Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και το 2011 προβλέπουν Morgan Stanley, Standard & Poor's

Ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και το 2011 προβλέπουν Morgan Stanley, Standard & Poor's
Νέα πτώση στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών διακρίνουν ενόψει νέας χρονιάς οι διεθνείς αναλυτές. Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε επιβράδυνση κατά το 2010 αλλά, μέσω παρεμβάσεων της Fed, ανακάμπτει σιγά-σιγά. Ωστόσο, τα όσα -πράγματι πάμπολλα- έγιναν εντός του 2010 δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν από τους αναλυτές.
Σαν αποτέλεσμα, παρότι είχε αρχικά προβλεφθεί άνοδος των τιμών των κατοικιών εντός της χρονιάς που ακόμη διανύουμε, τώρα οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση των τιμών και το 2011.
Στηρίζουν το επιχείρημά τους στη ραγδαία μείωση της ζήτησης. Αφενός από τη μία, οι Αμερικανοί φοβούνται την αγορά κατοικίας με πίστωση, αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας δεν φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της επιθυμίας για αγορά κατοικίας.
Ο Richard Berner, οικονομολόγος της Morgan Stanley εκτιμά πως χρειάζονται επιπλέον κίνητρα να δοθούν από πλευράς κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ώστε να παρακινηθούν οι επίδοξοι αγοραστές κατοικίων να αγοράσουν σπίτια τελικά και να συνέλθει η αγορά του real estate, η οποία οδεύει πρόσω ολοταχώς προς τρίτο χρόνο ύφεσης.
Οι συνολικές πωλήσεις κατοικιών έως τον Νοέμβριο βρίσκονται 28% κάτω σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2009. Παρουσιάστηκε ωστόσο μια μικρή έκλαμψη κατά 5,6% στην αγορά υπάρχουσων κατοικιών το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Αν αναλογιστεί ωστόσο κανείς ότι οι αριθμοί του 2009, οι οποίοι σε παρόντα χρόνο μοιάζουν απλησίαστοι, είναι κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες κατώτεροι από του 2008 και του 2007, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης.
“Νομίζαμε ότι η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έπιασε πάτο το 2010. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν ακόμη χρόνο ύφεσης”, τόνισε ο David Wyss, οικονομολόγος της Standard & Poor's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης