Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Α. Σαμαράς με φόντο τα ενεργειακά έργα - Ο αγωγός TAP στο επίκεντρο της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία της χώρας – Δημιουργία 4.800 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα από την υλοποίηση του

tags :
   Στο Αζερμπαϊτζάν ο Α. Σαμαράς με φόντο τα ενεργειακά έργα - Ο αγωγός TAP στο επίκεντρο της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία της χώρας – Δημιουργία 4.800 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα από την υλοποίηση του
(upd) Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί το μείζον θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Αθήνα στηρίζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
O Διαδρατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline - TAP) μεταφέρει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει για την πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, από το έργο θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως στις περιοχές απ' όπου διέρχεται, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα.
Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο. Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ, χωρίς να αναμένονται δηλώσεις, και θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επίσης, θα επισκεφτεί το Πολιτιστικό Κέντρο και το Μουσείο που φέρουν το όνομα του πρώην Αζέρου ηγέτη Χεϊντάρ Αλίγιεφ και αναμένεται να αναχωρήσει από το Μπακού για την Αθηνα, στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης