Ελλάδα

Στα 309,4 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος στο πρώτο τρίμηνο του 2013 - Αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» - Στην Αθήνα η Τρόικα στις 4 Ιουνίου - «Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 3,3 δισ.

Στα 309,4 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος στο πρώτο τρίμηνο του 2013 - Αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» - Στην Αθήνα η Τρόικα στις 4 Ιουνίου - «Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 3,3 δισ.
«Επί ποδός» βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς σε δεκατέσσερις ημέρες από σήμερα η τρόικα επιστρέφει ξανά στην Αθήνα για τον έλεγχο των δράσεων οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την δόση του Ιουνίου ύψους 3,3 δις. ευρώ.
Αυτές αφορούν το νέο φορολογικό, το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στο σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτήν την αξιολόγηση η παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα θα είναι ολιγοήμερη καθώς ακολουθεί ο μεγάλος έλεγχος του Φθινοπώρου με ότι αυτό συνεπάγεται γα τους φορολογούμενους.
Οι δανειστές έρχονται σε μια στιγμή που τα οικονομικά της χώρας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με χαρακτηριστικότερο το μέγεθος του δημοσίου χρέους, το οποίο συνεχίζει να κινείται ανοδικά σημειώνοντας νέα αύξηση κατά 4 δις. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.
Παρά τις δύο διαγραφές που έχουν προηγηθεί με το PSI+ και με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το δημόσιο χρέος «σκαρφάλωσε» στα 309,357 δις. ευρώ τον Μάρτιου του 2013 από 305,537 δις. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2012.
Το χρέος θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και φέτος. Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να φθάσει στο τέλος του 2013 στα επίπεδα του 318,8 δις. ευρώ ή στο 174,2% του ΑΕΠ.
Αν όλα πάνε καλά η αποκλιμάκωση του χρέους θα αρχίσει από το 2015 και αυτό όχι ως απόλυτο μέγεθος αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Την χρονιά εκείνη το χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 171,5% του ΑΕΠ για να μειωθεί κι άλλο στο 164% του ΑΕΠ το 2016.
Στα νούμερα όμως το δημόσιο χρέος κάθε άλλο παρά μειώνεται καθώς συνεχίζει και αυξάνεται. Για την ιστορία και μόνο να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της χώρας σε δάνεια έφθαναν το 2009 τα 298,5 δις. ευρώ.
Τέσσερα χρονιά το χρέος συνεχίζει να κινείται σε αυτή την επικίνδυνη ζώνη και ενώ έχει μεσολαβήσει ένα «κούρεμα» κατά 100 δις. ευρώ στο ποσό.
Την ίδια στιγμή υψηλό παραμένει και το ποσό των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα οποία φθάνουν τα 19,483 δις. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, μία πρώτη αξιολόγηση για την πορεία του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» όχι απαραίτητα με την μορφή που είχε το πρώτο «hair cut» αλλά στη βάση της επιμήκυνσης των δανείων αποπληρωμής θα γίνει με το μεγάλο Φθινοπωρινό έλεγχο της τρόικας.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμη η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τα πιθανά δημοσιονομικά κενά του 2014 αλλά και της διετίας 2015-2016 που φθάνει τα 8 δις. ευρώ.
Επίσης θα εξεταστεί η εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση 37 βασικών μέτρων που πρέπει να προωθηθούν, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δανειακή δόση του γ’ τριμήνου του 2013, ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Θα προηγηθεί στις 4 Ιουνίου ο έλεγχος από τα μεικτά κλιμάκια της Ε.Ε. της ΕκΤ και του ΔΝΤ που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο. Η έλευση της τεχνικής αντιπροσωπείας θα συνοδευθεί και με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά και μετά θα συντάξουν την έκθεσή τους. Εμείς τρέχουμε να προλάβει να κλείσουμε όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μην υπάρξει πάλι θρίλερ».
Το πρώτο τμήμα των αλλαγών στο φορολογικό που αφορά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα τεθεί σε διαβούλευσης στις αρχές Ιουνίου ενώ θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Εντωμεταξύ, πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ έχουν επιδικάσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τα δικαστήρια, κατά την εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής. Όμως από το ποσό αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι στιγμής μόνο το 4,9%, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 688,5 εκατ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται από τα οριστικά στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών το πρωτογενές έλλειμμα 306 εκατ. ευρώ που παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2013.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης