Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νομοσχέδιο - «σκούπα» του Υπ.Οικ. σπάει το τραπεζικό απόρρητο - Σε ένα 24ωρο θα έχουν ξεκλειδώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί για όσους διώκονται για οικονομικά εγκλήματα - Αναλήψεις χωρίς τα βιβλιάρια των οφειλετών θα κάνει η Εφορία

Νομοσχέδιο - «σκούπα» του Υπ.Οικ. σπάει το τραπεζικό απόρρητο - Σε ένα 24ωρο θα έχουν ξεκλειδώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί για όσους διώκονται για οικονομικά εγκλήματα - Αναλήψεις χωρίς τα βιβλιάρια των οφειλετών θα κάνει η Εφορία
Με διαδικασίες - εξπρές θα ανοίγουν οι λογαριασμοί των πολιτών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» που σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ξεπερνούν τους 5.000, ενώ ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτούς θα έχουν πλέον όλες οι ελεγκτικές αρχές του κράτους.
Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους διώκονται για οικονομικά εγκλήματα, προβλέπει νομοσχέδιο –«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο οι εφορίες θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να προχωρούν σε κατασχέσεις οφειλετών που δεν πληρώνουν τα χρέη που έχουν προς το δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα μπορεί να κάνει από μόνης αναλήψεις…
Με το ίδιο νομοσχέδιο, μειώνεται αισθητά ο αριθμός των υπόχρεων που δικαιούνται πολυτεκνικά επιδόματα μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να κάνει πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία θα δίνονται οι επιπλέον αυτές οι ενισχύσεις.
Ακόμη, ποσά από τόκους άνω των 250 ευρώ είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδίδουν όλους τους φόρους με μία κοινή δήλωση που θα υποβάλλουν.
Με άλλες διατάξεις θεσπίζονται κανόνες συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, σε θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.
Αναλυτικότερα:
1. Στο «φως» των ελεγκτικών αρχών θα είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πολιτών καθώς συστήνεται «Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών» και «Λογαριασμών Πληρωμών». Η διασύνδεση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα παρέχει αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων .
2. Της άρσης του τραπεζικού απορρήτου ακολουθεί η ηλεκτρονική κατάσχεση σε βάρος οφειλετών που χρωστούν στο δημόσιο και δεν πληρώνουν. Όλες οι εντολές - κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
3. Καθιερώνονται διαδικασίες – εξπρές στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντούν μέσα σε ένα 24ωρο στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων. Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών.
4. Ποσά από τόκους που στην διάρκεια του 2012 ήταν μικρότερα από 250 ευρώ ανά φορολογούμενο, δεν θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
5. Για την χορήγηση των πολυτενικών επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη όλα τα εισοδήματα, όπως τόκοι από καταθέσεις τραπεζών, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου, μερίσματα κ.ά
6. Καθιερώνεται από την 1ης Σεπτεμβρίου η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να υποβάλλουν Ενιαία Προσωρινή Δήλωση για την ταυτόχρονη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, καθιερώνεται η ενοποίηση της είσπραξης οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικοί έλεγχοι.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης