Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρίχνει τους τόνους το ΔΝΤ μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η χθεσινή έκθεσή του - Rice: Αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας - Στενή η συνεργασία της τρόικας - Καμία συζήτηση για νέο haircut στο ελληνικό χρέος

tags :
Ρίχνει τους τόνους το ΔΝΤ μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η χθεσινή έκθεσή του - Rice: Αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας - Στενή η συνεργασία της τρόικας - Καμία συζήτηση για νέο haircut στο ελληνικό χρέος
Ρίχνει τους τόνους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά το σάλο και τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η χθεσινή έκθεσή του, μέσω της οποίας παραδέχεται το Ταμείο πως έγιναν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Κληθείς να τοποθετηθεί σήμερα επί του θέματος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, G. Rice, τόνισε χαρακτηριστικά: Η έκθεση για λάθη και παραλείψεις αφορούσε στο πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας, ήτοι εκείνο που αποφασίστηκε το 2010.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μετά το 2012.
"Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση", πρόσθεσε ο Rice.
Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα σχόλια της έκθεσης για τους χειρισμούς της τρόικας, ο ίδιος εξήγησε: "Η τρόικα συνεργάζεται στενά... και θα συνεχίσει να το κάνει".
Κληθείς να τοποθετηθεί στο αν πρέπει να υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος, τόνισε: "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση τώρα για αυτό το ζήτημα. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους βάσει του προγραμματισμού".

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

«Εμφύλιος» στην τρόικα - Κομισιόν και ΕΚΤ στρέφουν τα βέλη τους κατά του ΔΝΤ - Ε.Ε: Δεν άργησε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι δε συμβάλαμε στις μεταρρυθμίσεις - ΕΚΤ: Κοινοί οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος


«Εμφύλιος» ξέσπασε στην Τρόικα, στον απόηχο της χθεσινής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την παραδοχή των λαθών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στρέφουν τα βέλη τους κατά του ΔΝΤ, καθώς χθες οι δύο εκ των τριών εταίρων της τρόικας, δεν γλίτωσαν από τη σφοδρή κριτική του Ταμείου.
Η Κομισιόν εμφανίζεται να διαφωνεί ριζικά με την άποψη του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το 2010, ενώ επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν πίεσε το 2010 για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αντιθέτως συμφώνησε στην κοινή λύση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης.
Η Κομισιόν επίσης χαρακτηρίζει λανθασμένο και αβάσιμο τον ισχυρισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι η Κομισιόν δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει νέα, δική της έκθεση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει ότι οι στόχοι που τίθενται για το ελληνικό πρόγραμμα αποφασίζονται από κοινού από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ εκφράζει τη διαφωνία της με κάποια από τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφνα με ειδική μελέτη του ΔΝΤ, το Ταμείο παραδέχεται πως υπάρχουν σοβαρά κενά και μεγάλες ελλείψεις, όσον αφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.
Κατά το ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα δεν φέρεται να πληροί τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση - κεφάλαια του πακέτου διάσωσης.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ σημειώνει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από έναν χρόνο, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, δεν ωφέλησαν, αλλά αντίθετα έπληξαν την ελληνική οικονομία.
"H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άργησε, έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα", διαμηνύει η Ουάσιγκτον.
"Αν είχε γίνει νωρίτερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κόστος θα ήταν μικρότερο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους", υποστηρίζει επίσης.
Μέσω της έκθεσής του αυτής, το ΔΝΤ βάλλει κατά πάντων, ακόμη και κατά του εαυτού του!
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, ακόμη και οι δικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον υπερβολικά αισιόδοξες. Το ΔΝΤ βάλλει κατά της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική και χωρίς εμπειρία στη διαχείριση της κρίσης. Επίσης τονίζει, πως το ελληνικό πακέτο διάσωσης υπηρέτησε - ωφέλησε τελικά... περισσότερο την ίδια την Ευρωζώνη και όχι την Ελλάδα!
Το ΔΝΤ δεν σταματά όμως εκεί... Επιρρίπτοντάς ευθύνες σε ολόκληρο τον θεσμό της τρόικας, την χαρακτηρίζει ασυνήθιστη και όχι... ιδανική!
Το Ταμείο όμως ασκεί σφοδρή κριτική και σε όλες τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, πως απέτυχαν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως διαμηνύει η Ουάσιγκτον, ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ δεν εκτίμησε ορθώς το μέγεθος της ζημιάς που μπορούσε να προκληθεί από τη συνεχιζόμενη επιβολή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Το ΔΝΤ παραδέχεται πως παραβίασε τους κανονισμούς που το διέπουν συναινώντας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Στη συνέχεια της έκθεσής του το ΔΝΤ περιγράφει όλες τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση, το μέγεθος των οποίων ήταν τέτοιο ώστε κανείς δεν μπορούσε με σαφήνεια να παραδεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Κατά το ΔΝΤ, η ελληνική διάσωση το 2010 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το εξής: Μια κίνηση που εξαγόρασε χρόνο για την Ευρωζώνη, ώστε η τελευταία να προλάβει να προετοιμαστεί και να υψώσει ένα τείχος προστασίας για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης