Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε… φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ – «Πόλεμος» ΤΑΙΠΕΔ – Gazprom για την χορήγηση εγγυήσεων – «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα» διαμηνύουν οι Ρώσοι – Νέος διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ – Σταυρίδης: Στην Ρωσία οι ευθύνες για το «ναυάγιο»

tags :
Σε… φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ – «Πόλεμος» ΤΑΙΠΕΔ – Gazprom για την χορήγηση εγγυήσεων – «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα» διαμηνύουν οι Ρώσοι – Νέος διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ – Σταυρίδης: Στην Ρωσία οι ευθύνες για το «ναυάγιο»
(upd12)Σε… «φιάσκο» εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκάστηκε, υπό το βάρος της αιφνίδιας αποχώρησης της Gazprom, να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέστησε σήμερα, γνωστό πως για την ΔΕΠΑ δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική πρόταση, ενώ για την διαχειρίστρια ΔΕΣΦΑ υπήρξε μόνο μία πρόταση, η οποία και υποβλήθηκε από την αζερική εταιρεία Socar.
H δυσμενής κατάληξη του διαγωνισμού έγειρε πλήθος αντιδράσεων, καθώς, δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπου έκαναν λόγο για ευρωπαϊκό «δάχτυλο» στην εν εξελίξει διαδικασία. Άμεσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα, χαρακτηρίζοντάς τα «αβάσιμα».
Την ίδια ώρα, η ρωσική εταιρεία Gazprom επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αιφνίδια αποχώρησή της από τον διαγωνισμό, προέβαλε ως πρωτεύουσα αιτία την απουσία δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας, περί ενδεχόμενης οικονομικής επιδείνωσης της ΔΕΠΑ, μετά την διεκπεραίωση του deal.
«Δεν έχουμε λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς» αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.
Ανταπαντώντας στους ρωσικούς «ισχυρισμούς», η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε μία ανακοίνωση, στην οποία διαμηνύει πως είχε εγγυηθεί χρέη ύψους 180 εκατ. ευρώ έως και τις 31/12/2015.
Παράλληλα, επισημαίνει πως είχαν κατατεθεί επαρκείς εγγυήσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

«Το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015. Eπιπλέον, δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον.
Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.
Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά"

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% της διαχειρίστριας εταιρείας ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως υπεβλήθη μία μόνο δεσμευτική πρόταση από την αζερική Socar, η οποία τις επόμενες ημέρες θα τύχει περαιτέρω αξιολόγησης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες εξελίξεις εξανάγκασαν την κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Ενέργειας, Μ. Παπαγεωργόπουλου, να επαναξιολογήσει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ.

Στην Gazprom οι… ευθύνες για το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ – Σταυρίδης(ΤΑΙΠΕΔ): Οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην έρθουν – Δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου – Υπάρχουν εναλλακτικές

Στην ρωσική Gazprom επέρριψε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Σ. Σταυρίδης, το μερίδιο των ευθυνών για το «φιάσκο» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Μετά τις δυσμενείς εξελίξεις, ο Σ. Σταυρίδης κατέστησε σαφές πως «οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην έρθουν».
«Όταν αγοράζεις μία εταιρεία αγοράζεις και τα εισπρακτέα τιμολόγια. Εάν οι Ρώσοι τα θεωρούν επισφαλή μπορούν να ζητήσουν μείωση του κόστους αγοράς και όχι να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό» εξήγησε παράλληλα.
Μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο Σ. Σταυρίδης διαμήνυσε πως «δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», οι οποίες και θα εξεταστούν αύριο.
Προοιωνίζοντας την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, ο Σ. Σταυρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οριστική έκβαση της υπόθεσης.
Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν προέβη στην χρονική διευκρίνιση της έναρξης του νέου διαγωνισμού.

Παπαγεωργίου(υφ. Ενέργειας): Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ

Όπως τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργίου, θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, με καλύτερους όρους και  προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και ο διαγωνισμός να αποκτήσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
"Δεν είχαμε ενημέρωση για τη μη συμμετοχή της Gazprom", διευκρίνισε ο υφυπουργός, ενώ τόνισε πως "μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και τηςς Gazprom είχαν γίνει μόνο συζητήσεις".
Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά από την Socar για τη ΔΕΣΦΑ.
Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι λόγω των απρόοπτων αυτών εξελίξεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος για την πώληση της κρατικής συμμετοχής στα ΕΛΠΕ, μην αποκλείοντας επί της ουσίας ακόμη και το ενδεχόμενο επίσπευσης της πώλησης.

Μedvedev(Gazprom): Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά . Aντιθέτως θα ενισχύσουμε την παρουσίας μας»
Τα άνωθεν διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Α. Μedvedev, μετά το «ναυάγιο» της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Εξηγώντας τους λόγους απόσυρσης του ρωσικού κολοσσού από τον διαγωνισμό, ο A. Medvedev διαμήνυσε πως «συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά».
Τέλος, κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της ΔΕΣΦΑ και η ρωσική εταιρεία Sintez - Απομένει η αζέρικη εταιρεία Socar


Στον "αέρα" φαίνεται ότι βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, καθώς η ρωσική Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά, όπως αναμενόταν.
Την ίδια ώρα αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ και η ρωσική εταιρεία Sintez, με αποτέλεσμα μόνος διεκδικητής να απομένει η αζέρικη εταιρεία Socar.
Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το συνολικό τίμημα για τις δύο εταιρείες εκτιμώταν ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 1,3 με 1,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με προηγούμενες διαρροές, το ποσό που φερόταν ότι θα προσφέρει η Gazprom για τη ΔΕΠΑ ανερχόταν στα 750 με 900 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι που έθεσε για τις οφειλές των πελατών της ΔΕΠΑ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν κατέθεσε τελικά προσφορά.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, ότι η ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, ούτε το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Από την άλλη, η Sintez έχει ενοχληθεί επειδή το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες που ήδη συμμετέχουν στον διαγωνισμό να συμπράξουν με ευρωπαϊκές εταιρείες στην τελική φάση.
Αυτό θεωρήθηκε από τους Ρώσους, ως έμμεση πριμοδότηση της Socar, η οποία θεωρείται η έμμεση "αμερικανική" υποψηφιότητα και στο Κρεμλίνο εκτίμησαν ότι αλλοιώνονται οι όροι του διαγωνισμού, κάτι που συνιστά ευθεία πολιτική παρέμβαση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ισχυρός «άνδρας» της Gazprom και «δεξί χέρι» του προέδρου της Ρωσίας, Alexei Miller επισκέφθηκε τρεις φορές την Αθήνα τους τελευταίους τρεις μήνες και είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης για τη διευθέτηση όλων των λεπτομερειών και των εκκρεμών ζητημάτων.
Μέχρι πρότινος η Gazprom φερόταν να ζητά διασφαλίσεις πριν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, σχετικά με δύο κύρια ζητήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση για την αποπληρωμή των χρεών, ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ αλλά και με τη δυνατότητα να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αν και δεν μπορεί να κρύψει τον προβληματισμό της για την τροπή που πήραν τα πράγματα (εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν όλες οι παραπάνω πληροφορίες), δεδομένου ότι η απρόσμενη αυτή εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, και συνεπώς των εσόδων που είχαν προϋπολογιστεί από τις ιδιωτικοποιήσεις για την φετινή χρονιά.
Οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από αυτήν την εξέλιξη, καθώς κύρια ανησυχία τους ήταν η δεσπόζουσα θέση που θα είχε στην ευρωπαϊκή εταιρεία η Gazprom αν αποκτούσε τη ΔΕΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν και πληροφορίες, βάσει των οποίων, δεν αποκλείεται να ασκήθηκαν και πιέσεις προς τη Gazprom να αποχωρήσει από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

(πρώτη ενημέρωση 08.21)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης