Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πραγματικά συμβαίνει με Attica bank και Probank; - Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πιθανότητες κάλυψης των κεφαλαιακών τους στόχων αλλά ακόμη δεν έχουν κλειδώσει οι στρατηγικοί επενδυτές – Ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι θα τα καταφέρουν

 Τι πραγματικά συμβαίνει με Attica bank και Probank; - Έχουν αυξηθεί  κατακόρυφα  οι πιθανότητες κάλυψης των κεφαλαιακών τους στόχων αλλά ακόμη δεν έχουν κλειδώσει οι στρατηγικοί επενδυτές – Ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι θα τα καταφέρουν
Τι πραγματικά συμβαίνει με Attica bank και Probank;
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι τόσο η Attica bank υπό τον Γιάννη Γαμβρίλη όσο και η Probank υπό το σχήμα των 5 παλαιών μετόχων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για ανεύρεση στρατηγικού συμμάχου ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν και προφανώς η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ενθαρρυντική και θετική.
Οι δύο τράπεζες η Attica bank και η Probank, έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης των κεφαλαιακών τους στόχων αλλά ακόμη δεν έχουν κλειδώσει οι στρατηγικοί επενδυτές,
Ωστόσο προκαταβολικά πρέπει να τονιστεί ότι αξίζει η παρουσία τους στον κλάδο και η ανακεφαλαιοποίηση τους θα πρέπει να είναι επιτυχής. Οι δύο τράπεζες έχουν ρόλο στο banking και στα τραπεζικά δρώμενα και θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, να παραμείνουν αυτόνομες και ιδιωτικές.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Attica bank είχε επαφές με συνταξιοδοτικά Ταμεία στην Νέα Υόρκη αλλά και fund, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου τους στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Η Probank ανέθεσε στην BNP Paribas ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, να διερευνήσει ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ ταυτόχρονα επαφές με επίδοξους μνηστήρες πραγματοποιεί και η ομάδα των 5 βασικών μετόχων της τράπεζας.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι και στις 2 τράπεζες έχει σημειωθεί ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δεν έχει κλειδώσει κάποια συμφωνία.
Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεν μεγαλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο αλλά ακόμη δεν έχουν κλειδώσει κάποια συμφωνία.

Attica bank - H διοίκηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου ανακεφαλαιοποίησης

Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 199 εκατ ευρώ δεν είναι επαρκής για να ξεπεράσει το core tier 1 το 9% και ως εκ τούτου μέρος του ομολογιακού υποχρεωτικά θα μετατραπεί σε μετοχές άμεσα.
Η Attica bank για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας υλοποιεί σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 395,7 εκατ ευρώ.
Υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 199,4 εκατ ευρώ με την έκδοση 19 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 0,30 ευρώ. Συνολικά θα εκδοθούν 644,6 εκατ μετοχές.
Υλοποιεί επίσης ομολογιακό 199,4 εκατ ευρώ με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 ομολογία.
Μετά την μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές πλήρως σε βάθος χρόνου η Attica bank θα διαθέτει 1,364 δισεκ. μετοχές.
Η αύξηση κεφαλαίου και το ομολογιακό ήταν απαραίτητα κυρίως γιατί τα κεφάλαια κίνησης της τράπεζας δεν ήταν επαρκή.
Τα κεφάλαια core tier 1 της Attica bank είναι μόλις 5 εκατ ευρώ που σημαίνει core tier 1 0,2%.
Με την αύξηση κεφαλαίου των 199,4 εκατ ευρώ το core tier 1 θα φθάσει στο 7,64% και θα υπολείπεται τουλάχιστον 45 εκατ από το να φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο.
Με το ομολογιακό μαζί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φθάσει στο 14,7%.
Επειδή ως γνωστό το ομολογιακό αν δεν μετατραπεί σε μετοχές δεν προσμετράται στο core tier 1 αλλά μόνο όταν μετατραπεί σε μετοχές η Attica bank θα υποχρεωθεί να μετατρέψει μέρος του ομολογιακού άμεσα σε μετοχές για να μπορέσει να φθάσει σε core tier 1 στο 9% τουλάχιστον.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί μέρος του ομολογιακού θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές.
Ως προς τα υπόλοιπα στοιχεία που χρήζουν αναφοράς στην Attica bank είναι ότι το ELA της τράπεζας φθάνει τα 430 εκατ ευρώ και για την ρευστότητα αυτή έχει καταθέσεις εγγυήσεις 922 εκατ στην ΤτΕ κυρίως ομόλογα.
Με βάση την αισιοδοξία που επικρατεί στο επιτελείο της διοίκησης της Attica bank μετά την αύξηση και το ομολογιακό το ΤΣΜΕΔΕ από 42,87% θα κατέχει 51,18%.
Το ΤΤ από 22,43% στο 0,58% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από 19,28% στο 0,49%.
Το επενδυτικό κοινό από 15,42% θα βρεθεί στο 47,75% και η τράπεζα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο free float στην ιστορία της.
Τα έξοδα της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας διαμορφώνονται στα 3,087 εκατ ευρώ.

Η ΒNP Baribas σύμβουλος της Probank για την ανακεφαλαιοποίηση – Πιθανή πλέον η κάλυψη του στόχου των 282 εκατ ευρώ - Αισιοδοξία στην συνάντηση στελεχών

Η Γαλλική τράπεζα BNP Baribas επελέγη από τον επίτροπο της Probank ώστε να αναλάβει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για να βρεθούν τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά στον στόχο που είναι η κάλυψη των απαραίτητων κεφαλαίων των 282 εκατ ευρώ της Probank. Να σημειωθεί ότι στη νέα γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου θα παρθεί απόφαση για να αναζητηθούν 222 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, δηλαδή μέσω στρατηγικού επενδυτή ή σχήμα επενδυτών.
Η κινητικότητα που επικρατεί γύρω από την Probank καθιστά πιο εφικτή την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για το χώροι των μικρών τραπεζών καθώς και η Αtttica Bank φέρεται να συγκεντρώνει τα 400 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Probank και στελεχών από όλο το δίκτυο. Στην συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση, τον ρόλο που θα διαδραματίσει η BNP Paribas.
Στους κόλπους των εργαζομένων επικρατεί ενθουσιασμός, γιατί βλέπουν ότι βασικοί μέτοχοι και management έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση δίνοντας πλέον βάσιμες ελπίδες για την επιτύχει ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν επενδύσει συνολικά 30 εκατ στις κατά καιρούς αυξήσεις κεφαλαίου και ως εκ τούτου έχουν κάθε συμφέρον να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η Probank είναι μια από τις τράπεζες που αξίζει και πρέπει να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει, μέτοχοι και εργαζόμενοι να στηρίξουν από κοινού την προσπάθεια αυτή.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης