Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Probank πρέπει να βρει πάσει θυσία τα 132 εκατ μέχρι τέλος Μαΐου για να μην χαθεί η αυτοτέλεια της και για να μην υποστούν τεράστιες ζημίες οι εργαζόμενοι που έλαβαν δάνεια 30 εκατ για να συμμετάσχουν στις αμκ

   Η Probank πρέπει να βρει πάσει θυσία τα 132 εκατ μέχρι τέλος Μαΐου για να μην χαθεί η αυτοτέλεια της και για να μην υποστούν τεράστιες ζημίες οι εργαζόμενοι που έλαβαν δάνεια 30 εκατ για να συμμετάσχουν στις αμκ
Η Probank πρέπει να βρει πάσει θυσία τα 150 εκατ μέχρι τέλος Μαΐου για να μην χαθεί η αυτοτέλεια της και για να μην υποστούν τεράστιες ζημίες οι εργαζόμενοι που έλαβαν δάνεια 30 εκατ για να συμμετάσχουν στις αμκ.
Το αναφέρουμε αυτό κυρίως γιατί η Probank διαθέτει το επιχειρηματικό μοντέλο που θα τις επιτρέψει να επιβιώσει στην αγορά αν καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Ταυτόχρονα πρέπει να προστατευθούν οι μέτοχοι – εργαζόμενοι καθώς τα 30 εκατ που έχουν επενδύσει στην τράπεζα – κατά την άποψη μας εξέλιξη υψηλού ρίσκου – πρέπει να διασφαλιστούν ώστε να μην υποστούν ζημίες.  
Κατά την ΤτΕ η Probank θα πρέπει να συγκεντρώσει 282 εκατ.
Μέχρι τώρα  έχει συγκεντρώσει 150 εκατ και χρειάζεται άλλα 132 εκατ ευρώ για να καλύψει τον ελάχιστο στόχο ανακεφαλαιοποίησης της στα 282 εκατ ευρώ.
Το παρασκήνιο στην Probank είναι ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα κρούσης από παλαιούς μετόχους, που συμμετείχαν ορισμένων εξ αυτών και στο ΔΣ και απαρτίζεται από τους εφοπλιστές Φαφαλιός, Παρασκευόπουλος, Λύρας και τους επιχειρηματίες, Σεπετάς, Παράβαλος και Καψάσκης και οι οποίοι σε συναντήσεις που είχαν με την ΤτΕ είχαν παρουσιάσει εναλλακτικό πλάνο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Η ομάδα μετόχων έχει δεσμευθεί στην ΤτΕ ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 132 εκατ ευρώ.
Η αντικατάσταση Δαμανάκη από το management της Probank πραγματοποιήθηκε κυρίως γιατί έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή σελίδας άπαξ και η ομάδα μετόχων το έθεσε ως προαπαιτούμενο.
Η ομάδα των μετόχων εφοπλιστών και επιχειρηματιών παρουσίασε στην ΤτΕ ένα πειστικό plan B το οποίο αποδέχθηκε η θεσμική αρχή.
Η Probank πρέπει να παραμείνει ιδιωτική και η δεύτερη ευκαιρία που έδωσε η ΤτΕ αυτό αποδεικνύει.
Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να αποτιμηθούν με προσοχή είναι ότι διαχρονικά οι εργαζόμενοι έχουν συνάψει 30 εκατ ευρώ σε δάνεια με τα οποία συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας.
Ένας εκ των λόγων που δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στην Probank ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν επενδύσει χρήματα στην ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Η νέα ομάδα μετόχων που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει την Probank έχει την αποδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και πλέον σε διάστημα ενός μήνα έως τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα 132 εκατ ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση της Probank.
Αν τα χρήματα βρεθούν τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία.
Αν δεν βρεθούν η τράπεζα χωρίς να διασπαστεί θα πωληθεί στην Εθνική τράπεζα κατά κύριο λόγο.
Η διοίκηση Δαμανάκη που αντικαταστάθηκε είναι γεγονός ότι είχε ευκαιρίες να επιτύχει στην ανακεφαλαιοποίηση όταν το PPF Group το Τσέχικο fund που συμμετέχει στην Πειραιώς και είναι ο στρατηγικός επενδυτής στον ΟΠΑΠ είχε υποβάλλει προσφορά ζητώντας όμως και την διοίκηση ή συνδιοίκηση.
Η ομάδα μετόχων των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών αποτελούν την μεγάλη αλλά και τελευταία ελπίδα για την Probank.
Οι πιθανότητες πάντως είναι να επιτευχθεί ο στόχος ανακεφαλαιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης