Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση για την ΕΡΤ – Επίδειξη πυγμής από τον πρωθυπουργό – Έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – Προβάλλει ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

tags :
Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση για την ΕΡΤ – Επίδειξη πυγμής από τον πρωθυπουργό – Έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – Προβάλλει ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Μόλις μια ημέρα από την κατάρρευση της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τα δημοσιεύματα σχετικά με το πόκερ που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους Ρώσους επενδυτές, στην Ε.Ε. και στην κυβέρνηση, το πόκερ μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της χώρας ύστερα από την προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του κ.Σαμαρά, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, έχει οδηγήσει στα όρια της τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκδηλώσει – δημόσια μέσω ανακοινώσεων τους – ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Επιπλέον, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και να ανασταλεί η υπουργική απόφαση, η οποία πάντως δεν έχει τις υπογραφές των υπουργών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Εφόσον οι κ.κ.Βενιζέλος και Κουβέλης εμμείνουν στην τοποθέτηση τους αυτή, τότε δημιουργείται μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, οι οποίες φέρνουν πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως από όλα τα πολιτικά κόμματα, μόνο η Χρυσή Αυγή τάσσεται υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού για την «τύχη» της ΕΡΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Σαμαράς είχε ενημερώσει τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη την περασμένη Κυριακή σχετικά με την πρόθεση του να κλείσει την ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη εταιρεία με λιγότερο προσωπικό.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να αποδέχθηκαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά όχι όμως και να διακοπεί η μετάδοση της ΕΡΤ.
Παρά τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός φέρεται με αυτήν του την απόφαση να θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προχωρούν και ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν.
Για τη λήψη της απόφασης αυτής ο κ.Σαμαράς προφανώς έλαβε υπόψη του και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν στα άκρα τη ρήξη με την κυβέρνηση δεδομένου των πολύ χαμηλών ποσοστών τους.
Το σκεπτικό αυτό άλλωστε ενισχύει και το επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη στηρίξει πολύ πιο σκληρά μέτρα, όπως για παράδειγμα το «χαράτσι» στα ακίνητα, και συνεπώς δεν θα διακινδύνευαν μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την ΕΡΤ, όπου αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές.
Τον προβληματισμό αυτό συμμερίζονται αναμφίβολα και τα επιτελεία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι η ρήξη με τη ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενδεχομένως να τους ενισχύσει δημοσκοπικά και να τους διασώσει πολιτικά.
Υπό αυτό το πρίσμα και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η υπόθεση για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ), αυτό που είναι περισσότερο από εμφανές είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνο παρουσιάζει προβλήματα συνεννόησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου, αλλά πλέον έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα συνοχής και συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης