Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ματαιώνει τη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας - Φεύγουν άρον άρον οι δανειστές για να συμμετάσχουν στο αυριανό Euro Working Group - Το Σάββατο, εκτός απροόπτου, το νέο τετ α τετ ΥΠΟΙΚ - τεχνοκρατών

Η απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ματαιώνει τη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας - Φεύγουν άρον άρον οι δανειστές για να συμμετάσχουν στο αυριανό Euro Working Group - Το Σάββατο, εκτός απροόπτου, το νέο τετ α τετ ΥΠΟΙΚ - τεχνοκρατών
(upd2)Η αυριανή απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ματαιώνει τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να βρίσκονται στη Ρώμη αύριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η καταβολή της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Οι δανειστές, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη προκηρυχθεί, φεύγουν άρον άρον για να μεταβούν στη Ρώμη, ώστε να μην παρεμποδιστεί το ταξίδι τους.
Εκτός απροόπτου θα επιστρέψουν το Σάββατο στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Νέα συνάντηση Γ. Στουρνάρα με Τρόικα - Στο τραπέζι ΦΠΑ, έσοδα και ιδιωτικοποιήσεις μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού με την ΔΕΠΑ - Αποσφραγίζεται σήμερα η προσφορά της Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ


Σε μια βαριά ατμόσφαιρα για την οικονομία από το ξαφνικό «λουκέτο» στην ΕΡΤ και με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για δεκάδες Οργανισμούς, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πραγματοποιείται σήμερα η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους αξιωματούχους της τρόικας έχοντας ως βασικό θέμα τον ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ως προς το τελευταίο, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται σήμερα να αποσφραγίσει τη δεσμευτική προσφορά της Socar, μοναδικού ενδιαφερόμενου για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στην απογευματινή συνάντηση έχοντας υλοποιήσει και την τελευταία μνημονιακή δέσμευση που αποτελούσε «τροχοπέδη» για την δόση των 3,3 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση κάλυψε τις 2.000 απολύσεις που ζητούσε έως τον Ιούνιο η τρόικα με το κλείσιμο της ΕΡΤ στην οποία εργάζονται 2.700 άτομα, ενώ… περίσσεψαν υπάλληλοι ακόμη και για το μέτρο της διαθεσιμότητας (25.000 έως το τέλος του 2013).
Η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και η οποία δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
Ουσιαστικά με την Πράξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση ή την συρρίκνωση και άλλων οργανισμών του δημοσίου, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η σειρά έπεται με την εταιρία Αμυντικά Συστήματα κ.ά.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με υλοποίηση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση προσδοκά μία θετική απάντηση από την τρόικα στο αίτημα για τη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σε πιλοτική βάση.
Στην συνάντηση της Δευτέρας οι δανειστές παρέμειναν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στις εισπράξεις φθάνει τα 562 εκατ. ευρώ. Επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο ελληνικό αίτημα, ενώ ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Στον ξενοδοχειακό κλάδο ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς επιβολής ΦΠΑ καθώς οι υπηρεσίες εστίασης επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές υπηρεσίες (όπως η διαμονή) φορολογούνται με συντελεστή 6%.
Αυτό σημαίνει ότι στη χρέωση για μια διανυκτέρευση με πρωινό, το 8% της συνολικής τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, ενώ το υπόλοιπο 92% της τιμής στο χαμηλότερο συντελεστή.
Εκτός από τον ΦΠΑ, δεύτερο κεντρικό θέμα στη συνάντηση θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις μετά την «τρύπα» που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον φετινό στόχο των εσόδων. Το μνημόνιο προέβλεπε για το 2013 εισπράξεις 2,6 δις. ευρώ τα οποία θα προέρχονταν από την επιτυχή ολοκλήρωση των εξής διαγωνισμών: του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ κηρύχθηκε «άγονος» μετά την απόσυρση της προσφοράς της Gazprom, τα φετινά έσοδα απειλούνται να είναι κατώτερα των στόχων εάν η επαναπροκήρυξη δεν γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι συνδεδεμένη και η τύχη των φορολογουμένων η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ζητήσει αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αποσφραγίσει τη δεσμευτική προσφορά της Socar, η οποία είναι ο μοναδικός «μνηστήρας» του ΔΕΣΦΑ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική προσφορά της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν θα είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική προσφορά της, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαινόταν στα 400-460 εκατ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση 07:30)

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης