Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανεβαίνει ο πήχης για το ύψος της κάλυψης της αμκ της Πειραιώς έως το 1,5 δισεκ. ευρώ ή 17,8% της συνολικής αύξησης – Αμερικανικό fund θα κατέχει μεταξύ 1,5% και 2% της τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση – Μεγάλο ενδιαφέρον στο road show

 Ανεβαίνει ο πήχης για το ύψος της κάλυψης της αμκ της Πειραιώς έως το 1,5 δισεκ. ευρώ ή 17,8% της συνολικής αύξησης – Αμερικανικό fund θα κατέχει μεταξύ 1,5% και 2% της τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση – Μεγάλο ενδιαφέρον στο road show
Πέραν κάθε προσδοκίας εξελίχθησαν  οι παρουσιάσεις της τράπεζας Πειραιώς στο road show στην Νέα Υόρκη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης των ελληνικών εταιριών σε διεθνείς επενδυτές.
Από τις επαφές που υπήρξαν προκύπτει ότι η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των ξένων θα είναι πολύ μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ελληνική τράπεζα που υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου για την αμκ από 1,2 δισεκ. ευρώ σε 1,5 δισεκ. ευρώ ή 17,8% της συνολικής αύξησης που διαμορφώνεται στα 8,42 δισεκ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληροφορία που είχαμε παρουσιάσει πριν εβδομάδες ότι αμερικανικό fund θα αποκτήσει αξιόλογο ποσοστό στην τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνεται, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι θα αποκτήσει το 1,5% με 2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή των ξένων στην αμκ της Πειραιώς, μεγαλύτερη και από αυτή που είχε εκτιμήσει η διοίκηση της τράπεζας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς είναι ύψους 8,42 δισεκ. ευρώ.
Τα 7,33 δισεκ. είναι τα αρχικά κεφάλαια που είχαν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα 570 εκατ προέρχονται από την good ATE και τα 524 εκατ από τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, συνολικά 8,42 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου έως την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου η μετοχή παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης λόγω του reverse split και από τις 11 Ιουνίου θα ξεκινήσει εκ νέου αποκομμένη στα 1,71 ευρώ με παράλληλη διαπραγμάτευση και του δικαιώματος.
Το δικαίωμα θα σταματήσει την διαπραγμάτευση του 18 Ιουνίου ενώ η αύξηση θα ολοκληρωθεί 25 Ιουνίου.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η τράπεζα Πειραιώς θα συγκεντρώσει 1,5 δισεκ. ευρώ ή το 17,8% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου.
Τα 400 εκατ θα αφορούν ιδιωτική τοποθέτηση και 1,1 δισεκ.  αμκ που θα καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους.
Η τράπεζα Πειραιώς με 9,75 δισεκ. ευρώ κεφάλαια ή 8,8 δισεκ. ευρώ tangible book value και RWAs 62,3 δισεκ. ευρώ διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 14,5% στην Ελλάδα και ένα από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Το κεφαλαιακό απόθεμα της τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ ισχυρό.
Μια λογική κεφαλαιοποίηση θεωρούνται τα 7 με 8 δισεκ. ευρώ που αυτό σημαίνει P/BV στα 0,85.
Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 4 στρατηγικά πλεονεκτήματα
1)Θα είναι η τράπεζα με το ισχυρότερο tangible book value στα 8,8 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα και τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
2)Θα είναι η τράπεζα όπου μόνο από μια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων 1,5% θα έχει όφελος 750 με 800 εκατ σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις της Πειραιώς διαμορφώνονται στα 56 δισεκ. ευρώ.
3)Από τις συνέργειες των τραπεζών που συγχωνεύει θα αποκομίσει κέρδη 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2015.
4)Το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα είναι ότι η τράπεζα διαθέτει 76 δισεκ. δάνεια μέρος των οποίων έχει αποκτήσει με μεγάλο discount λόγω υψηλότερων προβλέψεων ειδικά των κυπριακών τραπεζών.
Αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί περαιτέρω όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια σε βάθος 2-3 ετών η τράπεζα Πειραιώς θα μετατρέψει τις υψηλές προβλέψεις σε κεφαλαιακό όφελος.

Οι όροι της  αύξησης κεφαλαίου

Η τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί αμκ ύψους 7,33 δισεκ. ευρώ  + 570 εκατ τα κεφάλαια της ΑΤΕ + 524 εκατ από τις κυπριακές συνολικά 8,42 δισεκ. ευρώ με τιμή 1,70 ευρώ και με σχέση 1 παλαιά μετοχή για κάθε 35,68 νέες μετοχές.
Θα εκδοθούν 4,958 δισεκ μετοχές που μαζί με τις υφιστάμενες 114,3 εκατ μετοχές μετά το reverse split 10 προς 1 θα διαθέτει συνολικά 5,07 δισεκ. μετοχές.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:49 6 Ιουνίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης