Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε «στενωπό» χρηματοδότησης η ελληνική οικονομία - Αναζητούνται 11,1 δισ. ευρώ τη διετία 2014 - 2015 - Αποφάσεις «εδώ και τώρα» για το δάνειο θέλει το ΔΝΤ - Πιέζει για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Σε «στενωπό» χρηματοδότησης η ελληνική οικονομία - Αναζητούνται 11,1 δισ. ευρώ τη διετία 2014 - 2015 - Αποφάσεις «εδώ και τώρα» για το δάνειο θέλει το ΔΝΤ - Πιέζει για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Αποφάσεις για ένα νέο τρίτο δάνειο που θα καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 11,1 δισ. ευρώ της διετίας 2014 -2015, καλείται να λάβει μέχρι το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, με το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι αν δεν συμβεί αυτό θα διακόψει το πρόγραμμα δανειοδότησης προς την Ελλάδα.
Αυτά επισημαίνει το Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας μάλιστα στο γεγονός ότι τα 4,6 δισ. από αυτό το «κενό» θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα βρει από μόνη της.
Είτε με ένα τρίτο «πακέτο» διάσωσης, είτε βγαίνοντας στις αγορές χρέους με τον κίνδυνο ενός ιδιαίτερα υψηλού επιτοκίου να παραμονεύει, είτε με νέα μέτρα λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις προτάσεις που απορρέουν μέσα από την έκθεση.        
Το… γραφείο της Ουάσιγκτον πιέζει να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%) και προτείνουν να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21%.
Εάν περάσει αυτή η πρόταση, τότε:   
*Θα αυξηθεί από 6,5% σε 19%-21% ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις πωλήσεις φαρμάκων, στις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.
*Θα «ψηλώσει» από το 13% στο 19%-21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κ. α.
Το «μενού» των ρηξικέλευθων προτάσεων του ΔΝΤ συμπληρώνει η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός αρμοδιότητας του Δημοσίου.      
Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας που θα καταφθάνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.
Εκτιμάται, ότι αυτές οι ιδέες θα πάρουν «σάρκα και οστά»  τον Σεπτέμβριο στο μεγάλο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις και για το νέο δάνειο το οποίο, δεδομένου ότι αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο 12μηνο το Ταμείο θα διακόψει την χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος χρηματοδότησης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης