρευστότητα αυτή έχει καταθέσεις εγγυήσεις 922 εκατ στην ΤτΕ κυρίως ομόλογα.
Με βάση την αισιοδοξία που επικρατεί στο επιτελείο της διοίκησης της Attica bank μετά την αύξηση και το ομολογιακό το ΤΣΜΕΔΕ από 42,87% θα κατέχει 51,18%.
Το ΤΤ από 22,43% στο 0,58% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από 19,28% στο 0,49%.
Το επενδυτικό κοινό από 15,42% θα βρεθεί στο 47,75% και η τράπεζα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο free float στην ιστορία της.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης