Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Το «Grexit» έχει αντικατασταθεί από το… «Greekovery» - Διαψεύσαμε τις… «Κασσάνδρες» - «Χέρι – χέρι» Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες – Αλλεπάλληλα επιχειρηματικά συνέδρια στο Πεκίνο

tags :
Σαμαράς: Το «Grexit» έχει αντικατασταθεί από το… «Greekovery» - Διαψεύσαμε τις… «Κασσάνδρες» - «Χέρι – χέρι» Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες – Αλλεπάλληλα επιχειρηματικά συνέδρια στο Πεκίνο
(upd8) Το «grexit», η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, έχει αντικατασταθεί από το «greekovery», την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η παραπάνω φράση αποδίδεται στον Α. Σαμαρά, ο οποίος, από την Κίνα όπου και βρίσκεται, επιχείρησε να καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα αλλάζει και μετατρέπεται σε υποδοχέα επενδύσεων.
«Οι περισσότεροι αναλυτές μέχρι σήμερα, πίστευαν πως η Ελλάδα είναι μία χαμένη υπόθεση. Τους διαψεύσαμε» επισήμανε ο Α. Σαμαράς, σε ομιλία του στο Πεκίνο.
«Οι περισσότεροι από αυτούς πλέον δεν αναμένουν ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ένα greekocery, μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξύμνηση την σταδιακή αλλαγή του οικονομικού κλίματος, καθώς τόσο η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό 3 ετών, όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο σκαρφάλωσε σε υψηλό 2 ετών.

«Χέρι – χέρι» Κινέζοι και Έλληνες επιχειρηματίες
Προς την κατεύθυνση που ορίζει ο Α. Σαμαράς, δηλαδή της επενδυτικής επέκτασης της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, κινήθηκαν και σήμερα οι Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διοργάνωσαν στο Πεκίνο συνέδριο με τίτλο «Greece – China Business Forum».
Υπό την σκέπη του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας, το εν λόγω συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες να έλθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και υποσχέσεις, σχετικά με την οικονομική σύσφιξη των δύο χωρών.
Ειδικότερα, 87 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ακολούθησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο δρόμο του… μεταξιού, έλαβαν μέρος στον εν λόγω συνέδριο.
Εκ μέρους της Κίνας, συμμετείχαν 135 κινεζικές επιχειρήσεις με τουλάχιστον 257 εκπροσώπους.
Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, έλαβαν χώρα όχι μία, όχι δύο αλλά 271 κατ’ ιδίαν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια ώρα, για αύριο Σάββατο, θα διεξαχθεί αντίστοιχο διμερές επιχειρηματικό συνέδριο.

Το «Χόλυγουντ» επισκέπτεται την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, καρπούς φέρεται να αποδίδει και η προσπάθεια της υπουργού Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, η οποία προέβη σε μία ιδιαιτέρως κερδοφόρα συμφωνία.
Ειδικότερα, η Ελληνίδα υπουργός έπεισε μεγάλη κινεζική εταιρεία παραγωγής, την Wanda Media, να διεξάγει τα γυρίσματα της δημοφιλέστερης κινεζικής ταινίας «Beijing Love Story» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και την Σαντορίνη.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:


Να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο με την πολιτική ηγεσία της Κίνας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Πεκίνο και μεταβαίνει στη Σανγκάη, είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη.
«Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο επιπλέον υπογραμμίζεται πως «η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα».
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται πως τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών.
«Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Σαμαράς: Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσω τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα


Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ελληνοκινεζικό φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας με στόχο win-win, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win - win» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Greece. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Ανέφερε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας.
Μιλώντας για την κρίση στην χώρα μας ο κ. Σαμαράς είπε: «Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά».
«Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση» σημείωσε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Περάσαμε τον νέο επενδυτικό νόμο. Με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε το πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ.Σαμαράς, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά, real estate.
«Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επόμενος στόχος η ΔΕΣΦΑ, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping

Εν τω μεταξύ, στον μακραίωνο πολιτισμό της Ελλάδας και της Κίνας αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος Κίνας, Xi Jinping κατά τη συνάντηση τους στο «Σπίτι του Λαού».
«Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, όπως η Κίνα του ανατολικού. Οι δύο χώρες είχαν μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο της ανθρωπότητας» είπε ο Jinping, προσθέτοντας ότι έχει επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη και τη συνάντηση μαζί σας. Έρχομαι από το Σινικό Τείχος, αυτό το θαυμαστό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνει ότι η Κίνα είχε πάντα αμυντική, μη επιθετική στάση. Ο πολιτισμός οι αξίες και η γλώσσα των δύο λαών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει ένας δεσμός που συνδέει Ελληνες και Κινέζους» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Κατόπιν της συνάντησης αυτής, ολοκληρώνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, καθώς πλέον μεταβαίνει στη Σανγκάη.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Τον Αμερικανό πρόεδρο, B. Obama, αναμένεται να επισκεφθεί ο Α. Σαμαράς έως τον προσεχή Ιούλιο, όπως χαρακτηριστικά κατέστησε γνωστό ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης.
Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Α. Σαμαράς επίκειται να μεταβεί και στον έτερο οικονομικό «κολοσσό», τις ΗΠΑ.
Η είδηση της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε διαρρεύσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, αναπτύχθηκε μία έντονη φημολογία περί ακύρωσης της συνάντησης, ελέω υπαιτιότητας του B. Obama.
Tην εν λόγω φημολογία ωστόσο, απέρριψε αναφανδόν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, μέσω ανακοίνωσής του.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ. Γραμματίδη:
«Διάφορες ερμηνείες δόθηκαν σήμερα σε σχέση με το ότι δεν καθορίστηκε ακόμα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ και η επίσημη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Πιστεύουμε ότι οι ερμηνείες αυτές στερούνται βασιμότητας καθ΄ όσον το πρόγραμμα του Προέδρου των ΗΠΑ καθορίζεται πολύ καιρό πριν και είναι ασφυκτικά βεβαρημένο. Παράλληλα, είναι γνωστή τόσο η εκτίμηση του Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, όσο και η συμπαράσταση του για την επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος και την επίτευξη του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης.  Τέλος, κατά ασφαλείς πληροφορίες μας, δεν πρέπει να αποκλείεται ο καθορισμός σχετικής συνάντησης εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, πιστεύουμε ότι είναι και βεβιασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

(πρώτη ενημέρωση 08:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης