Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προβόπουλος (ΤτΕ): Πλήρως προστατευμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες - Με την ανακεφαλαιοποίηση διασφαλίζεται η σταθερότητα - Κεντρική μέριμνα της ΤτΕ η στήριξη της ελληνικής οικονομίας

tags :
Προβόπουλος (ΤτΕ): Πλήρως προστατευμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες - Με την ανακεφαλαιοποίηση διασφαλίζεται η σταθερότητα - Κεντρική μέριμνα της ΤτΕ η στήριξη της ελληνικής οικονομίας
"Με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό πρωτοφανώς δυσχερείς συνθήκες και προστατεύθηκαν πλήρως οι καταθέσεις".
Τα ανωτέρω δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών (Ε.Ι.Δ.Ε.) με θέμα: «Η θεσμική θέση και λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος στα πλαίσια της Ελληνικής Πολιτείας και του Ευρωσυστήματος».
"Η Τράπεζα της Ελλάδος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ζωή, καθώς είναι επιφορτισμένη με την προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και μεριμνά για την ελληνική οικονομία εν γένει", εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, με την υιοθέτηση του ευρώ, η Τράπεζα απέκτησε και την ιδιότητα μέλους του Ευρωσυστήματος. Στο πλαίσιο μάλιστα της υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσει μέλος ενός εποπτικού μηχανισμού, του οποίου το έργο θα κατανέμεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών εποπτικών αρχών.
Όποιος συνεπώς μελετά τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μελετά μόνο κεντρικά ρυθμιστικά και νομισματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά μελετά ταυτόχρονα και την ένταξη της Ελλάδος στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς.
Εξ αρχής, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε έκφραση ενός ισχυρότερου ρόλου του κράτους στην οικονομία, ρόλου βεβαίως ρυθμιστικού. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και σήμερα, στο πλαίσιο μιας άλλης οικονομικής κρίσης, κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον Έλληνα πολίτη, και ιδίως να μην υποστεί, όπως και πράγματι δεν έχει υποστεί, καμιά απώλεια ο Έλληνας καταθέτης.
Ιδιαίτερα, συνέχισε ο διοικητής, "θέλω να αναδείξω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της. Ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα μετέχει της ανεξαρτησίας του, που κατοχυρώνεται από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, χάριν, πρωτίστως, της αποτελεσματικής άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Αλλά και από το εθνικό δίκαιο, και δη το Καταστατικό της Τράπεζας, καθιερώνεται η ανεξαρτησία της και σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της εντός της ελληνικής έννομης τάξης. Το στοιχείο αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η τραπεζική και ασφαλιστική εποπτεία ασκούνται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Θα μπορούσε μάλιστα να λεχθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε την πρώτη ανεξάρτητη αρχή, ήδη πριν διαδοθούν και συζητηθούν ευρέως οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν στο μεταξύ πολλαπλασιαστεί".
Και συμπλήρωσε: Θέλω την ίδια στιγμή να τονίσω ότι η ανεξαρτησία της Τράπεζας δεν είναι, ούτε άλλωστε γίνεται αντιληπτή από εμάς, ως απαλλαγή της Τράπεζας από κάθε έλεγχο. Απεναντίας, η Τράπεζα υπόκειται, και πρέπει φυσικά να υπόκειται, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό επιτυγχάνεται με τις εκθέσεις που ο Διοικητής υποβάλλει στη Βουλή, καθώς και με την παρουσία του ιδίου και άλλων στελεχών της Τράπεζας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Περαιτέρω, η Τράπεζα υπόκειται στον δικαστικό έλεγχο, κατ’ εξοχήν δε στον έλεγχο του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πράγμα που είναι άλλωστε αυτονόητο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
Χάρη στην οργανωτική δομή της και την ανεξαρτησία της, αλλά και χάρη στο υψηλό κύρος της που καλλιεργήθηκε ήδη από πολλούς προκατόχους μου, οι οποίοι σφράγισαν την οικονομική και πολιτική ζωή με την παρουσία τους, η Τράπεζα έχει αναλάβει πολύπλευρο έργο, ακριβώς γιατί τεκμαίρεται ότι φέρει επιτυχώς εις πέρας όσα αναλαμβάνει. Ήδη στις κλασικές αρμοδιότητές της, δηλαδή τη νομισματική πολιτική, που σήμερα ασκείται συλλογικά εντός του Ευρωσυστήματος, και την εποπτεία των τραπεζών, προστέθηκαν σταδιακά και νέες, όπως είναι η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών.
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί ως δυνάμει σύμβουλος της Κυβέρνησης σε γενικότερα θέματα οικονομικής πολιτικής και ως πηγή ενημέρωσης της κοινωνίας. Ο ρόλος αυτός υλοποιείται κυρίως με τις δημόσιες παρεμβάσεις της Τράπεζας με τις Εκθέσεις που δημοσιεύει, τις μελέτες, τις αναλύσεις καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Διοίκησης.
Με την παρουσία της στον δημόσιο διάλογο, η Τράπεζα της Ελλάδος συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση των οικονομικών εξελίξεων, πληροφορώντας έγκυρα και έγκαιρα τους πολίτες για τις διαθέσιμες επιλογές και τις συνέπειες της καθεμιάς.
Και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε μια περίοδο όπως η παρούσα, όταν το κοινό υφίσταται καταιγισμό πληροφοριών, συχνά αντιφατικών.
"Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται πλέον διεθνώς στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τούτο αναφέρεται όχι μόνο στην εποπτεία μεμονωμένων τραπεζών, αλλά και στην παρακολούθηση, επισήμανση και αντιμετώπιση των κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του", κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης