Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στον αστερισμό του Grexit αλλά του Greekovery – Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να διώξει τις επενδύσεις σε μια χώρα με ανεργία 27% - Η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση

tags :
Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στον αστερισμό του Grexit αλλά του Greekovery – Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να διώξει τις επενδύσεις σε μια χώρα με ανεργία 27% - Η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση
(upd) Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στον αστερισμό του Grexit αλλά του Greekovery τόνισε  από το βήμα του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της Ν.Δ. το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την τρικομματική κυβέρνηση για το έργο και την στήριξη της- αν και τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές διαφωνίες κυρίως ιδεολογικές – ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προσπαθεί να διώξει τους επενδυτές από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος στη Τουρκία, σε δεύτερη τοποθέτησή του, σημείωσε πως "η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση".
Αναφερόμενος στην πρόοδο της κυβέρνησης, τόνισε για το ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό κάποιοι δεν το αντέχουν... δεν είναι μόνο μικροψυχία, φτάνει στα όρια της υπονόμευσης της χώρας».
«Σε μία χώρα με ανεργία 27% δεν είναι υπονόμευση να διώξουν τους επενδύτες, να πρωτοστατούν σε ματαίωση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, να πασχίζουν να μην καταφέρουμε να βγούμε από το μνημόνιο; Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.  Εμείς πασχίζουμε να φέρουμε επενδύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να διώξει επενδύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η τρικομματική κυβέρνηση έχει διαφωνίες κυρίως ιδεολογικές αλλά έχει καταφέρει μέσα σε 11 μήνες που κυβερνά να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και σημείωσε σχετικά με το ΔΝΤ ότι, « τα λάθη τα είχαμε επισημάνει από το πρώτο μνημόνιο, αλλά σήμερα πλέον δεν έχει νόημα να κοιτάζουμε πίσω και προχωράμε μπροστά».
«Το μόνο μελανό σημείο των τελευταίων χρόνων είναι οι νεοναζί» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπηρετεί τους νεοναζί όταν ζητά να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και για το γεγονός ότι«υπονομεύει τη χώρα να βγει από την κρίση διώχνοντας επενδυτές».
Αναφερόμενος στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή στην ώρα της, ενώ για το λάθος, σημείωσε πως το είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Τόνισε ότι ως χώρα πρέπει να βιαστούμε να προλάβουμε την κοσμογονία γιατί η Ελλάδα είναι προνομιακό σημείο στο χάρτη, αλλά δεν είναι το μόνο.
"Αν μέχρι τώρα η Ελλάδα απαντούσε σε προκλήσεις και απειλές, τώρα διεκδικεί ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις επειδή βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, χωρίς να είναι η μόνη που διαθέτει αυτό το προνόμιο, και η Ε.Ε. και οι άλλες ξένες χώρες έχουν συμφέρον να επενδύσουν στη σταθερότητα Ελλάδας-Κύπρου, γιατί αλλιώς θα ανοίξει η "κερκόπορτα" να περάσει η αποσταθεροποίηση από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να γίνουν προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή ταραγμένη", τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την Ε.Ε. να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντόπισαν η Κύπρος και το Ισραήλ και υπογράμμισε: "Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι βρίσκονται ακόμα πιο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και νότια και δυτικά και σε όλη την περιοχή μέχρι το Ιόνιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, διότι φωτογραφίζει εθνικό μας πλούτο, αλλά είναι σημαντικό και για την Ευρώπη ολόκληρη διότι η Ευρώπη έχει τεράστια δίψα ενέργειας. Φυσικά η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Αυτό τίποτε δεν το αλλάζει, τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει. Ολα, βέβαια, πρέπει να γίνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι να γίνουν αντικείμενο τοπικών ανταγωνισμών. Εδώ χρειάζεται η στήριξη της Ε.Ε.".
Για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, αλλά διαφώνησε κατηγορηματικά με τυχόν "νεκρανάσταση του διαβόητου σχεδίου Ανάν", όπως το χαρακτήρισε. Η προτεραιότητα είναι να ορθοποδήσει η Κύπρος και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να την εκβιάσει σε αυτή την αδύνατη στιγμή.
Για την Τουρκία είπε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, όμως χρειάζεται ηρεμία στις διμερείς σχέσεις, αυτό το θέλει πλέον και η Τουρκία κι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη.
Σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε τη σθεναρή του αντίθεση σε οποιαδήποτε απαράδεκτες, ανιστόρητες και αλυτρωτικές επιδιώξεις από τη γειτονική πλευρά.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. και της Κίνας η ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο, που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ. Σε άλλο σημείο είπε ότι δικαιώθηκε η πολιτική του Κώστα Καραμανλή, που ως πρωθυπουργός προώθησε τη συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής προσυνεδριακών διαδικασιών της Ν.Δ. Φίλιππος Ταυρής, ο οποίος σημείωσε πως η επικοινωνία με τους πολίτες έδειξε πως αυτοί δυσκολεύονται, υποφέρουν από την οικονομική κρίση και παράλληλα έχουν ελπίδες, προσδοκούν στη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης