Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα συμβεί το 2011 στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές - Κρίσιμος ο Ιανουάριος

Τι θα συμβεί το 2011 στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές - Κρίσιμος ο Ιανουάριος
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο κατά το 2010 να κατέγραψε μια από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, όμως τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν κέρδη για πρώτη χρονιά μετά από την κρίση. Ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη έφθασε να διαπραγματεύεται ξανά γύρω από τις 7.000 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 17% και φθάνοντας τα προ κρίσης επίπεδα του 2008.
Οι δείκτες των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχασαν έδαφος λόγω του ξεσπάσματος της κρίσης χρέους.
Στις ΗΠΑ ωστόσο τα πράγματα πήγαν καλά αν εξαιρέσει κανείς την “κοιλιά” του Μαΐου. Και το 2011;
Ο Brian Belski, επενδυτικός σύμβουλος της Oppenheimer θεωρεί ότι από την καινούρια χρονιά τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα, αν και θεωρείται από τους λιγότερο αισιόδοξους και επιφυλακτικούς συμβούλους. “Μιλώντας με πελάτες μας που ακόμη διατηρούν χαρτοφυλάκια, παρατηρούμε στροφή 180 μοιρών στην επενδυτική τους διάθεση σε σχέση με την αμηχανία του καλοκαιριού. Ιστορικά ο Δεκέμβριος αποτελεί έναν από τους καλύτερους μήνες του έτους για τα χρηματιστήρια και αυτό το γεγονός από μόνο του συντελεί στην αλλαγή του κλίματος”, τονίζει.
Ωστόσο, συμπληρώνει πως τα ράλι του Δεκεμβρίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο ακολουθήθηκαν ιστορικά από αντίστοιχες “διορθώσεις” το Γενάρη. Γι' αυτό το λόγο, καταλήγει πως ο Ιανουάριος αποτελεί τον μήνα-βαρόμετρο για το τι πρόκειται να δούμε το 2011 στα διεθνή χρηματιστήρια.
Την άποψή του ενστερνίζεται και η Abby Cohen, αναλύτρια της Goldman Sachs και γνωστή για τις αισιόδοξες απόψεις της για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Η Goldman Sachs προβλέπει -όπως και η Morgan Stanley- άνοδο της ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά 4% για το σύνολο του 2011. Επίσης οι μονάδες που έχει θέσει ως στόχο ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός για το δείκτη S&P 500 για το τέλος του 2011 είναι οι 1450. Η Cohen βλέπει χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ που θα σημάνει και έντονη τόνωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας.
Οι αγορές θα υπερισχύσουν των πωλήσεων όσο υπάρχουν χρήματα στην αγορά. Τούτο υποστηρίζει ο David Kostin, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs.
Ο στόχος της Barclays για τον S&P 500 για το τέλος του 2011 βρίσκεται στις 1.420 μονάδες, σύμφωνα με τον αναλυτή μετοχών, Barry Knapp. “Η επέκταση της οικονομίας δείχνει το άνοιγμα ενός νέου αισιόδοξου οικονομικού κύκλου. Κουράστηκα να υπολογίζω τα ρίσκα. Θεωρώ ότι η αμερικανική οικονομία και το αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν θετικές προοπτικές. Πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να βρω έναν λόγο για τον οποίο οι μετοχές της Wall Street να μην εμφανίσουν καλές επιδόσεις”, τονίζει. “Τον Ιανουάριο θα αποδειχτεί ότι η χρονιά θα εκκινήσει θετικά”, καταλήγει ο Knapp.
Μέσα σ' όλα, ο εκκεντρικός οικονομολόγος της Societe Generale, Albert Edwards εκτιμά ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων είναι επίπλαστη και τροφοδοτείται από την καλλιέργεια θετικού και αισιόδοξου κλίματος και μόνο. “Πρόκειται για μια καταγέλαστη άνοδο, όπως εκείνη του 2005 στην Ευρώπη, ή του 2007 στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, που δεν θα έχει συνέχεια”, τονίζει ο Edwards, πιστός στις απαισιόδοξες μακροχρόνιες προβλέψεις του για τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης